Ter beoordeling – door Frank (van ikfotograag.nl)
Ter beoordeling – door Frank (van ikfotograag.nl)

Ter beoordeling – door Frank (van ikfotograag.nl)

Als je foto’s maakt, als hobby of eventueel beroepsmatig, dan streelt het je als iemand je foto’s mooi vind. Tenminste ik heb dat wel. Maar dat mooi vinden, of niet, daar heb je alleen niet zo veel aan, als je bezig bent om je werk te verbeteren, omdat je zelf niet 100% tevreden bent, of misschien nog zoekend bent naar een “eigen stijl”. Het is dan ook een vaak gehoorde klacht opmerking, van collega-fotografen, die al vaker wat gepubliceerd hebben, op bijvoorbeeld Flickr.com, Zoom.nl of Fotocommunity.de (er zijn er nog veel meer), dat ze weinig aan opmerkingen hebben zoals wauw, mooi, geweldig, vet cool, Gefellt mir! (bevalt me), Tolle Farben (geweldige kleuren) enz. Het is wel heel fijn om te horen, je weet dan hoe je bij je publiek overkomt, maar je leert er eigenlijk heel weinig van.

We willen kritiek, waarom is de foto mooi, wat zou je eventueel anders doen, waarmee kan dit nog verbeterd worden. De kritiek moet iemand natuurlijk niet tot de grond toe afbreken. Bij ons in de fotoclub willen we ook elkaars foto’s gaan beoordelen. Dat het moeilijk is, we zijn eigenlijk voor het merendeel nog beginners, dat blijkt uit het stukje van Me! van afgelopen vrijdag.. De fotograaf had juist datgeen bedoeld waar hij kritiek op kreeg.

Op het moment dat gevraagd wordt iets over een foto te zeggen, dan wordt het eerst stil, natuurlijk, je moet de foto eerst goed bekijken, en niemand wil iets verkeerd zeggen (we zijn tenslotte beginners). Uiteindelijk roept er iemand iets en dan komt de rest vaak ook. Soms is het ook moeilijk om er iets van te vinden, je hebt bijvoorbeeld niets met het onderwerp. Of het is het honderdste lieveheersbeestje wat je voorbij ziet komen. Daarbij moet je echter niet vergeten dat het deze fotograaf zijn lieveheersbeestje is, en misschien wel zijn eerste. Ik las onlangs een opmerking van iemand, die antwoordde op de cliche-opmerking: ” alles is al gefotografeerd”, met de woorden, “Ja, maar nog niet door mij”. En dat is waar, anders kun je de camera voortaan beter in de kast laten liggen.

We kunnen een foto beoordelen of het een goede of slechte foto is op basis van de techniek: is hij scherp, of juist het gebrek aan scherpte(diepte), is hij goed belicht, de harmonie van de kleuren. De compositie, lichtinval, standpunt, originaliteit etc. Heeft de fotograaf iets gezien in iets zeer alledaags/gewoons en daar toch een bijzondere foto van weten te maken? Brengt de foto een bepaalde sfeer over?

Daarbij kun je de fotograaf vragen naar:e Wat heb je bedoeld met deze foto, of hoe is hij bedoeld? Waarom heb je die foto op deze manier gemaakt?e Waarom vind je de foto zelf goed gelukt? Zou je het zo weer doen? Je kunt zelf vertellen wat je eventueel anders gedaan zou hebben. Zo leer je van elkaar.

Hierbij een foto van mij, je mag hem gewoon mooi vinden, of niet. Als je er iets over wil zeggen, wat ik zou kunnen verbeteren, wat jij anders zou doen, dan laat maar komen. Heb je ervaring met foto’s beoordelen van anderen, omdat je misschien ook lid bent van een fotoclub of zo, hoe doen ze dat dan bij jullie?

