Tahbes Populair – door Frank (van IkFotograag.nl)
Tahbes Populair – door Frank (van IkFotograag.nl)

Tahbes Populair – door Frank (van IkFotograag.nl)

Onlangs vroeg Carla mij of ik aan informatie kon komen over een camera die ze van haar ouders had geërfd. Carla had al eens gezocht maar er niet veel over gevonden. En over haar Tahbes-camera is inderdaad niet heel veel te vinden. Ik kwam de camera een paar keer tegen op Ebay en vond een kort stukje over Tahbes op een wiki. Tahbes is een Nederlands merk, en op zich is dat redelijk uniek. Je zult deze camera waarschijnlijk dan ook niet zo vaak tegenkomen op beurzen en veilingen. Dat er in Nederland ook ooit camera’s gemaakt werden weten niet veel mensen. Toch zijn er diverse merken geweest in de loop der tijd. Maar informatie over deze Tahbes is schaars.

Tahbes is een acroniem voor “Technisch en Algemeen Handelsbureau Brokmeier en Steegers”. Tahbes was een Nederlandse Camera fabrikant. Het bedrijf werd in 1945 opgericht door Brokmeier en Steegers in Voorburg. Het eerste toestel de “Synchro Camera” kwam rond 1948 op de markt. Daarna werden de “Populair” en “Synchrona” ontwikkeld (1948/1950). Totaal zijn er een tiental varianten qua uitvoering en bekleding uitgebracht. Ook werden er bijpassende flitsers gebouwd en verkocht. De eerste camera’s waren voorzien van een Albada zoeker, latere toestellen met een Newton zoeker of sportzoeker. In totaal zijn er ongeveer 30.000 camera’s door Tahbes gebouwd.

De “Tahbes Populair” Camera werd gemaakt rond 1948 -1950 en is gemaakt van blik. De camera maakte negatieven van 6×6 cm, door gebruik van 120 rolfilm. Dit type film is nog verkrijgbaar, en wordt voornamelijk nog door professionele fotografen gebruikt. De lens heeft de vorm van een Meniscus en heeft eem lichtsterkte f7.7 en een brandpunt van 75 mm. De sluiter kent twee standen “tijd” en “moment”, dat wil zeggen een stand die open blijft zolang je de knop omlaag drukt, de andere stand sluit weer meteen. De zoeker is een inklapbare sportzoeker.  Om foto’s te kunnen maken moest de lens naar voor uitgeschoven worden. Het serienummer van de camera van Carla is N5191. Ik kwam dezelfde camera nog tegen op internet bij een Indonesische antiquair die nummer N5613 te koop aanbood. Gezien het koloniale verleden van Nederland is het m.i. niet zo vreemd om deze camera juist in Indonesië nog te vinden.


Tahbes Populair

13 Comments

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.