Paaltjes – door Frank
Paaltjes – door Frank

Paaltjes – door Frank

Ik had deze keer niet zoveel inspiratie om voor vandaag een stukje te schrijven. Dat zullen we allemaal wel eens hebben denk ik zo. Dus door het gebrek aan inspiratie doorzocht ik in mijn foto’s en vond de onderstaande.

Landscape crop

Ik vroeg aan Sjoerd of het iets was om op de site te zetten. Het antwoord was eerst “waarom niet”, en meteen daarna “die heb je gecropt”. Ik kon het niet ontkennen, want ik crop (bijsnijden) vaak foto’s die ik maak. Over het wel of niet croppen hadden we ’s ochtends nog een hele discussie gehad, hetgeen wel vaker gebeurt bij ons over onze fotografie. Ik hoef het ook niet te ontkennen, we doen tenslotte allemaal ons eigen ding nietwaar. Smaken en inzichten verschillen nu eenmaal. Hieronder eerst de originele versie en daarna nog een gecropte in portrait stand. De foto heb ik gemaakt tijdens een wandeling onlangs. Er stond zomaar een rij paaltjes verbonden met prikkeldraad midden in de wei die daar ook niets tegen hoefden te houden.

Origineel

Portrait crop

25 Comments

 1. Voor croppen bestaat al jaren het Nederlandse woord snoeien. Je gaat toch ook niet de heg bijsnijden? Bijsnijden is sowiso onzin, je snijdt er eerder iets van af. Bij de meeste foto’s die ik op het internet plaats doe ik dat. Maar ook als ik foto’s laat afdrukken snoei ik onder en boven een strookje weg om de kleinbeeldverhouding van 100 bij 150 mm te krijgen.

 2. Ik heb geen probleem met croppen. De onnodige dingen op foto’s worden zo verwijderd. Het wordt er alleen maar beter op. De focus ligt nu duidelijk op de paaltjes en niet op dat vervelende linkerbovenhoekje.

 3. ria

  Ohw je hebt hem ook nog een beetje gedraaid zie ik anders had je ook nog moeten klonen. Met zulke bewerkingen vind ik niets mis hoor, de foto is gewoon mooier zonder dat randje linksboven. Ik vind ook de bovenste de mooiste.

 4. Ik crop (de term kende ik nog niet) mijn foto’s 9 van de 10 keer. 🙂 Ik doe ook wat minder moeite voor de positionering omdat ik weet dat ik daarna toch nog wel ga snijden. 😀

 5. Ik heb geen probleem met het feit dat een foto wat is bijgesneden. Dat behoort nu eenmaal tot de mogelijkheden bij de digitale fotografie, en daar mag je op z’n tijd best eens gebruik van maken als dat de foto in de ogen van de maker beter maakt.
  In dit geval ga ik voor de bovenste foto, omdat ik de laatste net wat te smal vind.

 6. Hoewel mijn voorkeur uit gaat naar de onderste foto zou ikzelf voor een vierkant formaat gaan. Ik vind de paaltjes links onder in net wat te krap tegen de kant staan. Maar zoals het in de fotografie gaat, de enige die bepaald wat de uiteindelijke uitsnede moet worden is toch de fotograaf. Het is zijn product. Natuurlijk is het zaak om daar tijdens de opname al over na te denken, en je “crop” zo ideaal mogelijk op je censor vast te leggen.

  Waarom zou je jezelf vastleggen op de verhoudingen van de censor van je camera? Soms komt je hoofdonderwerp nou eenmaal beter in beeld als je de verhoudingen van je beeld veranderd. Wat dat betreft lijkt mij de discussie over croppen bij voorbaat zinloos.

  Gerry

  Mijn nieuwste blog: Fire on the rocks http://1ivision.blogspot.com/

 7. frank-103

  de eerste foto kijkt het best, denk ik. Bijsnijden doe ik ook , maar ik probeer altijd bij het afdrukken al de goede uitsnede te maken. Op jouw foto, niet dat slootje linksboven en de horizon recht.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.