Close-up van een moer aan een stoomlocomotief


17 Comments

 1. Net zoals met foto’s kan je ook per toeval op een leuke blog stuiten… Dit lijkt mij hier wel het geval te zijn. Voor mij zijn foto’s onlosmakelijk verbonden met gevoelens. De foto’s die ik maak vertellen een verhaal en soms hoort er bij een foto een zelfgeschreven gedichtje. Een foto die me kan ontroeren of verbazen, spreekt mij dan ook meestal het meest aan. Natuurlijk is het heel subjectief allemaal en kan je nooit iedereen bekoren.
  De foto van de moer is abstract en strak, een beeld dat me niet veel doet, maar dat wel door zijn eenvoud kracht uitstraalt.

 2. Elsbeth

  Hoi Frank,
  ik lees nu pas je mailtje. Leuk dat we hier kunnen reageren. Zou dat nu echt bij onze site niks worden?
  Ik vind je foto mooi, de belichting en de dieptescherpte, maar ik zou hem denk ik iets anders gecropt hebben. Zoals je wel op de site gezien hebt is zo’n foto ook wel mijn ding ….
  Wanneer zetten jij en Sjoerd jullie ZLSM-foto’s op de site? Ik ben heel benieuwd wat iedereen verder gemaakt heeft.
  Groeten,
  Elsbeth

 3. Ron

  Hey Frank,

  Een goede vriend zegt altijd ja, maar houdt zijn Neen niet voor zich.

  Het is een prachtig object qua fotografie, maar ik vind het object iets onderbelicht.

  Ik zou het de foto nemen:

  Van achter de fotograaf met veel licht, en dan fotograferen zonder flits.

  Groet,
  Ron

 4. Die anderhalve dag dat ik op de fotoclub zat werden er idd ook foto’s van elkaar besproken. Deze foto vind ik mooi omdat het zwart -wit is. Kleur kan ook afleiden en als dat er niet is, krijgt de foto en wat er wordt afgebeeld meer die essentie waar het om gaat..zoiets en die moer is zo mooi scherp op de voorgrond en de achtergrond zo mooi wazig, precies zoals het hoort! Maar ik was dus even op een fotoforum, daar plaatste ik wat foto’s en die werden meteen keihard afgekraakt, dat is ook niet zo leuk dan. Het blijft ook gewoon iets persoonlijk en over smaken valt niet te twisten

 5. ria

  Ik ben ook gestopt met de fotosite waar ik zat. Er worden dagelijks zoveel foto’s geplaatst, en meestal zijn het vaste kliekjes die bij elkaar reageren, met af en toe wel goede tips, ik heb daar best het e.e.a. opgestoken, maar er gaat ook ontzettend veel tijd in zitten. En dan denk ik ook, wie ben ik om iets van de foto van iemand anders te zeggen, meestal reageer je toch op de foto die jou aanspeekt, dus mooi…

 6. Hoewel ik meer houd van kleur vind ik het toch een mooie foto. Scherp en compositie.
  Ik zette foto’s op een fotoforum (www.digireflex.nl) maar als je daar niet bij de incrowd hoort dan vinden ze je foto’s meestal niets of krijg je nauwelijks reacties. Ik ben gestopt bij die fotoforums! Ik zit nu op een fotocursus (voor beginners) en wil misschien een keer lid worden van een fotoclub, maar tot op heden krijg ik vaak het idee dat er eerst naar je camera gekeken wordt en dan naar de foto.

  Wat betreft stoomloks, daar kun je bijna alleen maar geweldige foto’s van maken!

 7. Erg goed ben ik niet in het technisch beoordelen van een foto.
  Een foto spreekt me aan of niet.
  Hoewel deze foto erg donker is vind ik hem toch erg mooi, goede scherpte diepte,
  maar ook de licht reflectie puntjes op de schroef doen veel!
  groetjes,
  Elmar

 8. Het probleem is vaak, dat er dagelijks zoveel foto’s de revue passeren, dat het ondoenlijk is om alle foto’s c.q. fotografen de beoordeling te geven waar ze eigenlijk recht op zouden hebben. Ik probeer wel altijd om iets meer te zeggen dan “Goh … he …tjee … wat mooi …”
  In dit geval vind ik dat die moer goed tot zijn recht komt, dankzij de weloverwogen scherptediepte.

