Nostalgie: oude foto's — by Frank

Als ik de oude fotoalbums van mijn ouders open, dan zitten daar veel foto’s in die inmiddels meer dan 50 jaar oud zijn. Veelevan die foto’sezijn gemaakt met een Kodak box camera. Die camera staat inmiddels in mijn verzameling. Het was de eerste camera waar mijn verzameling destijds mee begon. De meeste foto’s in de albumsezijnezwart/wit, kleur, dat kon niet met die camera, tenminste dat zei mijn vader altijd. De meeste foto’s zijn relatief klein van formaat. De afdruk werd vroeger vaak gemaakt door het negatief op fotopapier te leggen en daar heel even licht op te laten vallen. Zogenaamde contactafdrukken. De grootte van het negatief bepaalde de grootte van de foto. Zo had je geen dure apparatuur nodig. Om het wat leuker te maken, hebben sommige foto’s een kartelrandje gekregen van de maker. Misschien ook, dat het ooit mode is geweest, om dat te doen. Tegenwoordig zie je het niet meer. Ookezag je vroeger wel eens ansichtkaarten met een kartelrand. (Ansichtskarte, volgens mijehebben we dat woord in Duitsland geleend.)

Maar veel van die foto’s hebben de tand des tijds niet zo goed doorstaan. Veel zijneer bruin geworden, dat wordt ook "sepia toning" genoemd. Bij oude foto’s heeft het te maken met de verzuring van het papier, de gebruikte lijm bevatte vaak zuur. Wat ook kan is dat het een gebrek aan fixeren was destijds. Als je foto’s inplakt moet je dus opletten dat je zuurvrije lijm gebruikt. Maar als je het op moderne foto’s ziet dan is het meestal trucage. Een verlangen naar een stukje nostalgie denk ik.e

De meeste fotobewerkingsprogramma’s hebben wel een tooltje aan boord om "sepia" te simuleren. De Gimp dus ook, en daar gaat dit artikel over. Misschien vind je het leuk om eens een keer een nostalgische foto op je website te zetten, of wil je iemand blij maken met een "oude foto". Dan kan dit artikel van pas komen. En wie weet krijg je nog andere ideeen. Ik heb als basis weer de foto genomen, waar ik onlangs het paarse randje van heb weg gehaald. (zie artikel: "Met een randje").

17 Comments

 1. Sjoerd (Me!) is de fotograaf, ik heb hem alleen maar bruin gemaakt.

 2. Ow.. wat mooi. Sommige mensen kunnen gewoon zo mooi fotograferen!

 3. Het grote voordeel van de moderne techniek is dat alles wat er nu is bewaard kan worden, digitaal!
  Dus belangrijke dingen zullen niet verder vergaan, dat is wel een goede gedachte.

 4. dat doe ik met paint shop wel eens,
  super makkelijk.

  en heel leuk natuurlijk

 5. Het krijgt gelijk een oude uitstraling met dat sepia en dat kartelrandje maakt het dan helemaal af!

 6. HEt heeft idd wel een bepaalde uitstraling

 7. Wij hebben onlangs bij het maken van de DVD van de vakantie een nostalgie tool gebruikt op een filmpje… heel leuk.

 8. ja klopt, ik pas het wel eens toe in Paint Shop Pro!

 9. Ik heb even gekeken, Pixelmator lijkt heel wat in petto te hebben, maar ik kan het jammer genoeg niet testen. Het werkt niet op Linux en ook niet op Windows. De Gimp werkt naast Linux en Windows ook op MAC-OS X, dat zie je toch niet zo vaak. En dan ook nog gratis!

 10. Ik ben verzot op oude foto,s.

 11. Soms ziet het er inderdaad best leuk uit, net als zwart wit.

 12. prachtig zijn ze, de oude foto’s! ik ben er dol op en vind het prima als ze gelig zijn. Hoort er een beetje bij! Zeker in het album van mijn ouders!

 13. Gimp een is een mooie tool. Pixelmator is op dit moment die veel aandacht heeft.

 14. Persoonlijk heb ik toch liever de originele oude foto’s

 15. Inderdaad, een normale versie kan je altijd nog aanpassen om een tweede versie te krijgen. Maar de bewerkingen die je hier beschrijft kunnen in ieder geval niet met mijn camera ( op sepia na dan).
  Dit lijkt me ook een prima tip voor mensen die een stamboom publicatie willen doen.

 16. Ik weet vooraf niet altijd of ik de foto in sepia wil, en zo heb ik ook nog een normale versie. Maar je hebt idd gelijk: veel camera’s kunnen dit ook.

 17. Je kunt het ook eenvoudig maken door je camera in te stellen op sepia;)
  Maar met een bewerkingsprogramma gaat het inderdaad vrij makkelijk. Ik heb het vroeger ook nog wel eens gedaan.

Geef een reactie