Phalaenopsis

bVision Photography

Zoals de meeste lezers wel weten ben ik een liefhebber van orchideeën. Dat kost veel tijd, maar dan heb je ook wat. Nou valt veel tijd ook wel mee, want wat is nou een uurtje of twee per week. Gistermiddag is het hele zootje weer de revue gepasseerd, netjes in de pot laten, vullen met lauwwarm water waarin deze keer wat voedingsstoffen waren opgelost, na vijf minuten uit de pot nemen, water terug in de emmer doen en dan naar de volgende orchidee. Gemiddeld bloeien de orchideeën, afhankelijk van de soort een tot twee maal per jaar, en bloeien dan tussen de vier en de twaalf weken. Momenteel staan er twaalf in de bloei, dat is ongeveer een veertig procent van ons bezit. Bijzonder is de onderstaande orchidee, een phalaenopsis. Dit is voor mij een moederplant. Bovenop de bloeistengel groeit een nieuwe plant en die staat net zoals de moederplant, in de bloei. Als deze is uitgebloeid neem ik het jonkie eruit en dat wordt weer een nieuwe plant. De wortels zitten er al aan, een beetje boomschors erdoor en in de pot zetten is voldoende. Op het werk heb ik er ook zo een staan, daar heb ik inmiddels zes nieuwe planten uit gehaald die alle zes reeds gebloeid hebben. Heel af en toe kopen we er eens een nieuw bij. Maar die moet dan wel afwijken van wat we al hebben. Nadeel van de jonge plante die we zelf trekken is dat de kleuren meestal gelijk zijn aan de moederplant.

bVision Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog

24 Comments

 1. Oh, Ik wist niet dat de plant erboven een nieuwe was. Toen deze uitgebloeid wad heb hem weggeknipt. En weet je wanneer? Vorige week!!!!!! Jammer jammer.

 2. Een hele mooie hobby…en er lijkt toch minder tijd in te gaan zitten dan ik altijd dacht…. of valt dat toch nog wel een beetje tegen? Agnès

 3. Ook ik ben dol op orchideeën. Helaas zal ik het nu even moeten laten want dat op en neer gaan houdt wel in dat ik er niet veel in huis kan hebben. Groetjes Mara

 4. oh geef me raad, heb er de laatste tijd al 2 naar de kl*&^ geholpen en ik vind ze zo mooi…………
  ik schijn niet te weten hoe ik er mee om moet gaan.

 5. off topic ,ja is heel irritant maar weet niet hoe ik het uit kan zetten. Zal daar van de week weer eens achteraan gaan.

 6. Ha Sjoerd,

  Orchideeën zijn prachtige planten, heel dankbare bloemen.
  Hier is ook een liefhebster. oma

 7. Dat soort dingen laat ik aan mijn vrouw over.

 8. Nog geen planten hier in huis, of in de tuin. Geen groene vingers, en dat is best hachelijk!

 9. haha, ja, nee, ik moet er niet aan denken. Ik vind natuur fijn, maar dan moet die wel zichzelf redden.
  Hier staan wat kunstdingen, op zich ben ik daar geen voorstander van, maar ach, ze waren achtergebleven hier en ik die ze maar niet weg.

 10. ik vind ze prachtig maar is mij nog nooit gelukt er eentje opnieuw te laten bloeien, maar dat zal door mij komen hoor 🙂

 11. het zijn inderdaad mooie bloemen.

 12. O zo doe je dat, als wij er eens een krijgen, dan is het maar voor een bloei periode. 🙁

 13. O zo doe je dat, als wij er eens krijgen, dan is het maar voor een bloei periode. 🙁

 14. Annette Barendregt

  Nee, sorry. Dat is niks voor dit juffertje ongeduld. Als ze uitgebloeid zijn gaan ze linea recta naar mijn vriendin. Want zelf wachten tot ze weer gaan bloeien dat red ik niet. Ik ben weleens bij zo’n kweker geweest en dan krijg je wel respect voor de moeite die het kost om zo’n plantje te kweken. Maar zelf……….no way! Dus heb ik bewondering voor je. 🙂

 15. Een mooie en bijzondere liefhebberij.

 16. misschien de moederplant eens naast een vaderplant zetten, wie weet wat dan 🙂

 17. Bloemen en planten…. een week maximaal. 😉 We zijn er beide een drama in, dus hier vind je niets in huis.

  Love As Always
  Di mario

 18. Het zullen nooit mijn favoriete planten worden, maar smaken verschillen gelukkig, anders zou het wel erg saai worden.

 19. hai Sjoerd,

  ik vind het wel een mooie, maar ook een moeilijke plant.
  Bij mij lukt het niet om ze over te houden.
  Ik ga straks weer zo’n gele proberen, met die kleine blommekes…

  Mooi, dat jullie het kunnen. Zier er goed uit.

  groet van Marlou

  .

 20. Ieder zijn hobby. Voor mij zijn het net plastic bloemen hoor. (oei, vloeken in de kerk ;-))

 21. In Thailand bezocht ik een prachtige Orchideen tuin, heel mooi en geurig ook

 22. Toevallig vorige week weer een bij gehaald. Vraag me niet naar de namen.

 23. Prachtig hoor. Ik heb er 1 op het ogenblik 😉 een gele met tamelijk kleine bloemen.

 24. Een hele mooie plant, maar ook een moeilijke om te verzorgen, laat staan meerdere keren te laten bloeien.
  Dat lukt mij nooit.
  Geniet er volop van Sjoerd.

Geef een reactie