Tragisch vergiftigingsgeval te Hoensbroek
Tragisch vergiftigingsgeval te Hoensbroek

Tragisch vergiftigingsgeval te Hoensbroek

Uit de krant van 3 augustus 1943
DRIE PERSONEN VERMOEDELIJK NA HET ETEN VAN BEDORVEN WITTE KAAS,
AAN DE GEVOLGEN VAN EEN OPGELOOPEN VERGIFTIGING OVERLEDEN.

Niet minder dan drie personen zijn het slachtoffer geworden van een vergiftigingsgeval, dat Zaterdag te Hoensbroek voorviel. Vier andere menschen bevinden zich nog in zorgwekkenden toestand in het St. Jozef ziekenhuis te Heerlen. Ze zijn ten voile bediend. Vermoedelijk na het eten van witte kaas, die door de menschen zelf gemaakt was, zijn vergiftigingsverschijnselen opgetreden bij verschillende leden van het gezin 0., wonende aan de Couvenderstraat te Hoensbroek. Zooals uit het voorloopig onderzoek is gebleken, heeft men Zaterdagmiddag van deze kaas gegeten. Na het eten van de kaas voelde men zich onwel; men heeft de dokter gewaarschuwd, die de patiënten Zondagochtend naar het St. Jozef- ziekenhuis te Heerlen liet overbrengen. Hier bleek al dadelijk dat de toestand van de slachtoffers zeer ernstig was. In den loop van Zondag zijn drie hunner overleden. Het waren de 19-jarige dochter L. O. en de 17-jarige zoon J. 0., alsmede een kleinzoon van het gezin 0., de bijna 9-jarige v. d. B., die bij zijn grootouders het rapport was komen laten kijken en die een boterham had meegegeten. De toestand der patiënten in het ziekenhuis is nog zeer zorgwekkend. Het zijn vader en moeder 0., een zoon en zijn verloofde, die ook bij de familie op bezoek was. Zoowel het politioneel, dat in handen berust van de marechaussee te Hoensbroek, als het toxologisch onderzoek zijn nog in vollen gang.

click to see the pictures big

bVision & Photography

Nader onderzoek wees uit dat dat het ging om eigengemaakte wrongel, hier fluitekieës genoemd. Deze zou zijn bereid in een aluminium pan, waarbij ook nog een koperen lepel zou zijn gebruikt. Let men daarbij op de uiterst heftige en doodelijke werking van het vergift, dan is er gegronde reden voor de veronderstelling, dat hier ptomaïne of lijkengif in het spel is geweest.
Literatuur:
Heemkundevereninging Hoensbroek
Overveluwse Bladen (Noord-Veluwe)
Limburgs Dagblad
Wat me opviel in de berichtgeving was dat de dagen van de week met hoofdletters werden geschreven….

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

10 Comments

  1. Ria van Felius

    Gelukkig maak ik dat nooit zelf, ik koop het niet eens geloof ik en een koperen lepel heb ik ook al niet. Wisten die menschen veel dat dat kwaad kon. Wel een drama hoor, daar bij jou in de straat.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.