Graffiti, kunst of kitsch…
Graffiti, kunst of kitsch…

Graffiti, kunst of kitsch…

Gisteren trof ik geheel onverwachts een graffiti spuiter aan die een stuk muur aan het bewerken was. Eerst een egaal laagje grijze muurverf aanbrengen, daarna laten drogen en vervolgens zijn kunstwerk aanbrengen. De bewuste jongeman kwam uit Oost-Berlijn en was via een firma in de regio werkzaam bij DSM. En dit was zijn hobby. Hij had er geen probleem mee om onzichtbaar aan het werk op de foto te komen en ik heb dan ook een tijdje bij hem staan praten. Hij sprak na een jaartje hier redelijk Nederlands en voelde zich prima thuis hier in de regio. We stonden echt in een stukje niemandsland ergens in Limburg. Het was helaas niet al te best weer aan het worden en moeten beiden onze hobby beeindigen… De foto’s zijn uiteraard aanklikbaar voor een groter exemplaar.

18 reacties

  1. Jan

    Sommige graffiti is echt kunst. Maar je hebt erbij die spuiten zo wat het vaderland weg. Die mogen van onder dwang de boel wel schoonmaken . Ook hier in het noorden zijn een paar viaductken waar het geloog ik gedoogt word. Gr. Jan

  2. @Rene : In Maastricht is ook zo’n gedoogmuur, maar dat willen z eniet, ze willen de hele stad en nu ook de dorpen in de omgeving volknoeien. Het is publiek domein en dat is van ons allemaal, niet van een paar jongens met een spuitbus, die soms ook nog uit buitenland komen.

  3. de definitie van kunst, of wat is kunst? is in het algemeen redelijk eenvoudig te beantwoorden. als hetgeen je ziet een emotie oproept, is het kunst.
    die emotie kan dus ook afschuw, aggressie en weerzin zijn.
    de koppeling ‘kunst & mooi’ stamt uit een andere tijd dan de huidige. in dat perspectief is graffiti, kunst.

  4. De meeste grafiti wat je in de straten ziet op gebouwen brievenbussen enzovoorts, is vandalistisch geklieder. Maar er zijn grafiti-artiesten die ware kunstwerken toveren. Dit soort grafiti zou op speciale plaatsen het straatbeeld zeker verrijken, ook hier in Limburg!

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.