Mice
Mice

Mice

De muis was eigenlijk de uitvinding van de twintigste eeuw, niet de computer. De computer was een ontwikkeling de muis een uitvinding en een kwelling. De uitvinder van dat ontzettend makkelijke, maar oh zo irritante muisje was destijds Doug Engelbart. Bedoelt als apparaat om de x en y positie te bepalen, was het de grondslag voor de hedendaagse (laser)muis. Bij ieder computer horen er minstens een stuk of drie. Vooral in het begin met de balletjesmuizen was het hommeles. Om de haverklap was een min of meer grote operatie nodig om de muis weer aan de gang te krijgen. De optische muis, en later de lasermuis was daarbij een hele grote verbetering. Vergeten we nog even de Trackball en Joystickvarianten en niet te vergeten de draadloze exemplaren. En dat alles door ene man… Yes, Doug. Gezien de (mogelijk) vele gevallen van RSI die zo’n ding veroorzaakte hadden ze hem nog moeten aanklagen ook. De bijgaande foto’s zijn van de eerste exemplaren van deze “mouse”mania. Inmiddels al meer dan 40 jaar oud.

23 reacties

  1. In de tachtiger jaren had HP een muis die op die van je foto lijkt. Dus niet met een bal die intern kleine x- en y-wieltjes aandreef (waarop de vervuiling verzamelde), maar een met grote x- en y-wielen die direct de tafel raakten zonder bal. Dat was een uitkomst. Die heb ik jaren gebruikt omdat ie nooit vervuilde. Helaas stopte HP ermee en van anderen weet ik niet dat ze er waren. Uiteindelijk moest ik dus ook aan die bende met een bal.

    Toch waren vingerpadjes, jubelknobbeltjes en traceerballen die in de laptops zaten nog veel erger. Probeer maar eens met te verschuiven met een ingedrukte knop. Aan mijn laptops heb ik dan ook altijd een muis gehangen en dus nimmer RSI gehad.

    Zeker ONN gemist over de MacBook-Wheel.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.