Tahbes Populair – door Frank (van IkFotograag.nl)

Onlangs vroeg Carla mij of ik aan informatie kon komen over een camera die ze van haar ouders had geërfd. Carla had al eens gezocht maar er niet veel over gevonden. En over haar Tahbes-camera is inderdaad niet heel veel te vinden. Ik kwam de camera een paar keer tegen op Ebay en vond een kort stukje over Tahbes op een wiki. Tahbes is een Nederlands merk, en op zich is dat redelijk uniek. Je zult deze camera waarschijnlijk dan ook niet zo vaak tegenkomen op beurzen en veilingen. Dat er in Nederland ook ooit camera’s gemaakt werden weten niet veel mensen. Toch zijn er diverse merken geweest in de loop der tijd. Maar informatie over deze Tahbes is schaars.

Tahbes is een acroniem voor “Technisch en Algemeen Handelsbureau Brokmeier en Steegers”. Tahbes was een Nederlandse Camera fabrikant. Het bedrijf werd in 1945 opgericht door Brokmeier en Steegers in Voorburg. Het eerste toestel de “Synchro Camera” kwam rond 1948 op de markt. Daarna werden de “Populair” en “Synchrona” ontwikkeld (1948/1950). Totaal zijn er een tiental varianten qua uitvoering en bekleding uitgebracht. Ook werden er bijpassende flitsers gebouwd en verkocht. De eerste camera’s waren voorzien van een Albada zoeker, latere toestellen met een Newton zoeker of sportzoeker. In totaal zijn er ongeveer 30.000 camera’s door Tahbes gebouwd.

De “Tahbes Populair” Camera werd gemaakt rond 1948 -1950 en is gemaakt van blik. De camera maakte negatieven van 6×6 cm, door gebruik van 120 rolfilm. Dit type film is nog verkrijgbaar, en wordt voornamelijk nog door professionele fotografen gebruikt. De lens heeft de vorm van een Meniscus en heeft eem lichtsterkte f7.7 en een brandpunt van 75 mm. De sluiter kent twee standen “tijd” en “moment”, dat wil zeggen een stand die open blijft zolang je de knop omlaag drukt, de andere stand sluit weer meteen. De zoeker is een inklapbare sportzoeker.  Om foto’s te kunnen maken moest de lens naar voor uitgeschoven worden. Het serienummer van de camera van Carla is N5191. Ik kwam dezelfde camera nog tegen op internet bij een Indonesische antiquair die nummer N5613 te koop aanbood. Gezien het koloniale verleden van Nederland is het m.i. niet zo vreemd om deze camera juist in Indonesië nog te vinden.


Tahbes Populair

13 Comments

 1. Hollandse sporen in een voormalige kolonie, wie weet wat er nog meer aan resten te vinden zijn.

 2. Lang leve internet in dit geval!
  Anders zou je er nooit achterkomen.
  Wel een erg leuke camera.

 3. ja, het duizelt me voor de ogen!
  Ik zeg altijd, als het maar werkt!

 4. ik ben erg blij met de info die je voor me gevonden hebt.
  😉

 5. Je hebt Carla vast blij gemaakt met deze informatie.

 6. hai!
  ja… zo’n camera heb ik ook nog liggen.
  En net zo’n tasje.

  goeie ouwe tijd!

  groet van Marlou

  .

 7. Mooi blog, prachtige foto. Als ik jou was, zou ik dit als artikel naar de Volkskrant sturen, het is journalistiek gezien dik in orde. Zij hebben in de zaterdagbijlage altijd een item over een bijzonder “ding” waaraan je gehecht bent.
  En nu óp naar de stembus! Fijne dag, Corry http://www.zien-met-je-hart.nl

 8. Prachtig, zo samen met het tasje. Ik had er ook nog nooit van gehoord.

 9. Ik wist ook niet dat er in Nederland camera’s gemaakt werden ooit. 🙂

 10. Wat heerlijk die foto, vooral dat volledig verweerde leren tasje. De tand des tijds…

 11. Oudstukje Nederlands Prachtwerk.

  Love As Always
  Di Mario

 12. Ik leer elke dag bij !

 13. Leuk, weer wat nieuws gehoord..!
  Ik wist er dus niets van.
  Fijne dag vandaag.

Geef een reactie