Phalaenopsis
Phalaenopsis

Phalaenopsis

bVision Photography

Zoals de meeste lezers wel weten ben ik een liefhebber van orchideeën. Dat kost veel tijd, maar dan heb je ook wat. Nou valt veel tijd ook wel mee, want wat is nou een uurtje of twee per week. Gistermiddag is het hele zootje weer de revue gepasseerd, netjes in de pot laten, vullen met lauwwarm water waarin deze keer wat voedingsstoffen waren opgelost, na vijf minuten uit de pot nemen, water terug in de emmer doen en dan naar de volgende orchidee. Gemiddeld bloeien de orchideeën, afhankelijk van de soort een tot twee maal per jaar, en bloeien dan tussen de vier en de twaalf weken. Momenteel staan er twaalf in de bloei, dat is ongeveer een veertig procent van ons bezit. Bijzonder is de onderstaande orchidee, een phalaenopsis. Dit is voor mij een moederplant. Bovenop de bloeistengel groeit een nieuwe plant en die staat net zoals de moederplant, in de bloei. Als deze is uitgebloeid neem ik het jonkie eruit en dat wordt weer een nieuwe plant. De wortels zitten er al aan, een beetje boomschors erdoor en in de pot zetten is voldoende. Op het werk heb ik er ook zo een staan, daar heb ik inmiddels zes nieuwe planten uit gehaald die alle zes reeds gebloeid hebben. Heel af en toe kopen we er eens een nieuw bij. Maar die moet dan wel afwijken van wat we al hebben. Nadeel van de jonge plante die we zelf trekken is dat de kleuren meestal gelijk zijn aan de moederplant.

bVision Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog

24 Comments

 1. haha, ja, nee, ik moet er niet aan denken. Ik vind natuur fijn, maar dan moet die wel zichzelf redden.
  Hier staan wat kunstdingen, op zich ben ik daar geen voorstander van, maar ach, ze waren achtergebleven hier en ik die ze maar niet weg.

 2. Annette Barendregt

  Nee, sorry. Dat is niks voor dit juffertje ongeduld. Als ze uitgebloeid zijn gaan ze linea recta naar mijn vriendin. Want zelf wachten tot ze weer gaan bloeien dat red ik niet. Ik ben weleens bij zo’n kweker geweest en dan krijg je wel respect voor de moeite die het kost om zo’n plantje te kweken. Maar zelf……….no way! Dus heb ik bewondering voor je. 🙂

 3. hai Sjoerd,

  ik vind het wel een mooie, maar ook een moeilijke plant.
  Bij mij lukt het niet om ze over te houden.
  Ik ga straks weer zo’n gele proberen, met die kleine blommekes…

  Mooi, dat jullie het kunnen. Zier er goed uit.

  groet van Marlou

  .

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.