Autofotografie: hoe en wat
Autofotografie: hoe en wat

Autofotografie: hoe en wat

Wanneer je rondkijkt op internet, valt op dat er heel veel foto’s van auto’s online staan. Veel mooie, professionele foto’s, maar ook een boel minder goed gelukte exemplaren. Wil je het ook eens proberen? Dat kan, het is minder moeilijk dan het lijkt! Je hebt er ook geen dure apparatuur voor nodig. Met een kortingscode bij Wehkamp vind je diverse modellen waar je prima foto’s mee maakt. Wij hebben de beste tips voor auto-fotografie op een rijtje gezet, dus lees snel verder.

De voorbereiding
Een goede voorbereiding is het halve werk. Haal de auto dus door de wasstraat en poets hem goed na. Vergeet ook de velgen of de wieldoppen niet! Lap de ramen, werk eventuele roestige plekjes weg en haal kinderzitjes, Tom-Tomhouders en andere accessoires weg. Kortom: zorg ervoor dat de auto er piekfijn uitziet. Neem tijdens het fotograferen een poetslap mee om nieuwe vlekken weer te kunnen verwijderen. Zet voor de foto de verlichting, ook de mistlampen, aan. Licht trekt de aandacht. Zorg ervoor dat je stuur rechtstaat, dan staan de wielen dat ook.

bVision & Photography

Waar
Een foto op de parkeerplaats voor de deur is meestal geen goed idee. Zoek een mooie achtergrond. Hou er daarbij wel rekening mee dat een auto op de weg hoort. Je ziet soms creatievelingen die de auto voor de foto in een weiland parkeren. Doe het niet, het ziet er vooral uit alsof de auto daar gecrasht is. Wat dan wel? Een mooie ruime parkeerplaats, een landweggetje op een rustige zomeravond of een uitgestorven industrieterrein. Let ook op de achtergrond: zorg dat daar niet teveel storende elementen in staan, zoals verkeersborden, huizen of andere auto’s.

Licht en instellingen
Er zijn fotografen bekend die alleen maar in de golden hours werken: het uur na zonsopkomst en het uur voor zonsondergang. Het is licht is dan zachter en warmer en de schaduwen zijn minder hard. Gebruik altijd een statief, want omdat er minder licht is, zal een langere sluitertijd nodig zijn. De benodigde instellingen verschillen per camera. Speel een beetje met het diafragma en de sluitertijd. Let wel op het gebruik van een te groot diafragma, omdat je dan maar een zeer beperkt deel van de auto scherp in beeld krijgt.

bVision & Photography

Standpunten
Speel met standpunten. Zoals voor bijna alle onderwerpen geld, is een shot op ooghoogte, in dit geval koplamphoogte, altijd goed. Ga door de knieën en maak een mooi symmetrisch shot, recht van voren. Maar, ga ook eens helemaal plat op de grond om een stoere, agressieve foto te maken vanuit kikkerperspectief. Probeer alle hoeken uit: sommige werken heel mooi, andere minder. Ga ook voor de details. De ronde ‘kont’ van sommige auto’s, het plaatje met het logo, de achterlichten, toerenteller: ze zijn allemaal onderdeel van de auto!

Tot slot
Auto’s zijn geduldige modellen. Ze rijden niet uit zichzelf weg, kijken nooit raar en worden ook niet moe. Kortom: perfect oefenmateriaal. Kijk ook eens op internet om ideeën op te doen. De Nederlandse Mark Nauta is een bekende autofotograaf, maar ook Dirk Karsten heeft veel auto’s in zijn portfolio. Doe inspiratie op en ga lekker verder met oefenen!

17 Comments

 1. Annette Barendregt

  Pfft, wat een gedoe om zo’n auto op de foto te zetten. Maar het resultaat mag er zijn. Ik hou het lekker bij mijn bootjes. Die hoef ik tenminste niet door de wasstraat te halen en na te zemen. Ze wassen zichzelf! 😉

 2. Muchos gracias voor de tips. Ik ben toch nog niet van plan mijn MG’s te verkopen en Mara haar Honda CRX ook niet. We blijven nog even van die cabrio’s genieten.
  En hoe is het nu in Gebrook? De winter komt bij je terug, dus toch maar de Megane gebruiken totdat het echt voorjaar wordt. Ook nog sneeuw bij jou gevallen?
  Vanuit Los Boliches aan de Costa del Sol waar de temperatuur bijzonder aangenaam is,
  saludos de Albert

 3. Han

  Sjoerd, bedankt voor de tips maar ik denk dat het voor mijn oude busje (14jr) niet meer uitmaakt of hij gepoetst is. Alleen bij een nieuwe aankoop krijg ik nog een aardig inruil prijsje.
  Maar zolang hij nog door de APK komt, blijf het busje trouw.

 4. Mooi leerzaam artikel, Sjoerd, maar zoals hierboven al is gezegd, gaat het maar zelden op dat je onderweg een auto in de juiste setting en omstandigheden aantreft. Toen we alweer 10 jaar geleden onze huidige auto hadden gekocht, heb ik daar op een plattelandsweggetje meteen een fotoserie van gemaakt. Binnenkort toch eens kijken hoe hij er zonder krassen en deukjes uitzag …

 5. frank-103

  Loop ik ergens op straat zie, ik daar een auto die ik op de foto wil zetten, dan is het lijstje van auto wassen tot de auto ergens op een fotogenieke plek neerzetten misschien niet helemaal te doen als de eigenaar van de auto niet wil meewerken.
  Nu nog eens bruikbare tips plaatsen!

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.