Samen zullen we alles delen – by Frank
Samen zullen we alles delen – by Frank

Samen zullen we alles delen – by Frank

Mijn stukje van vorige week, Leffe Brune, was voor een aantal mensen de aanleiding, om zich zorgen te gaan maken over de beveiliging van hun Laptop. Hotspots kom je tegenwoordig overal tegen. Het aantal laptops wat meegenomen wordt zal in de toekomst alleen nog maar groter worden. Ik trofe dus vorige week meerdere laptops aan, die zelfs hun zogenaamde administratieve share’s open hadden staan. Die hebben bij mij dan ook een heel hoge verdenking, dat er een P2P programma opzit, zoals Limewire, Kazaa, of iets torrentachtigs (er zijn er nog meer). Met die programma’s, maak je deel uit van een groot geshared netwerk. Verkeerd ingesteld, share je dus je hele PC in plaats van een map (directory). Maar ook voor het verkeerd instellen van P2P programma’s wordt in de media vaak gewaarschuwd.

Wat kun je nu doen om je Windows PC te beveiligen? Hieronder enkele tips, alleen bedoeld voor beveiliging via het netwerk. Diefstal ed. is weer een ander verhaal.

 • Zorg dat je met je gebruikersnaam een zogenaamd sterk wachtwoord gebruikt. Een sterk wachtwoord is minstens 8 karakters lang en bevat minstens een hoofdletter, een kleine letter, een cijfer, en een bijzonder teken. Een voorbeeld: Mijnw@htW00rd.
 • Verwijder de gastaccounts van de PC, die worden toch nooit gebruikt.
 • Gebruik voor werken via een hotspot een account met beperkte rechten. Administratorrechten heb je alleen nodig om iets te installeren. (eigenlijk geldt dit altijd, en is dit in Linux standaard)
 • Zo weinig mogelijk shares gebruiken en als je al shares hebt, deze met een wachtwoord beveiligen. In Windows zijn namelijk de zogenaamde share’s de eerste toegang naar je PC.
 • Zorg dat alle Windows updates geenstalleerd zijn.
 • Zorg dat minstens de Windows firewall inschakeld is.
 • Installeer een goede realtime virusscanner en update deze zo mogelijk dagelijks.
 • Installeer bijvoorbeeld Spybot search en destroy en TeaTime.
 • Als je zonodig P2P programma’s wil gebruiken, zet ze uit op openbare plaatsen.

Dit alles is nog steeds met gratis software te doen, maar de aanvallen op de PC’s worden steeds geraffineerder, daarom heb ik zelf inmiddels een complete Internet security Suite op mijn PC geenstalleerd (Avira). Daar zit dan Antivirus, firewall, spamfilter enz. in een pakket. Dit pakket kost dan wel 40 euro per jaar, maar ik moet me nu toch iets minder zorgen maken dat ik een van de losse pakketen vergeet te updaten, met alle gevolgen van dien. Er zijn nog meer goede Securty suites, maar Avira kwam onlangs nog als beste uit een test.

Als je zo’n mini-laptop hebt zoalse bijvoorbeeld de Asus EEE PC; let op! dat ook dit een PC is en ook daarop is bovenstaand van toepassing, als er een Windows-variant opzit. Denk overigens ook aan je telefoon of PDA als je er mee kunt internetten.

Voor Linux en MAC PC’s zit het verhaal natuurlijk iets anders in elkaar, van MAC’s heb ik geen verstand, van Linux iets meer, maar ook voor MAC en Linux geldt een deel van het verhaal hierboven.

Ik kwam overigens nog een oude bekende tegen:

e


21 Comments

 1. ik ben wel blij dat je zijdelings Linux en Mac computer vermeldt. maar begrijp niet dat niet veel meer mensen overstappen naar een veilig Linux Operating System op hun oorspronkelijk onveilige windblow machine. een Ubuntu Linux dialect; Linux Mint bijvoorbeeld is een veilig alternatief voor windows.
  op recente versies (dus niet van 10 jaar geleden) van Linux kun je 95% van alle toepassingen draaien die nu op windblow zitten.
  kijk maar eens op ubuntu.com en linuxmint.com dan zie je dat koudwatervrees echt te overwinnen is šŸ™‚

 2. Vroeger gebruikte ik Linux. Het was mijn hobby om het systeem zo optimaal – en veilig mogelijk te laten draaien. Tegenwoordig draai ik Windows en gedraag me als een gewone consument. Ik heb geen flauw idee hoe ik mijn laptop beter kan beveiligen, daarom heb ik er niks op staan dat ik morgen niet op de voorpagina van de Telegraaf terug wil vinden.

 3. Ik heb gewoon erg veel dicht staan onder het motto voorkomen is beter dan genezen. Zo gebruik ik geen MSN en dus het ik de invoegtoepassing van MSN uitgeschakeld. Op het netwerk (ADSL) staat Client voot Windowsnetwerken uit en Bestands- en printerdeling ook. Ook het voorbeeldscherm in de mail staat bij mij uit. Dus mails die mij niet bevallen kan ik weghalen voordat ze ook maar iets slechts kunnen laden. Ik heb dan ook de laatste jaren geen virussen en de ‘malware’ is beperkt tot wat statcounter-cookies. Die zijn vrijwel altijd onschuldig en deze site maat er ook gebruik van.

  Malwarebytes.org doet he vrij goed, die doorzoekt het register op troep. Bij Schield’s Up van GRC.com kan je zien welke poorten open staan op je PC en hoe je die kan sluiten.

 4. @Terrebel: TeaTimer is een onderdeel van Spybot Search and Destroy. Het zorgt ervoor dat niet zomaar wijzigingen op je systeem kunnen worden uitgevoerd. Als je een goede Antivirus Suite hebt dan zit zoiets er ook in. Maar als je een losse virusscanner gebruikt dan is het een aanrader.

 5. Met AVG, de Windows Firewall en Lava Ad-Aware kom ik gelukkig ook al een eind. Maar voordat ik TeaTime opzoek: wat is dat?

  Nog een tip voor anderen: ga niet, zoals een klant van me, clicken op een grote knipperende banner die oproept:”Click HERE for FREEE!! Anti-virus and Nude picturus off Bridney Spiers!!!”

  “Hoera!” dacht hij, “een gratis vierus-filter en ook nog leuke plaatjes om mij de koude winter door te helpen.” Veel van zijn bestanden konden gelukkig worden gered en overgeplaatst naar een externe harde schijf maar de PC zelf is sloopmateriaal voor computer-hobby’isten. Arme kerel.

 6. @mikelodeon: Ik gebruik ze zelf niet. Maar ik weet dat er zijn die je eerst moet starten voordat iets geshared wordt, maar er of ze dat allemaal doen durf ik niet te zeggen. Ik kan me voorstellen dat e.e.a. ook automatisch gestart wordt. Goed nakijken dus.

 7. bedankt voor het noemen van die spywareprogramma’s, Verder ben ik beveiligd met Norton Security Virusbescherming, die afbeelding is geinig :)..ik gebruik die P2P programma’s niet echt meer eigenlijk, het staat nog wel op mijn pc, zoals bit torrent en bearshare

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.