Op de Kleverberg
Op de Kleverberg

Op de Kleverberg

bVision, de naakte waarheid, met af en toe een korreltje zout

bVision & Photography

Van Houthem rij ik meestal via de Kleverberg naar Haasdal, een gehucht in de plaats Schimmert (gemeente Beekdaelen) weer naar huis, lekker binnendoor. Ik ben er wel honderden keren langs gereden en heb nooit geweten dat daar boven op de berg een kleine Joodse begraafplaats ligt. Op de vier grafstenen die daar een plaats hebben staan zowel Hebreeuwse als Nederlandse Teksten. Ook de datums zijn weergegeven in de hier gebruikelijke kalender, alsook volgens de Joodse kalender. Er gaat het gerucht dat er oorspronkelijk 7 stenen waren en dat ergens medio de 18e eeuw deze destijds privé begraafplaats ontstaan is. De drie missende stenen zijn waarschijnlijk ooit van de helling naar beneden gespoeld. Afgeschermd van de buitenwereld is bij de aanleg van de hoogspanningsmasten in 1950 de begraafplaats in het struikgewas teruggevonden en enkele jaren geleden helemaal opgeknapt.

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog

16 Comments

Reageren mag, stay safe!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: