Demonisch – by Frank
Demonisch – by Frank

Demonisch – by Frank

Vorige week, heb ik laten zien, hoe je op een eenvoudige manier, rode ogen kunt verwijderen met behulp van Irfanview. Daarbij heb ik beloofd, om deze week te laten zien, hoe je rode ogen corrigeert met Gimp. De methode die ik nu laat zien is geschikt voor zowel rode ogen bij mensen als ook groene of gele ogen bij dieren (Demon eyes). De methode die ik hier laat zien, werkt in Gimp maar ook in Photoshop (Elements), waarschijnlijk ook in PaintShop Pro en ongetwijfeld ook nog in andere applicaties. Paintshop Pro heeft nog een geautomatiseerde methode voor dierenogen, maar ik heb daar nog geen echte goede resultaten mee gezien. Wat ik hieronder laat zien is niet de meest eenvoudige methode, maar als je al eens een tijdje met een fotobewerkingsprogramma hebt gespeeld, weet je in je eigen applicatie de meeste dingen die ik noem wel te vinden.

Ik werk met de Engelse versie van de meeste programma’s, vandaar dat ik steeds de Engelse benamingen van het menu geef.

De probleemfoto:

beginfoto

Open de foto in Gimp, en zoom in op het te corrigeren oog.

Ingezoomed

Selecteer de “fuzzy select tool” Stel de mode in zoals afgebeeld.

Een paar keer klikken in het te selecteren oppervlak selecteert wat we nodig hebben. Meestal kies ik dan nog in het menu select > grow en dan 1 pixel zodat de de hele selectie nog een 1 pixel groeit.

Vervolgens kies ik in het menu Colors > Hue & saturation. Ik zet de saturation helemaal naar links, zodat alle kleur uit de selectie verdwijnt. Lightness naar ongeveer -50.

huesaturation

rechts na hue en saturation

Vervolgens kies ik in het menu Color > Brightness & Contrast. De brightnes naar links zodat de boel donkerder wordt en de contrast naar rechts. Dit moet je een beetje op gevoel doen. Even wat spelen, voor het mooiste resultaat.

brightness and contrast

oog klaar

Daarna deselecteren, door in het menu te kiezen select none of de toetsen shift control a . De zelfde actie met het andere oog uitvoeren. Daarna heb je dan het resultaat zoals afgebeeld hieronder.

Klaar

22 Comments

  1. Resultaat is perfect!
    Ik gooi meestal photoshop erover heen en dan wil het gelukkig ook.
    Maar nog fijner vind ik het, sinds ik mijn flitser heb, dat ik eigenlijk nooit rode ogen meer heb en ook geen demonen ogen! 🙂

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.