Centen – door Frank (van IkFotograag.nl)

Wat ik hier nooit “onder stoelen of banken gestoken” heb, is het feit dat ik niet helemaal gelukkig ben met de Monarchie. Dit vermeld ik dan te pas en misschien ook wel eens te onpas, (vaker dan eens). Nu is het onderwerp weer heel actueel geworden door de troonswisseling in april aanstaande. Als ik weer eens mijn mening er over uit, dan krijg ik, behoudens met mensen die het wel met me eens zijn, negen van de tien keer meteen als antwoord “Een president is ook duur!” Net alsof het bij antimonarchisten alleen maar over de centen gaat en niet over het feit, dat ik bijvoorbeeld erfopvolging niet meer van deze tijd vind. Het is 2013, niet 1013. De juiste mens op de juiste plaats en gekozen dat wel. Iedere vier jaar een nieuwe koning. Waarmee ook weer voldoende bladvulling voor de Story en Privé beschikbaar is. Ze worden m.i. er wel dik voor betaald die mensen van Oranje, maar ik krijg ook wel eens te horen van gewone mensen: “maar ik zou het er niet voor willen doen”. Waarmee je dan de discussie zou kunnen starten of hetgeen je als Koning per jaar in het loonzakje krijgt in Nederland, wel marktconform is. Wat als we nou eens meer uit wilden geven aan het Koningschap, zouden we dan niet een betere kunnen krijgen? Dezelfde gedachte bekroop me deze week toen we hoorden dat de nieuwe topman van SNS meer als vijf ton per jaar zou gaan verdienen krijgen. Een journalist die hiernaar informeerde bij Rutte kreeg gelijk de oren gewassen, dat dit te idioot voor woorden was. Het was marktconform dus einde discussie. Waarna je meteen gaat nadenken over de Balkenende-norm en ook het gewone ministerssalaris. Een minister wordt dan met een fooi van 140.000 euro naar huis gestuurd, want een minister van financiën moet toch meer in zijn mars hebben dan een bankdirecteur, lijkt me. Waarmee blijkt dat een ministerssalaris daarom niet marktconform is. Wat weer de vraag bij mij oproept, stel dat we een marktconform salaris aan onze ministers zouden willen betalen, zouden we dan niet echt de beste mensen voor ons geld kunnen krijgen? Of zetten we steeds gewoon een joker in.

 

18 Comments

 1. De republikeinen kunnen weer lekker te keer gaan. Of we beter af zijn met een president 😉 Ik betwijfel het! Han verwoordt het goed. Dus Frank ik ga weer verder met leven in deze “graaiende” wereld met wel of geen koning en twee staatsbanken 😉
  Saludos de Albert

 2. Ha Frank,

  Ja mag gelukkig je stem laten horen, dat wel. oma

 3. Ik vinde het allemaal schrikbarend hoog, en oneerlijk.
  En zo zal het altijd blijven.

  Niet anderen MEER, maar allen juist minder! Tot de laagste, dat is het eerlijkst.

 4. Ik denk al jaren dat we politiek gezien voor 99% jokers in zetten. Alhoewel eigenlijk staan wij voor joker omdat we het allemaal maar slikken.

 5. Doe maar gewoon weer een koning die de baas is, dan gaan die misbaksels van ABN, SNS gewoon weer met hun kop op het hakblok, uiteindelijk is Nederland dan een stuk goedkoper uit. Die lieden die die V250 besteld hebben zonder na te denken, kop eraf. Ja, dat ruimt behoorlijk op, zo verdient een koning zichzelf snel terug!
  Oja, en voor republikeinen is er natuurlijk ook ruimte op het hakblok!
  (maar wel op woensdag, woensdag hakdag!)

  😉

 6. Ach het blijft een leuk onderwerp, voor aan de stamtafel met een grootte pint erbij.

 7. Ik zou hier geen Italiaanse toestanden willen hebben: leve de Monarchie. Trouwens, alles kost geld.

 8. Tja.. Ehmm..
  Lastig om hier wat over te zeggen. Ik interesseer me er eigenlijk te weinig voor.

 9. Ik dacht dat er enkel maar jokers en clowns daar in den Haag zitten.
  En als ze marktconform betaalt zouden worden, kregen ze een stuk minder salaris voor het aankloten wat ze doen.

 10. Jullie boffen nog , onze opvolgers zijn dommekloten die geen enkel inzicht in het leven hebben ! Dit is helaas onze toekomst ! Als we niet tevreden zijn van een president gooien we ‘em eruit , koninklijke hoogheden niet !

 11. Ximaar heeft het allemaal wel uitgezocht, wat Beatrix kost, maar is het gefundeerd?

 12. Goed verhaal, Frank!
  @Ximaar: ik vind dat iedereen die meer verdienrt dan een minister(-president) exorbitant veel verdient. Niemand is 20x, of zelf maar 10x zoveel waard als een ander.

 13. Politiek gezien zijn er al veel jokers verbruikt, en het zullen ook zeker niet de laatste zijn.

 14. hai Frank,

  wat een goed stukje journalistiek!
  Ik sta achter je: ik ben aktieve Republikein met een Hoofdletter.
  Jammer, dat deze erfopvolging geen erfoplossing is geworden…
  Ik ben er Helemaal niet blij mee.

  Degenen die meer dan marktconform werden beloond, lieten 4 banken ten onder gaan en namen een riante bonus mee. Straks hebben we meer managers, dan loodgieters en overstroomt het land toch nog….

  Groet van Marlou

  .

 15. Je weet, ik vind het een waterhoofd. En volgens Maxi is die een beetje dom.

 16. Ik heb nog minder dan niets met de monarchie. Het was een mooie gelegenheid geweest het hele koningshuis op te doeken. Prins pils wordt prins waterhoofd. En zo is het. Weg er mee. Verder zijn het allemaal jokers in de politiek. Igg degene die nu, en de afgelopen decennia aan het roer stonden.

 17. IN geval met de politiek weet ik wel zeker dat we elke keer een joker inzetten ;-0

  Love As Always
  Di Mario

 18. Onze Trix kost 4x zoveel als Obama of 25x zoveel als de president van Finland. Ze is per inwoner ook stukken duurder dan de Britse vorstin. En dat alleen voor wat lintjes doorknippen.

  Ik vind wel dat politici te weinig krijgen. (in de Provinciale staten is dat overigens nog veel schrijnender). Gevolg is dat je 2de rangs politici krijg in de kleuren naïeve wereldverbeteraar of etalage-zitter. De eerste soort maakt vaak denkfouten. De 2de soort doet niets, want dan doe je ook niets fout. Zo’n etalage-zitter heeft alleen tot doel om daarna een veel beter betaalde baan in het bedrijfsleven te scoren.

Geef een reactie