Plastic Soep

Nee geen recept voor soep vandaag, maar een triest verhaal over plastic in de oceanen. Ik voel het als een plicht om ook af en toe eens iets te roepen over het milieu. De zee ziet er van buitenaf altijd geweldig uit, Liefst grote golven met een mist van opspattend schuim, bij ons zeegroen tot grijsgroen gekleurd, maar dat is de buitenzijde. Binnen in die zee ziet het er heel anders uit. De zee is aan het vervuilen met plastics. Niet alleen grote tonnen, emmers zakjes, flessen en wat nog meer van plastic is, maar ook de afbraakproducten hiervan, door verwering, zonlicht, erosie ontstaan minuscule deeltjes plastic die zich vast hechten in algen, een primaire voedselbron vaar de in de zee levende dieren. Alleen is dat plastic in die algen niet biologisch afbreekbaar. Maar daar blijft het niet bij. Heel fijn gemalen plastic, wordt ook gebruikt in de cosmetische industrie, in tandpasta eb in nog voor meer producten. Die zijn zo fijn dat ze niet worden afgebroken in onze zuiveringsinstallatie, maar daar gewoon doorheen fietsen. Geen filter houdt ze tegen. En ook dat plastic komt in onze oceanen terecht. Door de stromingen in deze oceanen verzamelt het plastic zich op bepaalde plaatsen, en daar krijg je dan enorme velden met plastic soup. Sommige plastics zijn ook voor ons mensen vergif en door het een van vis en de verwerking daarvan komen die weer terug het land op. Natuurlijk zorgt ook de scheepvaart voor de nodige vervuiling, en boorplatformen en alles te samen maken het er niet beter op.


Doe mij nu eens een plezier en bekijk het bovenstaande filmpje eens, het kost maar vijf minuten van uw tijd en er gaat een wereld voor u open. Wil je meer weten kun je ook eens kijken Op de site van de Plastic Soup Foundation (Nederlands).

20 Comments

 1. Nu sinds (2007-2010) zijn er al veel manieren om van plastic weer brandstof te maken
  naar men zegt/schrijft 1 kg plastic = 1 ltr brandstof, best wel rendabel toch.
  Maar heb ook weer gelezen dat de overheid van elke ltr die gerecyceld word ook wer 0,44 Euro belasting wenst te ontvangen, dus we gaan de goede kant op????
  kijk maar bij google, zoek “van plastics naar brandstof”

  Het is en blijft een ramp op deze aardkloot,

 2. Droevig ja. Speelt al jaren… En ik altijd maar zeulen met een canvas boodschappentas of doosje :-/

 3. Ook wij kenden dit filmpje al. Toch weer bekeken en gewoon triest hoe sommige dieren sterven door al dat plastic in zee. De oplossing? Ik zou het niet weten.
  Groeten Mara

 4. ja dat filmpje kende ik al. Zo dramatisch eigenlijk. Dat we zo omgaan met het milieu en de dieren.

  Love Asalways
  Di Mario

 5. Ha Sjoerd,

  En dan te denken dat we er allemaal aan meewerken.
  De stranden liggen vaak bezaaid met rommel ook na een dagje recreëren in het zand.
  Maar in de verpakkingen is al een kentering, komt meer karton en ander afbreekbaar materiaal.
  Wel wat laat want plastiek laat zich niet makkelijk afbreken. oma

 6. Het komt van dezelfde aarde en dan op verkeerde plekken terrecht en dan gaat het stuk. En mijn staat er bij en kijkt er naar.

 7. Uiteindelijk vernietigt de mens zichzelf, en dan niet met een kernoorlog (hoewel Noord Korea toch wel een risico lijkt te vormen), maar door het vergiftigen van onze leefomgeving. Helaas heb je er als individuele burger geheel geen invloed op en bezorg je jezelf een slechte nachtrust en een maagzweer als je er je te druk om maakt.

 8. Mooi (nou ja triest natuurlijk) filmpje. het is inderdaad belachelijk hoeveel onzinnig plastic wij verspillen of ons opgedrongen wordt.

 9. We komen om in rommel, maar we maken steeds meer rommel, maar het komt allemaal wel uit de aarde. Dus eigenlijk neemt het gewicht van de aarde niet toe.

 10. Tja dat is echt naar om te zien.
  Puinhoop.

 11. Een hoge prijs voor een soort van welvaart waarvan we ons blijkbaar niet los kunnen en willen maken. Zo iets moet het zijn….

 12. Elk tijdperk had zo zijn nadelen.
  Het stenen je kon er niet veel kwaad mee doen.
  Het ijzeren tijdperk bracht ons oorlog.
  Het plastic tijdperk brengt ons om, door de vervuiling.

 13. Ik vind het altijd een armoedig gezicht, al dat zwerfafval langs de weg en in de zee. Daar hoort het niet.

 14. https://www.facebook.com/TheOceanCleanup

  Dit zou een mooi antwoord kunnen zijn.

 15. Ik had het filmpje al eens gezien, het blijft een akelig gezicht.
  Toevallig zag ik gistermiddag twee meeuwen met een in het water dobberende plastic zak stoeien. Daar heb ik een foto van gemaakt met een linkje naar jouw logje.

 16. Pingback: Een fris voorjaarsritje | Afanja's Weblog

 17. Afschuwelijk hè. Ik heb het uitgezet, je gaat je er zo machteloos door voelen en ik doe best mijn best.

 18. Dit is schrikwekkend hoe snel dat plastic zich in het milieu verspreid en slachtoffers maakt. En de minuscuke kleine stukjes worden nu ook in de mens aangetroffen.

 19. Ja, ik logde hier ook al eens over in 2011. En later nog eens. Inmiddels kunnen we constateren dat het probleem alleen maar erger is geworden.

 20. Ja, we maken er met zijn allen een grote soep-zooi van.

Geef een reactie