Weer mislukt – by Frank
Weer mislukt – by Frank

Weer mislukt – by Frank

Ik probeer al heel lang bos te fotograferen, en dat is me eigenlijk nog nooit goed gelukt. Ik heb wel bomen op de foto staan, bospaadjes, velden met bloemen onder de bomen, maar nog nooit is het me gelukt de schoonheid van een bos, het overweldigende van een bos, of de rust van het bos op de foto vast te leggen. Er zijn voorbeelden genoeg van anderen die mooie foto’s in het bos hebben gemaakt. Het internet staat er tenslotte vol mee. Maar mij is het nog niet gelukt. Tenminste ik ben niet tevreden over mijn eigen resultaten.

Nou woon ik vlak bij een van de mooiste bossen van Nederland, het "Bunderbos". Ik hoef maar 10 minuten van mijn huis te wandelen en ik sta er midden in. Iedere keer weer ben ik zwaar onder de indruk. In de lente staan onder de bomen velden vol met "Daslook" dit in combinatie met het frisse groen van de pas uit de knoppen gekomen groene blaadjes, prachtig! Tijdens een zomer heb ik er, na een periode van lange droogte en extreme warmte, vlak na een onweersbui gewandeld. De varens onder de oude bomen, de geuren, de sfeer, alsof je door een oerbos loopt. De waterdamp die langs de hellingen hangt, de frisheid, en toch is het er nog warm. Men had er zo een film zoals Lord of the Rings kunnen opnemen. Zo heeft ieder seizoen steeds zijn verrassingen als je er wandelt.

Deze winter was ik er op een juist moment voor een paar mooie foto’s, de zon scheen, er was mooi licht, ik had mijn camera meegenomen. Op het LCD schermpje zag het resultaat er uit zoals ik bedoeld had. De teleurstelling kwam thuis. Had ik aan alles gedacht behalve de ISO waarde. Die staat standaard op 100 in mijn camera, maar na wat experimenteren met een hogere stand was ik die vergeten terug te zetten. Hij stond dus veel te hoog. Het gevolg was veel zogenaamde "Noise" ofwel "ruis" in de foto. Een van de grote nadelen van de digitale camera, alleen de duurdere spiegelreflexcamera’s hebben daar nauwelijks last van. Nou zijn er wel programma’s die deze ruis kunnen filteren, er zijn zelfs camera’s die dit zelf doen, maar het gaat altijd ten koste van de scherpte. Ik heb het geprobeerd met Photoshop, Gimp, met Noise Ninja, maar het resultaat valt me toch erg tegen. Een goed programma om de ruis weg te werken heb ik nog steeds niet gevonden. Eigenlijk ben ik best wel benieuwd of jullie er een goede oplossing voor hebben. Voor mij rest voorlopig uithuilen en opnieuw beginnen. De meeste mooie foto’s worden toch gemaakt door op het juiste moment op de juiste plaats met camera aanwezig te zijn. Het bos is niet ver weg, dus binnenkort gewoon weer een nieuwe poging.

Foto gemaakt aan de rand van het Bunderbos, in de winter, met een laagstaande zon.

Onder een detail van de foto met duidelijk zichtbaar de gekleurde spikkeltjes ofwel de ruis/noise.

16 Comments

 1. prima toch, ik heb zelf een mooie camera. Maar die heb ik nooit meer bij me sinds ik de telefoon als camera gebruik!
  Bunderbos, waar is dat ongeveer, lijkt een beetje op een bos van Winny the Poeh, heet ongeveer hetzelfde maar heel anders!!

 2. Het is mij ook nog niet vaak gelukt om een stuk bos op bevredigende wijze op de foto te krijgen. Op de een of andere manier wordt het vaak ‘een rommeltje’ van takken en stammen.

  Mijn Canon Powershot S2 IS heeft bij hogere ISO-waarden ook last van ruis. Het is me nog nooit gelukt om een teveel aan ruis er achteraf uit te halen. Volgens mij is er maar een oplossing: zorgen voor een goede instelling van je camera.

 3. Dat is een probleem die veel mensen hebben met hun digitale camera (ik in elk geval met mijn Olympus sp-510UZ). Ik heb geen oplossing voor het probleem.
  Het echte bosgevoel kan je ook niet op een foto zetten. Je moet er zijn om het te ruiken, te voelen en te zien!

 4. wat zeur je nou, het is een goede composotie, er zit gelaagdheid in, misschien had je rechts nog wat kunnen afsnijden.
  Het zal wel aan mijn ogen liggen maar dat braamblad op de detailfoto komt over als brocoli.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.