Na de vrede en het welbehagen

Na de vrede en het welbehagen

Na de vrede op aarde en het welbehagen voor alle christenen op deze aarde, gaan we vandaag gewoon weer verder met waar we gebleven waren. De sores van iedere dag. De meest heftige uitspraak van de afgelopen week kwam uit de mond van oud topman bij het ABP, van de Poel, die precies aangeeft waar het op staat, maar waar wij met z’n allen niet naar wensen te luisteren.

“Met de stijgende levensverwachting en ons huidige levenspatroon kan het niet zo zijn dat je op je 27ste begint met werken, op je zestigste stopt en daarna veertig jaar gratis op vakantie gaat”

Met zo’n verhaal kunnen we aan de slag. Op grond hiervan heb ik vrijwillig besloten om toch nog maar een jaar of twee langer te gaan werken en te stoppen als mijn vrouw dat ook doet. Anders zit ik al jaren achter de geraniums en moet zij nog werken. We zullen wat extra maatregelen moeten nemen op het werk, zoals een parkeerplaats voor rollators en scootmobielen (ik heb al een leuke uitgezocht), maar daar komen we wel uit. En wellicht al een aanvraag gaan doen voor huishoudelijke hulp. Eerst echter nog even samen met A. een weekje vrij. Met dank aan Frank, want die is van alle ellende maar gaan werken.

bVision Photography

29 Comments

 1. V.

  Ik ga er gewoon van uit dat ik tot mijn 65ste zal moeten werken en mogelijk nog iets langer omdat de geruchten van het verhogen van de pensioengerechtigde leeftijd hardnekkig blijven rondhangen.
  Zolang het gaat, geen probleem voor mij.
  Uiteindelijk moeten we realist zijn, het geld moet ergens vandaan komen.

 2. fien

  Nu ik het overlees, het was haar scoot-mobiel. Niet haar rollator. Daar sjeesde ze in huis overal mee tegen aan, waarnaar ze het met rollen tape, van die brede bruine rollen, weer oplapte.

 3. fien

  Mijn moeder vond haar rollator te langzaam gaan en heeft hem op laten voeren. Echt waar. En is op een gegeven moment tegen een trottoirband aan gereden, over de kop gegaan, dus die veiligheidsriemen zijn nog niet zo gek, en haar kaak gebroken. Daar heeft ze nog twee dagen mee gewacht, en uiteraard, op zondag mij gebeld dat ze het niet meer uithield. En moest toen opbiechten wat er gebeurd was. En kon dus leuk op zondag geopereerd worden.
  Als ze nu vanuit de hemel mee leest, hoor ik haar al roepen, “ja, maar dat kreng ging ook zo langzaam.”
  Afijn, nu kan ze weer lopen als een kievit. Zouden ze daar boven ook een dansje doen met elkaar?

 4. Langer leven is geen vorm van vakantie.
  Hoe kan je op die leeftijd nog mee met de mallemolen van het presteren op het werk ?
  En zoals smurf zegt, op je ouwe dag kan van alles beginnen tegenpruttelen aan je lijf.

 5. Iemand met zo`n verhaal moet een klap voor zijn harsens.
  Ten eerste ben ik begonnen met 27, en ten tweede worden mensen helemaal niet ouder, als je zo de krant leest.
  En ik zou ziekenhuis in ziekenhuis uit geen vakantie willen noemen.

  Kijk, wat jij doet moet je zelf weten, maar je hoeft het anderen niet op te dringen.

 6. Het kan niet zo zijn dat je in 1942 geboren bent en dan op 15 december 2010 zo uit het niets ineens sterft binnen een paar maanden…. altijd gezond geweest, keihard gewerkt zijn hele leven en dan met kanker het graf in mogen na een paar jaar pensioen…

  Sommigen halen het niet eens dat pensioen!

  XXX

 7. Nou, die veiligheidsgordels in de kuipstoel zijn niet overbodig bij dat modelletje, lijkt mij. Wat die 40 jaar vakantie betreft, ik weet niet hoe die ABP-er dat doet maar bij ons is dat niet gratis hoor. Eerst moest ervoor gewerkt worden (door onszelf) en nu kost het (ons, niet het ABP) een berg geld. Niet dat we klagen want het is eigen keus om tijdig te stoppen tegen minder inkomen, maar er moet nu niet worden gedaan of het arme ABP iedereen van een riant gratis inkomen gaat voorzien hè. De meerderheid haalt de 100 sowieso niet, dus dat vind ik een maar suggestief rekensommetje.

 8. ha die Sjoerd,

  natuurlijk was ik je al eens tegen gekomen in de reactieruimte bij andere bloggers en nu dacht ik, na jouw bezoekje aan mijn vegetarische maandagreceptenblog: “kom… ik ga eens buurten bij Sjoerd”.

  Dat blijkt ingewikkeld, want… je woont in Limburg.
  Even buurten is er dus niet bij. Hoewel ik altijd heel graag in Limburg kom.

