Het is lente – door Frank
Het is lente – door Frank

Het is lente – door Frank

Ineens was afgelopen vrijdag de lente uitgebroken. Op vrijdag hebben we vaak een vrije dag dus ’s middags kwam het idee om ergens op een terras een goudgele versnapering met een witte schuimkraag te nuttigen. Maar in Maastricht vind je met dit soort dagen vaak alleen nog maar staanplaatsen op het terras, daarom zijn we naar Valkenburg gegaan. Valkenburg, wel bekend als toeristenplaats met heel veel souvenirwinkels, maar ook met heel veel terrassen. Sommige straten zijn een lang terras, en de kwaliteit van de horeca is daar best goed, kortom we genoten op een Valkenburgs terras deze vrijdag. Valkenburg is voor ons heel dichtbij, een kwartiertje rijden en we zitten er midden in. Naar het centrum van Maastricht duurt eigenlijk net zo lang. Na het terassen zijn we nog even de benen gaan strekken langs de kade van de rivier “de Geul”. Een mooi wandelingetje en verrassend mooi als de zon zo er op schijnt. Bij een huis zijn we even blijven staan. Daar woont vast een motorliefhebber. Een oude motor met een in leer aangeklede pop er achter, een mooi plaatje om even te bekijken.


De geul
Verderop kwamen we nog een heuse vistrap tegen. Daar hebben we vroeger op school over geleerd, maar ik zie er voor het eerst pas een in het echt nu ik bijna 60 ben.

Een vistrap of vispassage is een waterbouwkundig kunstwerk dat tot doel heeft vissen toegang te geven tot een door een dijk, dam, stuw of sluis ontoegankelijk geworden achterland. Er zijn diverse technieken voor een vistrap. Voor de zalm en forel, vissen die kunnen springen, bestaat het vaak uit een cascade van kleine bakken met stromend water waarbij de vis steeds naar een hoger niveau moet zwemmen of springen.

vistrap

14 Comments

 1. Valkenburg hoe dikwijls ben ik er als kind niet geweest, ook naar het sprookjesbos en de kabelbaan op en de burcht.
  Nu nog af en toe.
  Het is een beetje verder weg als voor jou , eerst Maastricht (een 10 minuutjes of minder) en dan verder naar Valkenburg

 2. Ik snap nog steeds niet wat al die toeristen daar gaan doen. Ik heb er gewerkt, kwam er wel vaker, maar ik zou er niet langer dan een paar uur willen zijn, laat staan een hele vakantie.

 3. ha die Frank!

  Grappig… we zijn vorig jaar in Valkenburg geweest en hebben dat riviertje met dat bruggetje gezien en de motor. De pop stond er toen nog niet bij, dacht ik.
  Maar verder heel veel beelden en kunstwerkjes daar. Leuk!

  De vistrap heb ik gemist.
  Interessant!!

  Dag!
  groet van Marlou

  .

 4. Goede morgen Frank, heeft die blonde op het terras goed gesmaakt? Nou die vistrap heb ik ook nog nooit in levenden lijve mogen aanschouwen, maar dank zij jou foto weet ik nu waar er eentje is.
  Ik wens je een fijne woensdag toe.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.