Test – door Frank (van ikfotograag.nl)
Test – door Frank (van ikfotograag.nl)

Test – door Frank (van ikfotograag.nl)

Het is Sint Salaris geweest, en de Sint bracht deze maand ook het vakantiegeld mee. De nieuwe camera is gekocht. En hij is echt geweldig. Ik heb hem toch niet via internet gekocht, maar bij een plaatselijke winkelier hier in Maastricht, Foto Rembrandt. Door de reactie van Ernst (bedankt!), op mijn stukje “luxe problemen” ben ik toch maar eens langs geweest daar. Ook zij hebben een offerte uitgebracht en wat op het eerste gezicht een groot verschil lijkt, werd gereduceerd tot enkele Euro’s verschil in werkelijkheid. Hoe kan dat? De camera was in eerste instantie iets meer dan 100 Euro duurder, maar de cameraboeren op Internet willen allemaal een provisie van 2,5 tot 3% zelfs, als je met creditcard wil betalen. En dat wilde ik, vanwege de verzekering van een jaar die bij elke creditcardaankoop zit (Visa) en de garantie die de creditcardmaatschappij geeft, mocht er iets mis gaan met je betaling. Foto Rembrandt vraagt die provisie niet, daardoor werd het verschil al gereduceerd tot enkele tientjes. Verder kreeg ik een hele leuke korting op accessoires die je toch nodig hebt, zoals accu’s en geheugenkaartjes. Ja en ik moet toegeven dat het eigenlijk ook wel heel leuk is, om zelf in de winkel je spullen bij elkaar te zoeken. Voor dat Internet (het www) er was kwam ik eigenlijk altijd al bij Foto Rembrandt. Dus laten we dat maar weer in ere herstellen.

De camera is een Sony Alpha 700 geworden met een 16 x 105 mm zoomlens. Een lens die voor mij eigenlijk dusdanig universeel is dat hij waarschijnlijk vrijwel altijd op de camera zal zitten. Ik had al de beschikking over een 75 x 300 zoomlens,e ene die zal natuurlijk ook gebruikt worden. Ik blijf de objectieven trouwens gewoon maar lenzen noemen, dat ben ik nou eenmaal gewend.

Inmiddels ben ik heftig aan het testen en leren met de camera. Iedere dag leer ik weer wat nieuws bij. Termen zoals DMF, DRO, Zonematching, etc. en niet te vergeten alle instelmogelijkheden van bekende termen zoals ISO, AEL, de lichtmeting en ga zo maar door. Ik heb een PDF-book, over de Alpha 700, van enkele honderden bladzijden, en ik ben al ver over de helft. De gebruiksaanwijzing moet ik ook nog. Sony heeft ook nieuwe Firmware beschikbaar gesteld en als ik de testfoto’s op sommige sites moet geloven, dan is zelfs op ISO 6400 nog een redelijke foto te maken. De nieuwe Firmware zit er al op (versie 4) maar ik ben nog niet aan ISO 6400 toegekomen. Misschien dat ik binnenkort eens een serietje met verschillende ISO waarden hier neerzet.

Hieronder een paar testplaatjes die ik dit weekend gemaakt heb. Ze zijn 100% onbewerkt, alleen wat verkleind voor Internetdoeleinden. Het zijn twee foto’s van onze Tommie. Tommie is een (je weet wel)kater van 15 jaar. Ooit geboren op een hooizolder en zes weken later als kleine schrielepietje bij ons in huis gekomen. Tommie is volgens onze dierenarts van het ras Europees korthaar, maar hij heeft geen stamboom (vader onbekend).e We hopen, ondanks zijn voor katten hoge leeftijd, dat hij nog lang bij ons mag zijn.

Tommie poserend op zijn krabpaal

ExposureTime – 1/500 seconds
FNumber – 5.60
ExposureProgram – Aperture priority
ISOSpeedRatings – 200
MeteringMode – Multi-segment
FocalLength – 105.00 mm
White Balance – Auto

Tommie laat zich van zijn beste kant zien

ExposureTime – 1/1250 seconds
FNumber – 5.60
ExposureProgram – Aperture priority
ISOSpeedRatings – 200
MeteringMode – Multi-segment
FocalLength – 60.00 mm
White Balance – Auto

18 reacties

  1. Mooie aankoop, die Sony A700 is een goede camera! Zelf koop ik dit soort (dure) zaken ook liever bij een winkel waar je makkelijker terug kan voor advies of garantie. En dat je daarvoor iets meer betaald vind ik ook minder belangrijk.

  2. Jij hebt mazzel. Het UWV heeft om onduidelijke redenen m’n aanvullende WW-uitkering verlaagt en (ongetwijfeld per abuis) het vakantiegeld niet overgemaakt. Maar het komt vast wel goed. Ook wil het geld gebruiken voor de aanschaf van een echte camera. Niet dat ik niet tevreden ben met de resultaten van m’n mobieltje/camera maar toch.

  3. Ik heb ook een Tommie, ook een jeweetwelkater. Nog iets jonger, maar wel bezig om net zo imposant te worden!

    En dezelfde internet/winkel ervaring heb ik ook, met een wasmasjien. En het geeft toch ook nog een goed gevoel om de plaatselijke middenstand te steunen in deze zware tijden. Bovendien scheelde het uiteindelijk enkele tientjes, maar daarvoor werd het ding helemaal keurig afgesteld en geplaatst en uitgelegd. Scheelde weer het doorwerken van de gebruiksaanwijzing.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.