Groter is niet altijd beter — by Frank
Groter is niet altijd beter — by Frank

Groter is niet altijd beter — by Frank

Als je fotografeert en je zit ook wel eens op internet, dan wil je misschien ook eens het een en ander laten zien op je website, van wat je allemaal gemaakt hebt cq. waar je trots op bent. Nu is de race om de hoeveelheid megapixels, vermoed ik, bijna gelopen, behoefte aan nog meer is er m.i. niet echt meer. Maar voor op een website hoeven we al die megapixels zeker niet. Bijvoorbeeld 7 megapixels door dat dunne ADSL-telefoonlijntje, schiet zowieso niet op, zelfs niet met snel breedband. Een foto van 800 pixels breed is al een hele grote voor op de website. De 7 megapixel foto’s, en uiteraard ook andere formaten, kunnen verkleind worden, zodat het formaat met de website klopt. Wat belangrijk is, is dat de kwaliteit goed blijft. Vaak zie je op websites foto’s die vol zitten met witte puntjes (artefacten) of onduidelijk zijn. Jammer want dat is helemaal niet nodig. Programma’s zoals bijvoorbeeld Irfanview (Gratis te downloaden op http://www.irfanview.com), kunnen zonder zichtbaar kwaliteitsverlies een foto verkleinen.

In Irfanview ga je naar het menu dan kies je Afbeelding–> Grootte wijzigen. Je kunt ook Ctrl + R op je toetsenbord aanklikken.

Hieronder zie je een verkleinde weergave, van de instellingen, om een foto te verkleinen, de eerste verkleinde afbeelding, is zonder resample kleiner gemaakt, de andere met. Zo zie je hier meteen het verschil. Je kunt een van beide aanklikken om het groter te zien! Dat leest gemakkelijker. Iets groter is wel beter.
14 Comments

  1. Catman (Frank)

    Irfanview kan ook een hele serie tegelijk verkleinen, de naam veranderen enz. Maar omdat dat via een heel ander schermpje werkt, wat er dus heel anders uit ziet, is dat mijn artikel voor volgende week.

  2. Ik gebruik PhotoEdit van Windows98/Office97. Erg makkelijk. Ik breng ook de jpg-kwaliteit terug wat een foto nog sneller doet laden. Als iets leesbaar moet zijn, zoals hierboven, dan sla ik het op in gif-formaat.

  3. Onder XP gebruikte ik altijd de powertool van microsoft, helaas werkte die zelfs niet meer onder Vista. Dus heb ik op internet gezocht naar een andere en die bevalt ook weer naar volle tevredenheid.
    Wat je schrijft is trouwens wel waar. Je ziet heel veel die gewoon TE slecht voor woorden verkleind zijn.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.