Spanning op de Barrier

Spanning op de Barrier

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

Veel mensen zullen niet bekend zijn met het gehucht Barrier, gelegen tussen Klimmen en Voerendaal, en vallend onder de gemeente Voerendaal. Daar vinden we een van de grotere (water)pompstations van het waterleidingbedrijf. Er liggen naar ik weet twee bronputten, bronput 5 en bronput 6. En als je dan toch aan het bouwen bent, bouw je er gewoon een transformatorhuis er tegenaan. Het ligt op een dusdanige afstand van de weg dat ik er geen echt goede foto’s van kon maken, de voorkant ligt zelfs haaks op de weg, maar het trafohuisje is goed herkenbaar.

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

Significant detail is dat de landeigenaren waar de bronputten liggen in de gemeentelijke vergunning goed bedeeld zijn:
Gemeentelijk Waterleidingbedrijf. Pompstation Barrier.
A. Schaderegeling met eigenaren c.q. pachters i.v.m. schade aan hun bedrijven als gevolg van de wateronttrekking door bronputten 5 en 6 te Voerendaal.
B. kostloze waterlevering aan diverse eigenaren c.q. pachters, genoemd onder a.

Het pompstation met trafohuisje stond niet eens op eigen grond van de gemeente maar is aangekocht van de Nederlandse spoorwegen, Het pompstation staat met de rug tegen de spoordijk aan. Het pompstation met trafohuisje, bestaat uit twee expressionistisch aandoende blokken en is in 1935 gebouwd. In 1953 is extra grond aangekocht voor het plaatsen van bronput 5.

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

12 Comments

 1. Klimmen kende ik ook niet, maar Voerendaal dan weer wel. Jesse de Haas woont daar waar ik weleens een logje over gemaakt hebt en waar Dinnetje toen een paar nummers heeft gezongen met hem. En daar heb ik toen weer enkele opnames van gemaakt.

  Love As Always
  Di mario

 2. Frank-103

  Volgende verzameling wordt pompstations? Dit is ook een aardig gebouw! Hier in de waterleidingduinen bij Castricum zullen vast ook pompstations staan, maar of daar foto’s van te maken zijn?

 3. Goede morgen Sjoerd, de combinatie van stroom en water zie je niet zo vaak dacht ik, maar ik heb me er ook niet in verdiept, misschien komt het vaker voor.
  Ik wens je een heel fijne zondag toe.

Reageren mag, stay safe!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: