Plastic Soep
Plastic Soep

Plastic Soep

Nee geen recept voor soep vandaag, maar een triest verhaal over plastic in de oceanen. Ik voel het als een plicht om ook af en toe eens iets te roepen over het milieu. De zee ziet er van buitenaf altijd geweldig uit, Liefst grote golven met een mist van opspattend schuim, bij ons zeegroen tot grijsgroen gekleurd, maar dat is de buitenzijde. Binnen in die zee ziet het er heel anders uit. De zee is aan het vervuilen met plastics. Niet alleen grote tonnen, emmers zakjes, flessen en wat nog meer van plastic is, maar ook de afbraakproducten hiervan, door verwering, zonlicht, erosie ontstaan minuscule deeltjes plastic die zich vast hechten in algen, een primaire voedselbron vaar de in de zee levende dieren. Alleen is dat plastic in die algen niet biologisch afbreekbaar. Maar daar blijft het niet bij. Heel fijn gemalen plastic, wordt ook gebruikt in de cosmetische industrie, in tandpasta eb in nog voor meer producten. Die zijn zo fijn dat ze niet worden afgebroken in onze zuiveringsinstallatie, maar daar gewoon doorheen fietsen. Geen filter houdt ze tegen. En ook dat plastic komt in onze oceanen terecht. Door de stromingen in deze oceanen verzamelt het plastic zich op bepaalde plaatsen, en daar krijg je dan enorme velden met plastic soup. Sommige plastics zijn ook voor ons mensen vergif en door het een van vis en de verwerking daarvan komen die weer terug het land op. Natuurlijk zorgt ook de scheepvaart voor de nodige vervuiling, en boorplatformen en alles te samen maken het er niet beter op.


Doe mij nu eens een plezier en bekijk het bovenstaande filmpje eens, het kost maar vijf minuten van uw tijd en er gaat een wereld voor u open. Wil je meer weten kun je ook eens kijken Op de site van de Plastic Soup Foundation (Nederlands).

20 Comments

 1. Jack0608

  Nu sinds (2007-2010) zijn er al veel manieren om van plastic weer brandstof te maken
  naar men zegt/schrijft 1 kg plastic = 1 ltr brandstof, best wel rendabel toch.
  Maar heb ook weer gelezen dat de overheid van elke ltr die gerecyceld word ook wer 0,44 Euro belasting wenst te ontvangen, dus we gaan de goede kant op????
  kijk maar bij google, zoek “van plastics naar brandstof”

  Het is en blijft een ramp op deze aardkloot,

 2. oma

  Ha Sjoerd,

  En dan te denken dat we er allemaal aan meewerken.
  De stranden liggen vaak bezaaid met rommel ook na een dagje recreëren in het zand.
  Maar in de verpakkingen is al een kentering, komt meer karton en ander afbreekbaar materiaal.
  Wel wat laat want plastiek laat zich niet makkelijk afbreken. oma

 3. frank-103

  Uiteindelijk vernietigt de mens zichzelf, en dan niet met een kernoorlog (hoewel Noord Korea toch wel een risico lijkt te vormen), maar door het vergiftigen van onze leefomgeving. Helaas heb je er als individuele burger geheel geen invloed op en bezorg je jezelf een slechte nachtrust en een maagzweer als je er je te druk om maakt.

 4. Han

  Elk tijdperk had zo zijn nadelen.
  Het stenen je kon er niet veel kwaad mee doen.
  Het ijzeren tijdperk bracht ons oorlog.
  Het plastic tijdperk brengt ons om, door de vervuiling.

 5. Pingback: Een fris voorjaarsritje | Afanja's Weblog

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.