De watermolen van Terborgh
De watermolen van Terborgh

De watermolen van Terborgh

bVision & Photography

Aan de voorzijde van het kasteel Terborgh ligt aan een aftakking van de Geleenbeek de watermolen Terborgh ook wel de Borgermolen genoemd. Het huidige molenhuis stamt uit de achttiende eeuw en is voorzien van een vakwerkverdieping en een met pannen gedekt schilddak. De geschiedenis van de molen is veel ouder. De Borgermolen was de banmolen voor de inwoners van de heerlijkheid Schinnen. De voormalige watermolen was tot in de twintigste eeuw voorzien van een onderslagrad en werd aangedreven met behulp van een maalsluis. Eind negentiende eeuw was het molenhuis voorzien van twee waterraden. In 1888 werd een van de raderen verwijderd en in 1943 werd ten slotte het molenhuis geheel verbouwd tot woonhuis. In 1987 werd de molen gerestaureerd.

Onderstaande afbeeldingen zijn aanklikbaar

bVision.nl een Parkstad Limburg blog

14 Comments

  1. Als kind had ik een boek dat : ‘De schat in de watermolen’ heette, ik wist toen niet wat een watermolen was ik dacht dat het met de polders te maken had en dat die wel draaide op de wind om teveel water uit de polder te pompen.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.