Limburg in beeld – Sweikhuizen

Limburg in beeld – Sweikhuizen
Vanaf Daniken lopen we door het bos richting Sweikhuizen. We komen halverwege de berg uit bij het kerkhof en lopen door naar de kerk. Sweikhuizen was een van de uitvalplaatsen van de Bokkenrijders. Hier heb ik al eens uitvoerig aandacht aan besteed. Het gebied tussen Wolfhagen (Schinnen) en Sweikhuizen was door dat het vrij moeilijk begaanbaar was een schuilplaats voor deze bende. Het hellingpercentage van de weg door het dorp die we nu oplopen heeft in het verleden menig wielrenner de kop gekost. Helaas, de klauterkoers is er niet meer (klauteren is Limburgs voor klimmen). De kerk staat in het dorp centraal. Deze in 1739 gebouwde kerk is een bedevaartsoord voor blinden en slechtzienden. Vanuit hier worden ook reizen naar Lourdes georganiseerd. U ziet een dorp met historie. En dan vergeet ik nog een aantal zaken aan te halen. De wereldbekende Sjweikeser Rengelaote (pruimen), de Stammenhof (boven aan de berg) en Biesenhof (onder aan de berg). De laatse wordt in de geschiedenis al in 1259 aangehaald. Oh ja, velen hebben Sweikhuizen op tv gezien. Hier vinden namelijk regelmatig filmopname’s plaats. We zijn inmiddel boven aan de berg en duiken daar net voor het voetbalveld het bos weer in. De bokkenrijders achterna naar ons volgende dorpje of gehucht. En btw… voor iedereen een heel veilig uiteinde.15 Comments

  1. Het woord klauteren wordt overal in Nederland gewoon verstaan hoor 😉
    Wat een mooie boerenhoeve is dat! Ik zie Sweikhuien helaas nooit op tv, maar daar heb ik dan weer Me van bVision voor 🙂
    Gezellige jaarwisseling gewenst!

Reageren mag, stay safe!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: