Aud en Nuuj – De kleine Sint Jan
Aud en Nuuj – De kleine Sint Jan

Aud en Nuuj – De kleine Sint Jan


Je voelt je nooit zo aan vakantie toe als de week erna

Raar hoe sommige uitdrukkingen blijven bestaan terwijl ze reeds lang achterhaald zijn. Gebrook (Hoensbroek) was voor het samengaan met Heerlen een zelfstandige gemeente met zo’n vijfentwintigduizend inwoners. Bepaald geen dorp te noemen. Toch gingen de mensen die naar de markt gingen het dorp in. De tegenwoordige hoofdstraat heette destijds dan ook de dorpsstraat en het centrum was de markt. Momenteel ligt dat centrum in de Kouvenderstraat, en daarvoor was in de tijd van de steenkoolmijnen de Akerstraat het centrum waar alles te doen was. In het dorp bevindt zich de kleine St. Janskerk bij de Markt. Dit was de eerste kerk van Hoensbroek en stamt ergens uit de dertiende eeuw. Begonnen als kapel voor de Heren van Hoenbroeck, de eigenaren van ons prachtige kasteel en later uitgebouwd tot de huidige Kerk. Op de foto’s ziet u de kerk aan het begin van deze eeuw en nu. De kleine St. Jan suggereert dat er ook een grote is, die ziet u een andere keer eens.


19 Comments

  1. een typische limburgse dorpskerk, met natuurlijk een mooi westfront. Het is barbaars dat ze dat kerkhof hebben geofferd voor parkeerplaatsen, je ziet dat bij veel kerken, ook in het Mergelland. Soms hebben ze dan de oude grafstenen rechtop tegen de kerkmuur gezet. maar het blijft barbaars.

  2. Mooi kerkje en het kerkje zelf is weinig veranderd, maar ja die ‘oude’ foto is ook nog maar 9 jaar oud! 😉
    Tenminste, als ik jouw woorden moet geloven! 😉 Je heb vast een klein foutje gemaakt, je bedoelde vast dat de ‘oude’foto begin VORIGE eeuw is gemaakt! 🙂
    groetjes,
    Elmar

  3. Wat me gelijk opvalt bij de oude kleine Jan dat er een begraafplaats lag die nu is ingeruild voor parkeerplaatsen. Dat is jammer want vooral die oude begraafplaatsen bij die kerken vind ik altijd zo prachtig mooi!

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.