Limburg in beeld – Genhout
Limburg in beeld – Genhout

Limburg in beeld – Genhout

Als we Spaubeek via Hobbelrade verlaten en richting Beek rijden komen we via Weberig aan in Groot en Klein Genhout. Te bedenken dat de betekenis van Genhout in he bos is, is daar in werkelijkheid geen Bos te zien. Boven het plateau waar Klein en groot Genhout liggen vind je alleen maar velden. Ofwel een echt agrarische cultuur met een echt dorpsleven. Te verklaren is dit echter wel. rond 1200 onstonden er in limburg de eerste stadse kernen en gingen boeren in plaats van alleen voor zichzelf te zorgen ook aan de opkomende markt te leveren. Het ontginnen van het beboste plateau van Schimmert was hiervoor ideaal om dat tot die tijd voor niemand aantrekkelijk was. De eerste grote hoeven werden dan ook al rond 1250 gebouwd. Restanten van de ontbossing vindt je dan ook alleen in de namen van de woonkernen die toen zijn ontstaan daar n.l. Groot- en
Kleingenhout, Gebusselke en Weberig. Midden in het dorp ligt de markante Hubertuskerk, de Limburgse kunstenaarskerk. De kerk is in 1937 onder architectuur van Alphons Boosten uit Maastricht gebouwd en een groot aantal Limburgse kunstenaars hebben hier medewerking aan verleend. De kerk heeft hierdoor een zeer speciale uitstraling gekregen, en dat komt niet alleen door het koperen dak. De plaatselijke Carnavalsvereniging de Sjravelaire neemt een bijzondere plaats in deze gemeenschap in.14 Comments

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.