Department Store Schunck
Department Store Schunck

Department Store Schunck

75 jaar beeldende kunst in Heerlen

Afgelopen week was ik in Heerlen, en wel in het bekendste gebouw van Heerlen. Het door Frits Peutz ontworpen Glaspaleis voor het warenhuis van Schunck. Inmiddels heeft het andere functies, zoals o.a. bibliotheek, muziekschool en museum. Ik bezocht in de museumzaal de tentoonstelling over 75 jaar beeldende kunst in Heerlen. In de ambiance van het voormalige Warenhuis werd een gedeelte van de aangekochte werken van de afgelopen 75 jaar aan het publiek getoond. Nu is kunst uiteraard heel persoonlijk, maar voor mij is kunst iets wat ik mooi vind, niet wat anderen vinden dat ik mooi zou moeten vinden. Een nuance, maar wel een belangrijke. De hier getoonde kunst vond ik ook niet allemaal mooi. maar er waren wel stukken die eruit sprongen. Zoals o.a. het werk van de in Leiden geboren Elke Lutgerink. Afgestudeerd aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Maastricht. Ze denk na over wat er zal gebeuren als de mens de natuur zijn gang zou laten gaan en uiteindelijk schimmels en mossen gaan overheersen en de natuur terug neem wat de mens kapot heeft gemaakt. En dan krijg je een werk zoals dit drie dimensionale “Daybed” een recente aankoop van het museum…

Een woord van dank
Wij danken u voor de gelukwensen bij ons 45 jarige huwelijk. We zijn samen met onze kinderen en kleinkind gezellig uit wezen eten. Geen groot feest, maar wel heel gezellig.

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

23 reacties

 1. Kakel

  Kunst waarover is nagedacht. Meestal begrijp ik er dan niets van (-: maar dit werk vind ik mooi. Over smaak valt niet te twisten… En waarom zouden we dat doen? Wij houden het liever gezellig.
  Fijn dat jullie zo’n gezellige trouwdag hebben gehad. Iets gezelligs ondernemen in kleine valt altijd goed!
  Lieve groet ♥

 2. logbankje

  Ik kijk eerst na de foto en denk wat is dat?
  Kunst is inderdaad een persoonlijke beleving.
  De in Leiden geboren Elke Lutgerink is dus een echte Leidse glibber.
  Dat klopt wel dat de natuur zijn plek weer op eist, zie je ook in verlaten gebouwen.
  Heerlijk om samen het 45 jarige huwelijk te vieren. Hans

  Ot. Je verzoekje ligt op het log Bankje voor de volgende show.
  De shows staan allemaal op: http://logbankje.nl

 3. wat kunst is is voor elk mens inderdaad anders,
  dit vind ik heel erg mooi om te zien, en ja ik denk inderdaad dat de natuur alles weer onderstopt, helemaal niet verkeerd 🙂
  van mij mag het.
  prachtig vind ik het om te zien sjoerd,
  Fijn dat jullie zo’n gezellig uitje samen hadden

 4. Goede morgen Sjoerd. dit doet me denken aan tentoonstellingen vroeger in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Nu vind ik deze kleuren mooier dan de berg steenkool die ze daar wel eens hadden als kunststuk in de zestiger jaren. Toch ontdek ik liever kunst van de natuur buiten, kijken naar de stenen langs de vloedlijn die elke dag anders zijn. Deze hier doen me er wel aan denken, maar ik vind het nagebootste natuur. Wel is het zo dat mensen misschien door zoiets wel aan het nadenken worden gebracht ik weet niet of dat de bedoeling van de maker is.
  Voor vandaag een fijne maandag gewenst.

 5. Veel van wat onder de noemer kunst valt vind ik niet mooi, of ik snap er geen snars van. Wat je er bijvoorbeeld mee moet. Op je foto is erg leuk, en mooie kleuren maar buitenom het tentoonstellen kun je er verder weinig mee, denk ik.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.