  Je hebt iets geschreven over langer doorwerken en waar parkeer ik mijn scootmobiel.
  Tja… dat is nogal een situatie.
  Kun jij als ICT-er niet gewoon van huis uit werken? Dan kun je lekker de hele dag koffie zetten, wanneer je maar wilt. Of je maakt even een ommetje, ook wanneer je maar wilt. Allemaal voordelen…

  En die geraniums… die zijn voor buiten! Zet ze maar te overwinteren op zolder of in de schuur en in de lente weer naar buiten.

  Hartelijke groet van Marlou

  (oh ja… ik keek ook no9g bij de speciale tekens. Dat intrigeert me wel. Even kijken of dat lukt: ϑ )

  .

 9. frank-103

  Oef: na je 65e ontvang je geld uit verschillende potjes: AOW (bijstand voor 65+ ers) en pensioen, geld dat je zelf gespaard hebt. Overigens wordt daarbij rekening gehouden met sterftetabellen, de kans dat je komt te overlijden op een bepaalde leeftijd. Daarom hoef je niet precies het juiste bedrag zelf te sparen, de kans dat ze van 65 tot 100 pensioen aan je moeten betalen is helaas niet zo groot…
  De AOW leeftijd wordt verhoogd naar 67, wat je met je eigen pensioenopbouw en uitkering doet, dat mag je in principe zelf weten!

 10. @Sjoerd: je laatste reactie klopt wel, maar de interpretatie ervan niet, denk ik.

  We hebben zoveel geautomatiseerd dat we per hoofd eigenlijk minder hoeven te werken, en dat het werk inderdaad wel een gemiddeld hogere opleiding vereist.

  Maar in plaats van dat dat werk verdeeld wordt over iedereen (dáár was die arbeidstijdverkorting toch voor bedoeld?) vindt het bedrijfsleven het goedkoper slechts een dele van de bevolking in dienst te nemen, die zich nog steeds over de kop te laten werken (moet jij eens proberen een part-time baan te vinden) en de rest werkeloos op een houtje laten bijten, terwijl ze die aan blijven sporen toch vooral te blijven solliciteren op straffe van korting op de uitkering.

 11. Pensioengeld is eigen gespaard en door het pensioenfonds belegd geld. Het is bedoeld als een soort veilige manier van beleggen voor de oude dag.
  Maar ik laat mij door geen enkele reeds tien keer binnengelopen veelverdiener wijsmaken wanneer het voor mij prudent zou zijn met pensioen te gaan. Die lui rekenen uit wanneer de gewone man met pensioen kan gaan zoals het voor hén het beste uitkomt.

 12. Het is maar de vraag hoeveel van ons er 100 worden. En het is ook maar de vraag hoeveel van die mensen vakantie kunnen vieren (misschien zitten ze wel aan huis gekluisterd). En het is maar de vraag in hoeverre mensen nog in staat zijn om normaal te werken toto hun 67e of later. Geef liever de kansen aan jongeren en aan de werklozen zou ik zeggen. Om de druk bij mensen te leggen die zich hun hele leven al kapotgewerkt hebben vind ik niet OK. Maar dat is mijn mening 🙂

  1. De problemen beginnen met het feit dat de jeugd te hoog wordt opgeleid om te werken. Werken besteden we uit. Aan Polen, Marokkanen etc. Die, als we ze eenmaal hier hebben ook, en volkomen terecht, mee willen genieten van het luilekkerland wat Nederland nog steeds is. En waarvan straks ook de kinderen een volwaardige opleiding genieten. Zodat we weer een nieuwe vracht mensen naar binnen moeten halen om achter de vuilniswagen te lopen of schoonmaakwerkzaamheden te laten verrichten, of Asperges te oogsten of in de bouw te werken. Destijds in de mijnen zijn ze daarmee begonnen, met o.a. Italianen, Polen, Marokkanen enz. Nu halen we o.a. Ieren en Oostblokkers hier naartoe. Overigens heb ook ik geen oplossing…

 13. Toch is het jammer, voor 40 jaar vakantie is toch ook wel wat te zeggen. Alhoewel de meesten die 40 jaar echt niet halen, zelfs niet met de gestegen levensverwachting. De directeur ABP zou iets beter naar de statistieken moeten kijken. En je pensioengeld is eigen gespaard geld, daar heb je voor gewerkt, gratis is het dus ook niet. Helaas blijkt dat afspraken en betalingen gemaakt in het verleden, géén garantie bieden voor de toekomst. Deze week heb ik overigens gehoord dat de “Goede doelen” in Nederland zo’n goed rendement op beleggingen hadden dit jaar. Zouden die ons pensioengeld ook niet willen beleggen?
   
  Maar even iets heel anders, wat doet dat kinderzitje op die scootmobiel?

   

  1. Pensioengeld is echt niet eigen gespaard geld. Van het geld wat jij gespaard hebt kom je niet ver als je eens goed gaat rekenen. Dan zou je namelijk meteen moeten beginnen van je salaris een essentieel deel in de pensioenkas te stoppen. En btw, dat kinderstoeltje is een Recaro racestoel met vierpuntsgordel.

Reageren mag, stay safe!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: