Tips en Truuks – CSS en HTML (1)Voordat we aan de slag gaan met CSS moeten we beschikken over een goede tekstverwerker die zowel kale tekst kan verwerken als ook een voorbeeld kan laten zien van het resultaat. Er zijn honderden tekstverwerkers op de markt, zelfs online, maar ik beperk me even tot de one and only. Zoals mijn collega Frank al eerder aangaf is het niet de bedoeling dat we met dure software aan de gang gaan, maar software gebruiken die voor noppes is. Mijn keuze hierbij is gevallen op HTML-KIT van CHAMI. Op de site is het pakket gratis te downloaden. Installeren is heel eenvoudig en ik zou alles gewoon even standaard laten staan. Kennis van CSS is vooral ook kennis van HTML (Hyper Text Markup Language). HTML is eigenlijk een semi programmeertaal om teksten op het scherm te zetten. Een pagina start met de tag <html> en eindigt met </html>. En als we dit zo intypen en het online willen bekijken zien we dus helemaal niets. Alles wat we doen voeren we uit tussen zogeheten Tags en de Interpreter (browser IE of Firefox o.i.d.) leest het hele verhaal als een boek. In onze eerste pagina staat nog geen CSS, maar deze vormt wel al de basis voor alle verdere lessen en tips die gaan komen. U hoeft niet te typen, alle pagina’s staan dadelijk als voorbeeld online voor de volgende les. Type het volgende in de teksteditor en sla het op als css01.html: (het is gewoon tekst die daarna met je browser of in HTML-kit te openen is

<html>
<head>
<title>
CSS en HTML
</title>
</head>
<body>
Dit is de welkomstpagina van de cursus CSS
</body>
</html>

Klik op resultaat en aanschouw de eerste pagina

16 Comments

 1. Ik nok af….Heel veel succes verder. Gr. Jan

 2. …ik denk dat ik er nog even mee wacht 🙂

 3. Daar zeg je me wat, moet ik uitzoeken…

 4. Heb je bij je internetprovider geen webspace gekregen bij je abonnement?

 5. Maar waar moet ik dit dan ‘uploaden’? ik heb geen eigen pagina en op blogger kan ik dit niet kwijt…
  EUH, Help?

 6. Ben eigenlijk benieuwd wie dit echt gaat uitvoeren……als het werkelijk vrij simpel is durf ik me er wel aan te wagen, maar het lijkt me juist heel ingewikkeld 🙂

 7. Die klok zou de helft kleiner ook goed tot zijn recht komen.

 8. WeBuilder 2007 is het hier. Keurig progje.

 9. Je vind het vast niet erg als ik dit allemaal oversla..

 10. Wij gebruiken altijd de doodnormale notepad. Absoluut vrij van vreemde codes waar je niet vrolijk van wordt!

  Maar ik zal eens een kijkje gaan nemen bij de html-kit van Chami!

 11. ik snap er nu al niks van
  😉

 12. Wees voorzichtig met NVU. Deze produceert zelf geen correct XHTML. Zo worden o.a. de IMG tags niet met een / afgesloten…

 13. Ik heb NVU ook al eens getest, maar ik ben toch weer terug bij HTML-kit. Ligt me toch beter. Ook HTML-kit is een kale editor.

 14. Ik gebruik ook NVU en een simpele text-editor. Werkt net zo makkelijk en je weet zeker dat er geen verborgen code’s mee gegeven worden. Dat vind ik het voordeel van “kale” editor’s boven wysiwyg editors.

 15. Jeminee, ik ben nu het spoor al bijster. Ik ga vanavond thuis in de herkansing 😉

 16. NVU is ook gratis. En goed te gebruiken voor den beginners.

Geef een reactie