 9. Een mooi logje. Maar daar vroeg je niet om. Toch is het met getikte text niet anders. Ook daarin voelen mensen zich vaak beginners en willen ze een zinnig oordeel. En ik denk dat een logschrijver immer die (vaak onterechte) onzekerheid (‘hoe komt dit over’, ‘gebruik ik de juiste woorden’) moet houden. Er is niets mis met nadenken over wat je schrijft, fotografeert en publiceert.

  Als het om deze moerfoto gaat, dan xi ik daar als techneut, zeker wat in. De diepte vind ik mooi en als ik een oude loc xi, dan xi ik ook dit soort details als dichtgeteerde moeren. Ik neem aan dat het naast vet ook teer is zodat de moer minder snel lostrilt. (Dat aflakken gebeurt ook in je PC.)

  Zelf ben ik geen fotograaf. Ik neem foto’s om aan te geven wat me opvalt. Dan gaat het bij mij veel meer om het onderwerp en het unieke dan de kwaliteit.

 10. Ik ben daar erg apart in. Ik maak mijn werk zoals ik het zie, en je kunt het niet voor iedereen maken. Ik heb een eigen stijl, en er zijn mensen die me inhuren voor werk, dus ik doe het goed genoeg. Er zijn mensen die als ik werk op mijn log plaats een compliment maken, en er zijn mensen die daar moeite mee hebben. Zo is het gewoon. De moer kan ik enomr groot zien, met nog net iets meer van zijn omgeving er bij. Sepia of Z/W, en klaar šŸ™‚

 11. Ik kan me wel enigszins vinden in de reactie van Frank. De foto van de binnenkant van een PC zegt een ICT’er natuurlijk veel meer dan een gebruiker. En in dit geval heb je een mooie foto van een moer gemaakt zonder te laten zien waar het bij hoort. Technisch gezien zie ik aan het formaat dat de foto gecropt is, maar wellicht stond daar de informatie die wat meer zegt over de moer(iets meer flens). Maar, je vroeg kritiek, daarnaast is de moer uiteraard mooi neergezet t.o.v. de vervagende achtergrond (scherptediepte). Kritiek is makkelijk als de foto gemaakt is, want de foto ter plaatse beoordelen en opnieuw maken zit er zelden in. Alhoewel ik best nog wel eens terug ga naar de plaats waar de foto is gemaakt.

  1. De foto is verkleind naar 1024 pixels langste zijde, 1024 x 680 is het formaat. Dat is 3:2, wat het formaat is waarin de dynax 7D foto’s maakt. Als het een 4:3 camera zou zijn dan had je natuurlijk gelijk. Niet gecropt dus, wel nagescherpt en iets donkerder gemaakt in Lightroom. Aangezien ik afgelopen zondag niet alle foto’s heb gemaakt die ik bedoelde, ga ik zeker nog een keer terug (binnenkort). Maar de reacties die Frank en jij hierboven geven zijn idd precies wat ik bedoel. Missie voorlopig geslaagd!

 12. Fotograferen zie ik als iets artistieks. Ik neem dan ook m’n petje af voor mensen die prachtige composities kunnen vast leggen of een bepaald gevoel kunnen weergeven met hun foto. Of ik een foto mooi vind hangt af van of het onderwerp me aanspreekt en of de foto een bepaalde reactie of emotie oproept. Dat alles al gefotografeerd is zal misschien wel waar zijn, maar iedere fotograaf legt een bepaald onderwerp weer anders vast natuurlijk.

  De foto van de moer doet mij niet veel. Het is een moer, goed ingevet. Dus geen roest, geen slijt van het “leven” of gebruik. Naar mijn gevoel zou het zo uit een catalogus van een ijzerhandel kunnen komen. Als er iets meer verhaal in zou zitten zou het mij meer aanspreken. Dus b.v. een duidelijker idee van waar die moer zit. Want stoomlocomotieven spreken mij dan weer wel aan.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.