Aud en Nuuj – De kleine Sint Jan


Je voelt je nooit zo aan vakantie toe als de week erna

Raar hoe sommige uitdrukkingen blijven bestaan terwijl ze reeds lang achterhaald zijn. Gebrook (Hoensbroek) was voor het samengaan met Heerlen een zelfstandige gemeente met zo’n vijfentwintigduizend inwoners. Bepaald geen dorp te noemen. Toch gingen de mensen die naar de markt gingen het dorp in. De tegenwoordige hoofdstraat heette destijds dan ook de dorpsstraat en het centrum was de markt. Momenteel ligt dat centrum in de Kouvenderstraat, en daarvoor was in de tijd van de steenkoolmijnen de Akerstraat het centrum waar alles te doen was. In het dorp bevindt zich de kleine St. Janskerk bij de Markt. Dit was de eerste kerk van Hoensbroek en stamt ergens uit de dertiende eeuw. Begonnen als kapel voor de Heren van Hoenbroeck, de eigenaren van ons prachtige kasteel en later uitgebouwd tot de huidige Kerk. Op de foto’s ziet u de kerk aan het begin van deze eeuw en nu. De kleine St. Jan suggereert dat er ook een grote is, die ziet u een andere keer eens.


19 Comments

 1. een typische limburgse dorpskerk, met natuurlijk een mooi westfront. Het is barbaars dat ze dat kerkhof hebben geofferd voor parkeerplaatsen, je ziet dat bij veel kerken, ook in het Mergelland. Soms hebben ze dan de oude grafstenen rechtop tegen de kerkmuur gezet. maar het blijft barbaars.

 2. Beter een ei dan een omelet 😉

 3. Mooi kerkje en het kerkje zelf is weinig veranderd, maar ja die ‘oude’ foto is ook nog maar 9 jaar oud! 😉
  Tenminste, als ik jouw woorden moet geloven! 😉 Je heb vast een klein foutje gemaakt, je bedoelde vast dat de ‘oude’foto begin VORIGE eeuw is gemaakt! 🙂
  groetjes,
  Elmar

 4. In man bijt hond zag ik een nog eenzammere kerk, of meer een clubhuis.

 5. wat je zegt over vakantie is oh zo herkenbaar…..

 6. Beter een watje dan een eitje hahahaha. 😉

 7. mooi plaatje,
  ik moet echt nodig jou kant eens op

 8. Als ik nu nog op school de topografie van Limburg zou moeten leren, zou Hoensbroek dan afvallen? Scheelt weer een plaats om te houden.

 9. Wat is er met het kerkhof gebeurd?

 10. wat een leuk kerkje

 11. vakantie nemen om bij te komen van je vakantie, is een goede reden!..mooi die twee foto’s, naast elkaar, er is niet veel veranderd behalve het kerkhofje zie je niet meer, dat is wel jammer

 12. Mooi om de oude en de nieuwe situatie zo naast elkaar te zien.
  Ik kies voor de oude, omdat ik net als Belinda die oude graven mis.

 13. Als we hier zeggen ‘dorp, is dat echt nog ’t dorp 🙂

 14. Met het aanbouwtje is ook iets gebeurd, zal wel met een restauratie te maken hebben gehad. Altijd leuk om oud en nu naast elkaar te leggen.
  Werk ze!

 15. Wat me gelijk opvalt bij de oude kleine Jan dat er een begraafplaats lag die nu is ingeruild voor parkeerplaatsen. Dat is jammer want vooral die oude begraafplaatsen bij die kerken vind ik altijd zo prachtig mooi!

 16. Leuk kerkje. Bouwstijl doet me een beetje aan de alpenlanden denken.
  Succes vandaag met de nieuwe start na je vakantie.

 17. Dus jij zou nog wel een weekje vakantie willen, om uit te rusten van afgelopen week…..
  Toch succes vandaag weer en een goede start.

 18. Kom weinig in -de kerk- maar als ik een bijzondere zie wil ik nog wel eens even naar binnen gaan. Het heeft wel iets!!

 19. Na deze introductie ga ik Gebrook binnenkort toch ook eens wat nader onder de loep nemen.

Geef een reactie