Welkom in Parkstad’s parallelle universum, kijk lees en verbaas u
Vlaaien moeten dagvers blijven als de bakker ze officieel Limburgse vlaai wil noemen. Het ministerie van Landbouw Visserij, Voedselzekerheid en Natuur heeft het verzoek afgewezen van een fabrieksbakker uit Panningen die bezwaar had aangetekend tegen een van de strenge eisen voor erkende Limburgse vlaai. vroeger werden de Limburgse vlaaien gebakken in een Sjansenoven. Meestal opgestookt met snoeihout van de fruitbomen. Hier in het zuiden van Limburg zijn nog enkele van die ovens te vinden. En ik kan u verzekeren dat niets zo lekker is als vlaai die nog net niet helemaal is afgekoeld uit de oven…

bVision.nl een Parkstad Limburg blog
Mooi die oude foto en ja kan me indenken dat een half warme vlaai heerlijk is
Leuk om te weten en mooi die oude foto.
Weet je dit land is steeds gekker aan het worden, niks mag traditioneel blijven.
Zelfs een voedsel tekort moeten we maar voor lief nemen. Hans
Ot. Je verzoekje is gedraaid in de show.
Het programma is beluisteren op de pagina “Bank’s Radio”
Geweldig die foto! Zo worden ze niet meer gebakken waarschijnlijk, maar meestal is vers en pas gebakken het lekkerst, ook de Zeeuwse bolus natuurlijk.
Lekker: verse abrikozenvlaai met “reemkes”. De laatste keer gegeten in 2008, net voordat ik 100% glutenvrij moest gaan eten
Vroeger woonden we recht tegenover een vlaaienbakker, misschien niet de échte Limburgse maar even goed héérlijk.
Wat een prachtige oude foto. Toen was een vlaai nog echt een vlaai.
Ik zou niet weten wanneer ik voor het laatste een vaal heb gegeten.
sjansenoven
is nieuw voor mij Sjoerd
groeten
De naam van zo’n oven, betekent het dat gelukoven? Past wel bij vlaai maar moet zeggen dat ik er niets om geef. Na 1 hap genoeg al ver voor ik gezonder wilde worden maar dan wel appelkruimel.
Jammer dat die vlaaien hier niet te vinden zijn. Lijkt me heel erg lekker.
ha Sjoerd, ohohoh… ik begin al te likkebaarden.
Een nog warme vlaai uit een sjansenoven…
nomnomnom!!
Prettig weekend, mét vlaai!
Groetjes, Marlou
Warm lijkt me inderdaad erg lekker. Ik wens je een fijne vrijdag toe.
In ons dorp was een vlaaienbakker.
De laatste keer kon ik daar niets meer van terugvinden.
Warm heb ik nog nooit gegeten/geproefd.
Het lijkt mij ontzettend lekker.
Een sjansenoven is ook nieuw voor mij.
Leuk blog
Vriendelijke groet,
Dat klopt. Als wij hier een vlaai bakken, eten we ervan als die nog wat warm is.
Dat voorrecht van een nog beetje warme vlaai halen wij hier in het westen niet, helaas.
Mmmm ik krijg meteen honger!
mogge Sjoerd
wat een prachtige foto van dat tijdsbeeld
ik geef niet om welk gebak dan ook
geniet de dag
‘k Kan ’t me voorstellen, en dat in de vroege ochtend…, mmm…
Lie(f)s.
ik woon ook in Limburg, ik ken de vlaaien al van kleins af aan
voor mij is het dan gewoontjes,maar wel heel lekker
maar…geef mij maar een modernere taart, liefst met bosvruchten
Een @->- voor je.