Mice

De muis was eigenlijk de uitvinding van de twintigste eeuw, niet de computer. De computer was een ontwikkeling de muis een uitvinding en een kwelling. De uitvinder van dat ontzettend makkelijke, maar oh zo irritante muisje was destijds Doug Engelbart. Bedoelt als apparaat om de x en y positie te bepalen, was het de grondslag voor de hedendaagse (laser)muis. Bij ieder computer horen er minstens een stuk of drie. Vooral in het begin met de balletjesmuizen was het hommeles. Om de haverklap was een min of meer grote operatie nodig om de muis weer aan de gang te krijgen. De optische muis, en later de lasermuis was daarbij een hele grote verbetering. Vergeten we nog even de Trackball en Joystickvarianten en niet te vergeten de draadloze exemplaren. En dat alles door ene man… Yes, Doug. Gezien de (mogelijk) vele gevallen van RSI die zo’n ding veroorzaakte hadden ze hem nog moeten aanklagen ook. De bijgaande foto’s zijn van de eerste exemplaren van deze “mouse”mania. Inmiddels al meer dan 40 jaar oud.

23 Comments

 1. De surfplank van mij had trouwens wel een wiel.

 2. Wat een vreselijke muis destijds.
  Maar dat zal met over 20 jaar ook over onze huidige muizen zeggen. En ook over onze besturingssystemen, opslagmogelijkheid etc.

 3. En dat terwijl er al eeuwenlang muizen rondlopen

 4. interessante uiteenzetting. Ik heb vaak last van snoeren in de knoop en moet mijn muis dan weer ontvlechten.

 5. Ik had nog een surfplank als muis.

 6. ha ha ziet er niet uit zeg,
  hopelijk vinden ze nog eens een rsi vrije muis uit

 7. Goh wat een ‘machines’ waren die eerste muizen! Ben blij dat het nu minder zwaar werkt!

 8. Op zich wel logisch, eerst een muis uitvinden en dan te bedenken wat er allemaal aan vast kan.

 9. bij de PC een Wacom pennetje
  en de Mac heeft zo’n kek touchpad
  Dus ’t was wel weer even wennen aan die muis op ’t werk…
  maar eerlijk is eerlijk,
  ook al snel weer vertrouwd.

 10. ik ben wel blij met mijn draadloze muisje nu!

 11. Niet echt ergonomisch lijkt me zo…

  (Ik was de voorbije dagen wat aan het knutselen aan het Atahualpa-theme – Bevalt dat thema in de praktijk? Ik merk in elk geval dat hier behoorlijk vlot laadt, daar was ik een beetje bang voor…)

 12. He dat is een idee. Ik heb wel een half jaar last gehad van een muisarm. Ik ga een schadeclaim indienen.! Kan ik lekker stoppen met werken en dan hele dagen achter de PC (met muis)

 13. Leuk om te zien die oermuizen!
  groetjes,
  Elmar

 14. Als ik je nu vertel dat ik collega’s heb die nog met een balletjesmuis werken … Nou ja, dan weet je hoe ze zijn.

 15. Hout? Het lijkt me zo hard en geen vorming voor je hand!

 16. Ik zie de muis meer als een innovatief gevolg op het ontstaan van de noodzaak. De muis was er echter al voor de pc.

 17. Houten muizen, prachtig! 😀

 18. Nice to know this about the mice. 🙂

 19. In de tachtiger jaren had HP een muis die op die van je foto lijkt. Dus niet met een bal die intern kleine x- en y-wieltjes aandreef (waarop de vervuiling verzamelde), maar een met grote x- en y-wielen die direct de tafel raakten zonder bal. Dat was een uitkomst. Die heb ik jaren gebruikt omdat ie nooit vervuilde. Helaas stopte HP ermee en van anderen weet ik niet dat ze er waren. Uiteindelijk moest ik dus ook aan die bende met een bal.

  Toch waren vingerpadjes, jubelknobbeltjes en traceerballen die in de laptops zaten nog veel erger. Probeer maar eens met te verschuiven met een ingedrukte knop. Aan mijn laptops heb ik dan ook altijd een muis gehangen en dus nimmer RSI gehad.

  Zeker ONN gemist over de MacBook-Wheel.

 20. Dit is een echt retroexemplaar.

 21. @ Terrebel, er zijn al wat nieuwe dingen geprobeerd, zoals met een tekenpad en pen, maar de muis is toch nog heerser op dat gebied

 22. Wat zal de opvolger van de muis worden? Aansturing van de cursor met hersengolven?

 23. Wel grappig om te zien, maar je krijgt er veel kramp van, denk ik.
  Dan toch maar de muisjes van nu, veel plezieriger.

Geef een reactie