Het bomenmonument aan de Molenplas
Het bomenmonument aan de Molenplas

Het bomenmonument aan de Molenplas

De molenplas ligt te hoogte van Ohé en Laak in midden Limburg, het is een plas ontstaan door de vroegere grindwinning in dit gebied. De zwarte bomen die u hier ziet staan zijn zo’n 1500 tot 2000 jaar geleden door het grind van de maas meegesleurd en bedolven. De bomen zijn op deze wijze goed geconserveerd. Bij de grindwinning zijn deze bomen naar boven gekomen, afvoeren van deze bomen was een dure aangelegenheid, en waarom niet als herinnering aan de tijd waarin ze zijn ontstaan weer als boom langs de Molenplas neerzetten. Een monument uit en weer teruggeplaatst in de natuur. Een heerlijk plaats om te vertoeven. Het gebied wordt begraasd door konikpaarden en gallowayrunderen, zodat het gebied ook toegankelijk blijft. Overigens wordt de molenplas beheerd door Natuurmonumenten.

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog

14 Comments

 1. logbankje

  De molenplas laat zijn geheimen zien, voor mee nieuw.
  Nooit geweten dat er bomen in het grind zouden liggen.
  De vroegere grindwinning heeft mooie watergebieden opgeleverd. Hans

 2. Frank103

  Dat doen ze goed, zo’n prehistorisch bos! Ik ben ooit naar Petrified forrest geweest, een natuurpark in Amerika, maar die bomen zagen er echt anders uit!

 3. Wat een mooie plek is dit en ik had van deze omgeving eens een filmpje gezien die ik volg op YT van ene Piet Vergoossen. En die deelt wel meer wat uit deze omgeving. Dus wel leuk dat je ook er wat van hier deelde.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.