Spanning aan de Jan van Houtkade in Leiden
Spanning aan de Jan van Houtkade in Leiden

Spanning aan de Jan van Houtkade in Leiden

Trafohuisjes bVision.nl

Het Trafohuisje deze week is afkomstig uit Leiden en natuurlijk op de gevoelige plaat vastgelegd door Leidse Glibber. Het is vastgelegd in twee jaargetijden, de zomer en de winter. Staat het er in de zomer zeer florissant bij, in de winter is het gewoon wat kaler.

Trafohuisjes bVision.nl

Het huisje staat op de hoek van de Jan van Houtkade. Jan van Hout is bij iedereen uit Leiden bekend, net als Leidse Glibber natuurlijk. Die Leiden als geen ander in de kijker weet te plaatsen. Wellicht dat er ooit nog eens een kade naar hem genoemd wordt.

Trafohuisjes bVision.nl

Jan van Hout was stadssecretaris van Leiden van 1564 tot zijn dood in december 1609, met een onderbreking in de jaren 1569-1573. Deze begaafde man heeft op velerlei gebieden een belangrijke rol gespeeld ten voordele van zijn vaderstad. Niet alleen de vorming, het behoud en de inrichting van de Leidse bestuursarchieven hebben alles aan hem te danken, ook de armenzorg werd door hem voortvarend en doelmatig gereorganiseerd in een poging om de criminaliteit en het parasitisme een halt toe te roepen. Hij betoonde zich een groot voorstander van immigratie: hij trok doelbewust bekwame vaklieden uit Vlaanderen en de Waalse gebieden aan om de Leidse textielindustrie grondig te moderniseren.

Trafohuisjes bVision.nl

Momenteel staan er een aantal huisjes in de wachtrij, treur niet, iedereen komt aan de beurt met zijn of haar huisje, al kan het wel een paar weekjes duren.

Trafohuisjes bVision.nl

click to see the pictures big

Trafohuisjes bVision.nl

21 Comments

  1. Een leuke bijdrage van LG, zo blijkt maar weer dat achter heel wat straatnamen een verhaal zit, best wel spannend.
    Vraag me af of de klimop niet nar binnen klimt, da kan er wel eens vuurwerk ontstaan. Hans

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.