Tips en Truuks – CSS
Tips en Truuks – CSS

Tips en Truuks – CSS

CSS staat voor Cascading Style Sheet een term die je heel veel ziet en waarvan maar weinigen weten hoe ze hiermee het onderste uit de kan kunnen halen voor hun website. Ook een term die vaak verkeerd gebruikt wordt. CSS is eigenlijk de enige goede manier om je webpagina van een mooi uiterlijk te voorzien. Het grote voordeel van CSS is dat iedere aanpassing die je doet voor alle opmaakkenmerken gelden. Er zijn grofweg twee methoden om een stylesheet te integreren in een webpagina. Je kunt het gewoon als tekst in de pagina opnemen, of je kunt een aparte pagina hiervoor maken. Vaak wordt zo’n pagina style.css genoemd, maar het kan in principe iedere naam hebben. Overigens wordt de pagina bij het inlezen van de webpagina in zijn geheel mee ingelezen en vertaald. Het voordeel van de losse, laat ik hem voor het gemaak maar CSS file noemen, is dat deze door de referentie naar de file op te nemen in meerdere pagina’s gebruikt kan worden. Cascading, in het Nederlands cascade betekend trapsgewijs en geeft aan dat er een bepaalde hierarchie is in de opbouw van de stylesheets. In de volgende aflevering laat ik zien hoe je een CSS pagina gestalte geeft en hoe je de twee methoden in je pagina verwerkt (inline en embedded op de pagina en via een external stylesheet). Overigens is er geen enkel probleem om de diverse methoden door elkaar te gebruiken. Hier kun je zien hoe het stylesheet van mijn weblog eruit ziet. Het lijkt ingewikkeld, en, dat is het ook. Maar als je langzaam begint is het niet echt moeilijk. In deze serie bouwen we lanzaam een webpagina op met style elementen.

16 Comments

 1. Hannah

  Ik zie best veel bekende dingen vanuit mijn html periode (verder ben ik nooit gekomen bij het maken van websites). Dus als ik weer eens tijd heb, moet e.e.a. niet al te moeilijk zijn denk ik.

 2. Bij ons zijn de style sheets dik in orde. En zo simpel mogelijk. Daar durf ik best over op te scheppen, want ik heb ze natuurlijk niet zelf gemaakt, maar R van InR, dat had je allang begrepen. 😉 Maar ik zie er wel dagelijks het nut van. Echt een mooi systeem, heel handig als je site wide eens wat wil wijzigen bijvoorbeeld.

 3. Catman

  In Notepad ziet het er inderdaad niet uit. Je kunt het filetje (is dit nou geen mooi Nederlands), tenminste als notepad je standaard webeditor is, beter downloaden en met wordpad bekijken. Of je gebruikt meteen Firefox, dan ziet het er meteen uit zoals het hoort.

 4. mmm, dan vind ik mijn css toch overzichterlijker! Kan ook zijn omdat kladblok hem nu geheel achter elkaar zag…

  Ik zag eerst door de bomen het bos niet meer, maar met behulp van een aantal verschillende sites, is me toch gebleken dat het behoorlijk logisch in elkaar zit! Heerlijk om met een apart ding te werken. Heb je voor al je pagina’s dezelfde lay-out!
  Gelukkig doet Pivot ook een heleboel voor me.. 😉

  Ik wens je en je hele familie fijne feestdagen en “einen guten Rutsch ins neue Jahr”!
  Tot blogs (en ziens??) in 2008!

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.