De dame van Voerendaal
De dame van Voerendaal

De dame van Voerendaal

bVision & Photography

Zo rond 1917 vond men in Voerendaal een uit Nivelsteiner zandsteen gemaakte kop van een Romeinse dame, onderdeel van een grafmonument (uit ca 200 AD). Waarschijnlijk van zelfs een rijke dame, gezien de haardracht die toen in de mode was bij de rijkere Romeinse Dames. De dame werd gevonden langs de weg van Keulen naar Boulogne-sur-Mer, de Via Belgica. Voor het station van Voerendaal heeft men nu een kunstwerk geplaatst, gemaakt door ontwerpbureau Kanzie uit Neeritter. Het kunstwerk is gemaakt uit Cortenstaal en gevuld met ca 7 ton Nivelstener Kalksteen uit de groeve aan de Bergerweg in Voerendaal.

bVision & Photography

Veel stenen zijn gegraveerd met de namen van buurtbewoners, kinderen en van o.a. wethouder Peter Thomas (Erfgoed) van de gemeente Voerendaal die hier de opdracht voor heeft geschreven. Op de zijkant van het hoofd kun je goed zien hoe nauwkeurig deze stenen geplaatst zijn. Een en ander heeft door o.a. de corona crisis wat langer geduurd dan gepland, maar de Dame is er klaar voor en ligt daar te genieten van de belangstelling…

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

24 Comments

  1. Tja, wanneer je het verhaal en het origineel kent kun je het eruit halen, bij de eerste foto van het kunstwerk zag ik er eigenlijk een opslagplaats voor stenen in. Maar ja, ik ben dan ook een kunstbarbaar.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.