De Fabriek – door Frank (van IkFotograag.nl)

Sinds kort heb ik weer een fiets. Met mooi weer ideaal om de buurt eens wat verder te verkennen dan wat je met wandelen kunt doen. Zo heb ik genietend van het mooie weer vorige week op een vrije feestdag de nodige kilometers afgelegd. Het moet voor mij wel mooi weer zijn dus. Zo gezegd kwam ik vorige week, via de toeristische route van Meerssen naar Valkenburg, langs een betonnen ruene. Ik was er al eens vaker langs gekomen en had al eens gehoord dat dit nog uit de oorlog stamde. De Duitsers zouden hier V2’s gebouwd hebben. Tenminste dat wordt soms nog wel eens door de lokale bevolking verteld. De waarheid is iets minder spectaculair, lees de tekst maar die op het informatiebord stond. Het informatiebord bij het monument is er, voor zover ik weet, nog niet zo lang geleden bijgeplaatst.

Onderstaande foto’s heb ik daar gemaakt. Omdat ik wil beginnen met ook af en toe iets in zwart/wit te doen heb ik de kleurenfoto’s met behulp van Picasa omgezet naar zwart/wit. Picasa kan de RAW files van de (nog steeds in bruikleen) Minolta 7D gewoon inlezen. Vanuit de tab “basisbewerking” eerst wat bijgesneden, vervolgens met de tab Afstellen het “licht donker” wat bijgewerkt, daarna in de tab “effecten” de knop gefilterd Zwart/wit gebruikt en als filter blauw gekozen. Daardoor overheerst het groen van de bomen en struiken wat minder. Ik denk dat ik iets meer ruene-sfeer zou kunnen creeeren als ik nog eens terug ga, als het een beetje mistig is. Zon met een ruene past wat minder bij elkaar.

15 Comments

 1. Ik vind zwart wit bij zo’n onderwerp ook heel goed passen! Bevalt zo’n Minolta ook een beetje (ik heb het kleinere broertje, de 5d)?

  • Op zich bevalt hij goed, er is alleen een vervelend defect aan, de scherptedieptecontroleknop werkt niet meer, maar ik moet hem weer teruggeven (hij is immers in bruikleen). De camera is voor mij wel aanleiding om binnenkort een Sony Alpha aan te schaffen ( op of even na Sint Salaris).

 2. mijn fiets is een paar dagen geleden gestolen…de zoveelste, gelukkig heb ik er nog 1. Mooi hoor, zwart wit foto’s!

 3. Het ziet er wel zwart wit eruit. En dat in een kleurrijk begin van de lente…

 4. Ik vind ruines altijd boeiend, en zo`n bord is eigenlijk onmisbaar, want alles heeft een verhaal, en dat wil ik dan weten ook!

 5. heerlijk fietsen en dan je camers mee,
  ik doe het ook vaak.

  mooie foto,s lekker sfeertje

 6. Mooie historische serie!
  Nog veel fiets plezier!
  groetjes,
  Elmar

 7. ik heb mij daar ook wel eens staan afvragen wat al dat roestige ijzerwerk daar voor geschiedenis heeft. Dat bord stond er toen nog niet. Dank voor info.

 8. Mooi stukje industrieel erfgoed met een bijzonder verhaal er achter.

 9. Ik werk zelden met RAW, heb er wel een boek over staan, maar moet er nog eens induiken…

 10. Waarom niet gelijk z/w fotograferen? Ook dat is namelijk erg mooi.

 11. Jeetje een fiets… waar begin je aan 😉
  Mooie serie!

  • Ja, en dan is het hier ook nog iets minder vlak, dan in de rest van Nederland. Bij ons in Limburg moet je nog echt trappen.

 12. Zon met ruene geeft wel weer een aardig contrast. Ook dat kan mooi zijn.
  Gave foto’s. Hoop eerdaags een echte camera te kunnen kopen. M’n Nokia N93 maakt redelijke foto’s. Zeker voor een mobieltje. (Kijk maar bijv. op de vrijdagen bij http://terrebelius.blogspot.com) Maar af en toe wil ik toch iets meer kunnen doen.

 13. Twee vliegen in een klap, een heelijke fietstocht en een schitterende foto serie.

Geef een reactie