Trafohuisje: Zon en Schild – Amersfoort
Trafohuisje: Zon en Schild – Amersfoort

Trafohuisje: Zon en Schild – Amersfoort

bVision & Photography

Het volgende trafohuisje en gasverdeelstation in Amersfoort zijn op de foto gezet door Hans Bank van het zeer muzikale Logbankje. Hans heeft daarbij het volgende verhaal geschreven wat ik een beetje heb ingekort, maar waar ik verder niets aan heb toe te voegen.
Hallo Sjoerd,
Ik heb twee huisjes gevonden op het terrein van Zon en Schild aan de Utrechtseweg 266 in Amersfoort. De twee gebouwtjes staan bij de ingang van Zon en Schild. Het complex Zon en Schild is een instelling voor geestelijke gezondheidszorg en kent een grote diversiteit aan gebouwen. De oorspronkelijke opzet is in de periode gerealiseerd naar ontwerp van de Amerfoortse architect Gijs van Hoogevest in samenwerking (tot 1933) met de gebroeders Mensink. Zon en Schild is op basis van een paviljoenstelsel gebouwd. De twee gebouwtjes bij de ingang van Zon en Schild blijken het van oorsprong als “entreegebouwtjes” te zijn gebouwd in 1930 en de ontwerpers zijn Hoogevest G. van en gebr. J.G. en P.K. Mensink. Blijkbaar is de bestemming van de “entreegebouwtjes” gewijzigd, gezien vanaf de Utrechtseweg is het rechter gebouwtje een trafohuisje en het linker gebouwtje een gas verdeel station geworden, ook wel aangeduid als een ‘meterhuisje’.

Als je meer wil weten over Zon en Schild, Hans heeft daar twee logjes aan gewijd. Namelijk Zon en Schild en Foto’s Zon en Schild voor degene die Hans niet kennen zou ik zeggen ga daar eens kijken, dat zal hij leuk vinden.

Onderstaande afbeeldingen zijn aanklikbaar

Gasverdeelstation
Transformatorhuisje

bVision.nl een Parkstad Limburg blog

12 Comments

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.