Panhard
Panhard

Panhard

bVision, de naakte waarheid, met af en toe een korreltje zout

De afgelopen week kwam ik op een facebook pagina deze foto uit Maastricht tegen. Niet dat ik de foto zo mooi vond of de locatie, maar wel de auto die daar rechts op de foto staat. Na heel wat zoekwerk kwam ik erachter dat dit een Panhard-Levassor Dyna Z was. Een vergeten auto welhaast, maar wel met unieke eigenschappen. Het grootste deel van de auto was van Aluminium gemaakt en er lag een kleine tweecilinder motor in met maar 851 cm3. Door het lage gewicht was dit ruim voldoende om toch lekker vooruit te komen. De door Louis Bionier ontworpen gestroomlijnde Dyna Z had een cw-waarde van 0.28, veel van de huidige auto’s halen dat niet. het merk werd in 1955 door Citroën overgenomen, die het als merk in 1967 liet vallen.

bVision & Photography
 • Merk: Panhard Levassor
 • Kenteken: PM-01-28
 • Model: Dyna Z
 • Type: Oldtimer
 • Kleur: wit
 • Bouwjaar: 1957
 • Aantal cilinders: 2
 • Vermogen: 31 kW (42 pk)
 • Motorinhoud: 850 cm3
 • Brandstof: Benzine

bVision.nl een Parkstad Limburg blog

16 Comments

 1. pjotr

  Mijn vader heeft (tot groot verdriet) een Panhard gehad; niet het model op de foto, maar de voorganger. Die had als eerste naoorlogse model veel “kinderziekten” en de versnellingsbak was een brok ellende. Mogelijk is dat de reden, dat het merk is verdwenen. Wel worden in Frankrijk nog Panhard-pantserwagens gemaakt voor het leger.

 2. Frank103

  Grappig dat oude straatbeeld, dat vind ik ook zo leuk aan boeken over spoorwegen die zien op het verre verleden, zo heb ik laatst een boek over stoom in de jaren 30 gekocht. Dat laat goed zien hoe Nederland er toen uitzag!

 3. Dat is het verrassende aan de oude foto’s, vaak een ontdekkingstocht.
  Met keek nog tv via de antenne en ontving ook Duitsland.
  De Panhard-Levassor Dyna Z heb ik ook even opgezocht, Deze is maar 5 jaar in productie geweest.
  Maar wel een leuke ontdekking. Hans

 4. Ria van Felius

  Facebook biedt soms meer dan sommigen denken. De foto op zich is al erg mooi en jij ziet daar dan een auto op die mij niets zegt 😀
  Wat zou er allemaal op die vrachtwagen liggen!

 5. De naam van het merk kwam me nog wel bekend voor, maar geen idee wat voor auto ik me daar bij voor moest stellen. Op de foto lijkt het me wel een leuk autootje met een lief gezichie. Tj mijn afwijking is dat ik auto’s een gezicht toebedeel en er zijn erg veel auto’s die behoorlijk chagrijnig kijken. Een fijn weekend gewenst.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.