Fotomodel – door Frank (van IkFotograag.nl)

Fotomodel – door Frank (van IkFotograag.nl)

Bij ons leven al meer dan 30 jaar ook altijd een paar katten. Onze katten zijn altijd welopgevoede dieren die ook werken voor de kost. Werken? ja zeker, ze krijgen dat bakje Sheba niet zomaar. Huize Fotograag is geen hotel. Het werk wat ze moeten doen is wel redelijk afwisselend. Het kan bestaan uit het vangen van muizen tot het zich over de bol laten aaien en daarbij zichtbaar genieten. Kopjes geven, op de baas komen liggen, het bezoek vermaken met capriolen of gewoon mooi gaan zitten wezen. De ene kat vangt beter muizen, de ander is beter in het op de baas liggen. Net als bij mensen hebben ze ieder zo hun eigen talenten. Naarmate de katten ouder worden mogen ze het ook wat rustiger aan gaan doen. Maar echt met pensioen gaan ze nooit. Het op de baas liggen houden ze zelfs als hoogbejaarde nog lang vol. Ik moet zeggen dat ze graag bezig zijn met hun werk.

Een van onze katten, we hebben er momenteel drie, is Macavity. Macavity is 9 jaar geleden geboren bij de fokker als Shanna’s Silver Loney …. Maar wij hebben hem Macavity genoemd, roepnaam Macky. Macky is een Mainecoon (je weet wel)kater.

Macky is een echte Mainecoon,e hij is altijd goedgehumeurd en hangt regelmatig de clown uit. Als hij slaapt hangt hij met zijn hoofd meestal ergens vanaf, dat vind hij prettig. Hij heeft een zachtaardig karakter, ik geloof niet dat hij een muis iets zou doen. Hij is intelligent, tenminste hij is het die er voor zorgt, dat we de CAO nakomen van hem en van de twee andere katten die bij ons wonen. Hij meldt zich luid, als het etenstijd is, als een bakje eten niet voldoende was, de kattenbak voor zijn deftige komaf niet schoon genoeg is, als het drinkwater op is, kortom als hij zit te miauwen dan is er iets niet conform de afspraken. Af en toe dan “praat” hij zelfs tegen ons. Hij laat ons dan weten dat zo’n bakje Sheba (of ander merk) niet eens groot genoeg is om een holle kies te vullen, laat staan zo’n grote kat te voeden. Want wat het meest opvalt aan Mainecoonkatten is hun grootte. Ik denk dat Macky voor zijn ras een kleintje is, maar hij weegt nog altijd een dikke acht kilo, heeft een paar stevige poten en is als hij zit, toch een kop groter dan de andere twee katers die we hebben, en dat zijn ook geen kleintjes.

Onze Macky is een echte harde werker. Hij doet vrijwel alles behalve muizen vangen. Hij kan uren lang op schoot liggen, een stoel warm houden voor ons, en ’s nachts houdt hij met zijn acht kilo het dekbed op zijn plaats. Hij herinnert ons er aan wanneer het etenstijd is, of dat de kattenbak een beurt nodig heeft. Daarnaast is hij ook nog fotomodel. Hij is erg fotogeniek en kan er echt voor gaan zitten, om weer eens op de foto te komen.

23 Comments

 1. Hij lijkt heel erg op onze EXNoorseBoskat. Sylvester. Helaas te hard tegen een auto aangelopen. Jouw MainCoon lijkt me creme-zilver. Net als mijn oude vertrouwde Noor. Ik zal zijn foto’s weer eens opzoeken. Ook jouw kater is een prachtkat.
  EWIK

 2. Ron en Anja

  Frank,..Prachtig verhaal!!
  Hoe herkenbaar….We hebben er van genoten!!
  Ook een mooie foto trouwens van die Kanjer.
  Onze feestvarkens ( ja,… zo heten onze katten tegenwoordig)
  liggen zelf languit tussen ons in, dit,…met veel afgrijzen van veel niet katten =liefhebbers!!

  Ook,…. op ons bed wordt er `s nachts flink gebivakkeerd, en als het voor ons teveel wordt krijgen ze in ons slaap een zwiep en hoor je ze mopperen..waarna ze direct weer het net onvrijwillig verlaten warme plekje opzoeken, dus dat schiet ook niet op.

  Een hond heeft een Baas en een kat heeft zijn Knechten …en daar moeten wij mensen,.. ons maar naar schikken!!
  Niet erg, willen ze voor geen goud missen.!!

 3. @Frank: Ik heb een pocket van the Old Possum’s Book. Macavity is wel het mooiste, maar er zijn nog meer practical cats de moeite waard. Gus the Theatre Cat is ook een favoriet, om niet te spreken van Mungojerry. 🙂

 4. O prachtig. Ik heb een oude geluidsopname van TS Eliot waarop hij zelf het gedicht Macavity voorleest. Geweldig. Mackavity’s a mystery cat, he’s called The Hidden Paw, for he’s the master criminal that can defy the law, etc (even uit het hoofd, ik kan dat hele stuk zo opdreunen).

 5. Wat een prachtdier!!!!! Ik ben dol op katten. Ook op honden trouwens. Muizen vangen is altijd fijn. Bovendien zorgt alleen de geur van katten alleen al ervoor dat ze uit je huis verdwijnen. Hebben we zelf aan den lijve ondervonden eerverleden jaar. Toen onze oude kat overleed, hadden we spontaan muizen binnen. Nu er weer nieuwe katten zijn, hebben we ze niet weer gezien.
  Maar Mainecoon heb ik altijd een prachtras gevonden. Hier houden we het op vuilnisbakkies…. Vallen ook onder de CAO trouwens.

 6. Je moet Macky, als je echt wilt dat ie muizen vangt, pas eten geven nadat hij die kleine piepende viervoetertjes heeft gevangen. Jouw baas betaalt je ook pas nadat je gewerkt hebt.

 7. Als ik dit zo lees zou ik bijna gaan denken dat Macky lid van de huiskatten vakbond is. Hij let in ieder geval goed op naleving van de CAO. 😛
  Prachtige kop heeft tie trouwens!

Reageren mag, stay safe!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: