En als het er nu heel veel zijn?

Vorige week, heb ik laten zien, hoe je een foto verkleind zodat je een kwalitatief goed resultaat overhoud. (klik hier om terug te lezen) Vanuit de reacties kwam de vraag of je er ook meer te gelijk kon doen. Dat kan dus. Met een foto per keer, dat kunnen de meeste programma’s wel. Maar moet je er veel tegelijk aanpassen, dan is een foto per keer pas echt monnikenwerk. Daar heb je hulp bij nodig. Irfanview is een van de programma’s waar ook een zogenaamde batchconversie inzit (batch betekent letterlijk “stapel”). Met behulp van deze batchconversie kun je een of meerdere foto’s verkleinen, van formaat veranderen (van tif naar jpg bijvoorbeeld), en zelfs ook hernoemen. Dit kan apart, maar ook in een handeling tegelijk. Je kunt de nieuwe bestanden de oude laten overschrijven, erbij opslaan, of ook ineens naar een andere directory (map) verplaatsen. En wat ook nog mooi is, je kunt dat hernoemen met elk bestandstype doen, het hoeven niet eens foto’s te zijn. Ook dat kan wel eens handig zijn.

Hoe doe je dat:
Open Irfanview, ga naar het menu “Bestand” –> “Groepsconversie/hernoemen” of druk op de toets “b” Er opent een dialoogscherm met heel veel instelmogelijkheden. Ik heb ze hieronder beschreven. (Klik op de afbeelding voor een grotere weergave).
Als je in het scherm de knop opties aanklikt verschijnt volgend scherm:

16 Comments

 1. Faststone ken ik, maar ik heb de indruk dat het de laatste tijd niet meer gratis is. Overigens zijn de afbeeldingen hier allemaal met Faststone Capture gemaakt. Mijn versie van Faststone Capture was nog gratis. Maar voor de laatste versie moet je betalen. Overigens ondersteunt Faststone ook diverse “Raw” formaten, en Irfanview niet.

 2. Mooi leerzaam logje.
  Ik heb al vaker goede verhalen gehoord over Irfanview, en ik heb het ook al eens een tijdje geprobeerd, maar ik werk zelf al een aantal jaren met FastStone Image Viewer. Dat biedt dezelfde mogelijkheden, en dus is het maar net wat je gewend bent.

 3. dit is voor mij niet helemaal abacadabra..misschien idd een keer die regenachtige….

 4. Bedankt volgens mij had ik deze vraag ook gesteld.
  Ik ga in het weekend er eens mee aan de slag.

 5. Wel gaaf dat het allemaal in het Nederlands kan!
  Ik ben momenteel movie maker wat aan het testen, leuk spul wel.

 6. Ziet er wel super handig uit, ik heb alleen geen PC 😉

 7. whoeiiii… zo kan het dus ook 🙂

 8. Tjee dit is voor mij echt abacadabra

 9. Het zal voor sommigen een handige tip zijn. 🙂

 10. Toch maar eens Irfan View uit proberen.

 11. goeie tip weer,
  zal deze goed onthouden

 12. Ik ben een zeer tevreden gebruiker van Irfan

 13. Bij mij kan dat gewoon in het programma waar de foto’s terechtkomen nadat ik ze van mijn toestel gehaald heb. Finepixvieuwer. Zeker af en toe handig als je foto’s via de mail door wilt sturen, vaak zijn de originele bestanden erg groot.

 14. Dit kan heel handig zijn voor mensen! Super tip!!

 15. Pfff, als ik al deze schermen zie, raak ik al van de wijs als “gewone” huisvrouw. Laat mij maar foto’s resizen met het programmaatje van Microsoft.

 16. Interessant. 🙂
  Maar ik blijf toch lekker bij mijn eigen dingetje.

Geef een reactie