Limburg in beeld – Genhout

Als we Spaubeek via Hobbelrade verlaten en richting Beek rijden komen we via Weberig aan in Groot en Klein Genhout. Te bedenken dat de betekenis van Genhout in he bos is, is daar in werkelijkheid geen Bos te zien. Boven het plateau waar Klein en groot Genhout liggen vind je alleen maar velden. Ofwel een echt agrarische cultuur met een echt dorpsleven. Te verklaren is dit echter wel. rond 1200 onstonden er in limburg de eerste stadse kernen en gingen boeren in plaats van alleen voor zichzelf te zorgen ook aan de opkomende markt te leveren. Het ontginnen van het beboste plateau van Schimmert was hiervoor ideaal om dat tot die tijd voor niemand aantrekkelijk was. De eerste grote hoeven werden dan ook al rond 1250 gebouwd. Restanten van de ontbossing vindt je dan ook alleen in de namen van de woonkernen die toen zijn ontstaan daar n.l. Groot- en
Kleingenhout, Gebusselke en Weberig. Midden in het dorp ligt de markante Hubertuskerk, de Limburgse kunstenaarskerk. De kerk is in 1937 onder architectuur van Alphons Boosten uit Maastricht gebouwd en een groot aantal Limburgse kunstenaars hebben hier medewerking aan verleend. De kerk heeft hierdoor een zeer speciale uitstraling gekregen, en dat komt niet alleen door het koperen dak. De plaatselijke Carnavalsvereniging de Sjravelaire neemt een bijzondere plaats in deze gemeenschap in.14 Comments

 1. Veel weet ik zelf uiteraard, maar ik ga ook steeds op zoek naar nieuws en achtergronden over waar ik ben en loop.

 2. Wat ik me afvraag: als je een logje maakt over Limburg, is dat dan allemaal info die je vermeld wat je zelf al wist, of ben je zelf ook steeds op zoek naar info?

 3. wow, mooie foto,s weer zeg.
  ik kan niet wachten tot het mooi weer wordt
  😉

 4. mooi..en wederom interessant om te lezen!
  offtopic: ik ben blij dat je het een handig programma’tje vind, heb ik de post niet voor niets geplaatst 😉

 5. Als je er zo ver uit de buurt woont als ik is het al echt vakantie er te zijn… Mooie foto’s!

 6. Een van de leukste plekjes op aarde… zeggen ze daar ter plaatse…

 7. Zo dichtbij voor mij en ik weet er allemachtig weinig van, zo blijkt. Nu een stukje meer door jouw moeite, waarvoor mijn dank.

 8. Wat een puntig torentje, duidelijk niet het traditionele model dat men in het zuiden meestal ziet.
  En wanneer haalt men daar de kerstlampjes weg? Met carnaval?

 9. Wat een mooie foto’s

 10. Wat leuk. Vrienden van ons wonen in Groot Genhout.

 11. fraaie wandeling en fraaie foto’s !

 12. Hele mooie gebouwen idd daar in de omgeving.. Mooi op de foto gezet ook:-)

 13. Het zijn prachtige oude gebouwen die er staat!
  Dat standbeeld, hihi. Prachtige joker! 🙂

Geef een reactie