Is dat nou wel nodig? – by Frank

Als je je fotoes wil laten afdrukken, dan kan je alles meteen vanaf het geheugenkaartje naar de ontwikkelcentrale sturen. Alle minder fraaie dingen, zoals rode ogen bijvoorbeeld, zitten er dan nog in. Dat was vroeger ook zo, toen we nog niet digitaal konden fotograferen. Alleen professionals en gevorderden, hadden toen de beschikking over een doka (donkere kamer). Voor de jeugd: dit was een plaats waar vroeger de negatieven werden ontwikkeld en de foto’s werden afgedrukt. Maar dat is een ander verhaal.

Tegenwoordig, kan iedereen, als men dat wil, met een PC zijn fotoes van A tot Z afwerken en ook retoucheren. Hiervoor zijn tal van programmaes in omloop. Van gratis tot heel duur. De bekendste, is ongetwijfeld Adobe Photoshop. Maar voor een Nederlandstalige Adobe Photoshop, moet u toch gauw op zoen 1000 euro rekenen. U koopt daarmee een programma wat in de meeste gevallen heel veel meer kan, dan wat u ooit zult gebruiken. Er is ook een soort elighte versie, Photoshop Elements, wat ongeveer 100 euro kost. De concurrentie van Photoshop Elements, Paintshop Pro, kost ongeveer hetzelfde. Een gratis alternatief, waar voor de meeste mensen eigenlijk hetzelfde mee bereikt kan worden is het gratis programma Gimp. Gimp is beschikbaar voor zowel Linux als ook voor Windows.

Veel eenvoudiger van opzet, maar ook daar kan heel veel mee bereikt worden, zijn bijvoorbeeld Google Picasa, Irfanview en Photofiltre. Met Picasa en Irfanview is het heel gemakkelijk om in de meeste gevallen bijvoorbeeld rode ogen aan te passen, foto’s na te scherpen, kleuren aan te passen, foto’s lichter of donkerder te maken, met Irfanview kunnen zelfs Photoshop plugins gebruikt worden.

21 Comments

 1. Ik gebruik altijd een fotoprogrammaatje en kan me best ergeren aan zoiets simpels als rode ogen: zo weggewerkt en het staat veel mooier.

 2. Ik aanvaard het antwoord op je log, ik zal nooit iemands muziekkeuze bagger noemen, dat is persoonlijk.

 3. Gimp ken ik niet en die andere eigenlijk ook niet, ik ken dan alleen picassa en paintshoppro. dat vind ik een geweldig programma! Bedankt voor de tips!

 4. op mijn werk wordt ook met adobe gewerkt en dat is idd erg duur.
  ik wil het wel eens uit proberen en heb op nieuws servers gezocht, maar helaas.
  die ander ken ik niet maar ga er toch eens na kijken

 5. Ik las tevens je reactie bij mij.

  En ik log niet om u te paaien, maar ook zeker niet om alles af te laten kraken waar ik van houd.

  Er stonden tien liederen en mijn vraag was om op de mins erge te reageren.
  En alles ongezien bagger noemen is zinloos, sla dan gewoon een dagje over.

 6. Ik laat alles altijd liever zoals het is.
  Zonder bewerken, dan zie je hoe het opgenomen is.

 7. Persoonlijk hou ik het meest van natuurlijke foto’s

 8. Goeiendag, dit noem ik nog eens service!

 9. Ik gebruik adobe Photoshop Elements 5 en ben tevreden.

 10. Handig al deze informatie. Ik ga me verder orienteren.

 11. Ik gebruik Paint Shop Pro. Erg gebruiksvriendelijk en ook voor professioneel gebruik aanbevelenswaardig als je niet te veel doekoe wilt uitgeven. Ik heb de nieuwste Photoshop ook nog maar maak daar gek genoeg niet veel gebruik van.

 12. Handy tips, maar ik ken ze al. Ik gebruik CS3 voor mijn werk. Een behoorlijk kostenplaatje is het wel, maar ik moet. Ik snap alleen niet waarom sommige mensen zeggen dat ze de volledige versie hebben, en hem amper gebruiken. Waarom dan zoveel geld uitgeven?

 13. Je titel roept meteen herinneringen op aan de laatste show van Marc-Marie Huijbregts – die riep ook steeds ‘Is dat nou nodig!’…

 14. Aangezien ik alle foto’s scheef maak weet ik het knopje voor recht zetten inmiddels te vinden. Heel handig!

 15. ik gebruik psp al een hele tijd. Photoshop heb ik ook ergens liggen, maar daar doe ik niets mee. Ik vind het heerlijk om wat foto’s te bewerken, al moet ik zeggen dat ik dat maar zelden laat afdrukken.

 16. Ik heb Adobe Photoshop. Lang nog niet alle mogelijkheden heb ik ontdekt, maar af en toe vind ik weer eens iets nieuws. Het is de Engelse versie. Ik vind het erg leuk om te doen.

 17. Ik heb het Adobe Creative Suite maar dit soort gratis en kleine progjes werken voor dit soort aanpassingen goed genoeg! Handig logje dit!!

 18. Ik gebruik adobe elements en de software die bij mijn camera is geleverd. Toch fijn dat je dit even aanstipt want ik heb tussen de software wel een reductieknop gevonden maar die deed nooit zoveel. Nu begrijp ik dat dat waarschijnlijk komt omdat ik kattenogen wilde bewerken 🙂

 19. Ik werk met Gimp onder linux. kan er nog niet echt mee uit de voeten dus o.a. rode ogen corrigeren lukt nog niet echt best. Maar al doende leert men natuurlijk en ik ben dus in afwachting van je uitleg over Gimp.

 20. Ik lees net je reaktie bij mij en eerlijk gezegt snap ik je reaktie niet ?
  Zeker blond lol

  Fijne woensdag

  Groetjes Gina

 21. Ik heb zelf wel Photoshop die grote versie erop staan.
  Zit inderdaad zooooveel meer in dan ik daadwerkelijk gebruik.
  Maar ik merk wel dat er wel een aantal dingen zijn die wel errug prettig zijn om te hebben, die je in die andere programma’s toch niet zo snel kunt vinden. 🙂

Geef een reactie