Houghton Ensign Midget model 55 – by Frank
Houghton Ensign Midget model 55 – by Frank

Houghton Ensign Midget model 55 – by Frank

In mijn verzameling van oude camera’s heb ik een zogenaamde "Houghton Ensign Midget" model 55, ook wel gewoon "Ensign Midget" genoemd. Een mini camera die ingeklapt kleiner is dan de meeste digtale pocketcamera’s van tegenwoordig. De camera is geentroduceerd in 1934, maar is tot 1940 in productie gebleven. Men kon er 3.5 x 4.5 cm negatieven mee maken op e10 rolfilm.

In eerste instantie kende men 2 modellen, de A/D en de A/N. In 1935 werden daar de modellen 33 en 55 aan toegevoegd. Ter
herinnering aan het zilveren jubileum van de Britse koning en koningin werden deze twee laatsten ook zilverkleurig op de markt gebracht. Deze zilveren camera’s zijn tegenwoordig heel zeldzaam.

De camera is destijds zo ontworpen dat er geen hoekige kanten aan zitten, daardoor glijd hij zo in je broekzak. Handig om altijd bij je te hebben. De camera werd in 1924, met een op vrouwen gerichte reclamecampagne, op de markt gebracht. Maar bij het uitbreken van de tweede wereldoorlog werd de reclame vooral gericht op de Britse soldaten die de camera, vanwege het kleine formaat, in hun zak mee naar het front konden nemen en zo een oorlogslogboek bij konden gaan houden. Het lijkt hiermee: de ene zijn dood is de ander zijn brood.

De camera is in redelijk grote aantallen verkocht, je kon er tot in de zeventiger jaren van de vorige eeuw zelfs nog film voor krijgen. Je komt ze dan ook regelmatig nog tegen op Ebay en marktplaats.

18 Comments

  1. Catman (Frank)

    Ongeveer 30 jaar geleden begonnen met het Kodak boxje van mijn ouders, een Agfa click en een Kodak box van een oom. Daarna heb ik steeds oude camera’s gekregen van mensen, die er toch niets mee deden en er mij graag een plezier mee deden. Verder kom je nog wel eens wat tegen op een rommelmarkt of beurs. Zo is de verzameling langzaam aan groter geworden. Inmiddels heb ik een grote vitrinekast vol. Het heeft alles bij elkaar niet veel waarde (er staat geen nieuwe auto in de kast, hooguit een nieuwe fiets), maar ik ben er wel aan gehecht. Ik doe het in ieder geval nooit meer van de hand.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.