Out of bounds – by Frank
Out of bounds – by Frank

Out of bounds – by Frank

Toen ik in 1974 tijdens mijn militaire dienst een oefening in Duitsland had, in de buurt van Paderborn, zag je op vrijwel ieder cafe daar een bord hangen met de tekst "Out of Bounds". Het betekende dat in die cafe’s de Britse militairen, die daar vast gelegerd waren, niet welkom waren, of misschien ook dat personen in uniform niet naar binnen mochten. Wij wisten dat niet precies, maar wij Nederlanders, dat wil zeggen de meesten van ons, hadden voor de zekerheid wel een spijkerbroek en een t-shirt mee genomen, zodat we toch naar binnen konden. We mochten daar toen eigenlijk niet in burgerkleren zijn, maar een spijkerbroek en t-shirt kon je altijd wel ergens in verstoppen. We deden het dus toch en we zijn nooit betrapt.

Maar dit artikel gaat over een andere vorm van "Out of Bounds" namelijk het uit een frame laten komen van een deel van de foto. Als je in Google gaat zoeken, dan vind je er heel wat voorbeelden van, inclusief tutorials. Maar die zijn meestal in het Engels en ook nog eens voor Photoshop bedoeld. In mijn hele kennissenkring ken ik maar een persoon die dat legaal bezit. Omdat Gimp het ook kan, en altijd legaal op de PC staat maak ik de tutorial voor Gimp.

Een tijdje geleden, heb ik al bij het artikel Ineens was het een website, in het kort laten zien uit welke stappen een "out of bounds" foto tot stand komt. Vandaag start ik een gedetailleerde tutorial hoe ik dat doe. Omdat het artikel wellicht wat lang wordt, zal ik het in twee, misschien drie afleveringen doen.

De foto waar ik mee ga werken is van een Leguaan die ik in 2004 tijdens mijn vakantie in Aruba gefotografeerd heb.

Klik op de foto voor een grotere weergave.


Wat het dan uiteindelijk ongeveer moet worden zie je hier onder.

Klik op de foto voor een grotere weergave.


19 Comments

  1. Een beetje illegaal doen houdt het ook lekker spannend, alles weten maakt ook niet gelukkig.
    Of ik zou niet meer durven, of ik zou het niet spanned meer vinden.

    En het tweede gedeelte is vast zeer boeiend voor de liefhebber.

  2. Kan me indenken dat de Britse Militairen in Duitsland daar niet naar binnen mochten. Ze waren nogal vreemd. Ik zag ze eens helemaal gecamoufleerd met dennetakken en zo op hun helmen en beschilderde gezichten op oefening door Bielefeld lopen. Niet zo ver van Paderborn dus.Met mijn foto,s ga ik maar eens proberen out of bounds te komen.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.