De heks van Merkelbeek

De heks van Merkelbeek

Nee, geen ridders kwamen er aan te pas, geen bokkenrijders, maar een verhaal wat zich afspeelde vlak voor de tweede wereldoorlog. Ene Ferdinand Buyzen is weduwnaar en nam voor de schoonmaak een huishoudster in dienst J.M.C. van Helden, dienstmaagd mag ook. Na enige tijd trekt zijn schoonzus Dina Senden bij hem in. Dat viel in slechte aarde bij de dienstmaagd. Op 22 november 1936, vermoord zij de beiden op gruwelijke wijze uit wrok en jaloezie. De kruisen die u hier ziet staan bij het kerkje van Merkelbeek, zijn opgesteld ter nagedachtenis van deze moord. En nu bij deze, wereldwijd vastgelegd op het web. De huishoudster werd veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf. Vlak voordat ze haar straf erop had zitten overleed ze in 1951, in de strafgevangenis van Arnhem. Twee jaar geleden zijn deze kruisen gerestaureerd en weer teruggeplaatst.

bVision Photography

24 Comments

 1. Reeds voor de moord stond zij bekend als Heks omdat ze er nog al wild? uit zag.
  Wij gingen er als kinderen wel val appels en peren kopen. De grotere jongens letten er dan op dat ze er niet te veel slechte tussen deed.
  Je leest er niet veel over maar de oude veldwachter Dreessen (Rooie Dries)heeft toen nog voorkomen dat zij bij haar arrestatie een mes van de keukentafel af kon pakken. Dit volgens een politie (gerecht)rapport vermeld in ik denk de toenmalige Limburger Koerier. Die ligt meen ik in het archief in Heerlen.

 2. Eerlijk gezegd smul ik van dit soort verhalen, moeten ook altijd doorverteld blijven.
  Off topic, als ze bij jullie kaas en worst komt brengen loopt ze wel een stukje verder dan een gemiddelde marathon 🙂

 3. Een echte ouderwetse moordpartij. Vreemd, ik heb me nooit gerealiseerd dat er mensen zijn die van de hele tweede wereldoorlog vrijwel niets hebben meegekregen omdat ze al die tijd in de gevangenis zaten.

 4. Ik begrijp dus dat de huishoudster het aan had willen leggen met Ferdinand,maar dat haar snode plannen doorkruist werden door Dina. Haar daad heeft haar echter geen geluk gebracht en ze is ook nog eens tragisch aan haar eind gekomen.Gelukkig zijn de kruizen een waarschuwing voor mensen die metdezelfde plannen rondlopen. Mooi verhaal bij de foto….een fijne dag…Agnès

 5. Mooi dat de kruizen weer terug zijn!
  Mooi verhaal.

  OT: slordig? Er controleerde niemand of je nou voor NL was of voor Bayern. De hele tribune zat door elkaar.. Alleen deze 2 hadden wel echt pech!
  Er zijn trouwens überhaupt geen problemen geweest.. Wij zaten met z’n 3tjes tussen alleen maar duitsers en wij konden net zo hard juichen op het moment dat Nederland scoorde!!! Geweldig toch dat dat kan?

Reageren mag, stay safe!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: