De Keukelaar van Hommert
De Keukelaar van Hommert

De Keukelaar van Hommert

In het spoor van de Bokkenrijders

Bord Gemeente Schinnen, Genealogiek Sjênne, VVV Zuid-Limburg

Op zaterdag 16 mei 1750 arresteert justitie van de heerlijkheid Schimmert, met assistentie van de schutten, op deze plaats Jacques du Jardin, een ex-soldaat en van beroep marskramer en goochelaar. Dit laatste bracht hem de bijnaam de Keukelaar van Hommert. Jacques speelde daarnaast bij feesten op zijn viool en trok hiemee bedelend door de streek. Als marskramer verkocht hij o.a. garen en lint en gebruikte hiervoor een meetlat. Die werd na een inbraak in de boerderij van Petri te Puth gevonden en gaf, naast het feit dat de boer hem aan zijn stem had herkend, aanleiding tot zijn arrestatie.
Naschrift bVision: Op 6 feb. 1751 wordt een doodvonnis geveld op kasteel Terborgh in Schinnen en Jacques sterft 9 feb. 1751 aan de galg op de Danikerberg onder Schinnen.

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

16 Comments

  1. Het is steeds zo interessant om gezellig bij jou te komen lezen en ook alle trafo fotografie mogen er ook steeds wezen. Verleden met het heden vermengt is wat mij steeds aanspreekt.Vele geschiedenis lessen ontvang ik op je blogs. Groetjes, Tine

  2. In die tijd werd je als arme sukkel voor van alles ter dood veroordeeld, zo kwam men makkelijk van zwervers en dat soort mensen af. Bovendien werd een ophanging ook nog als publiekelijk vermaak gezien, brr ik ben blij dat ik niet in die tijd leef maar nu. Al heeft deze tijd natuurlijk ook zijn mindere kanten. Ik wens je een fijne maandag toe.

    1. Dat was pas het begin, als je een paar maal tortuur gehad had in kasteel Terborgh dan bekende je alles. zelfs moorden op twee dames in Geleen… Vele Bokkenrijders zijn destijds ten onrechte gedood.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.