Elk voordeel… – door Frank (van IkFotograag.nl)
Elk voordeel… – door Frank (van IkFotograag.nl)

Elk voordeel… – door Frank (van IkFotograag.nl)

Elk voordeel heb zijn nadeel, om met deze Cruijffiaanse wijsheid maar gelijk met de deur in huis te vallen.Want de nieuwe camera is zo geweldig dat het vrijwel onmogelijk is om nog slechte foto’s te maken. Als je een slechte foto hebt, en de oorzaak moet niet in de camera gezocht worden, waar ligt het dan aan? Juist! Veel van mijn tutorials gingen over het corrigeren van tekortkomingen, ofwel van de camera of van de fotograaf.

Met de nieuwe camerae is de belichting dusdanig goed, dat lichter of donkerder maken van een foto overbodig is geworden. Ook de contrast en kleurweergave zijn zo mooi dat hier ook niets meer te verdienen is. In tegenstelling tot de Minolta die ik in bruikleen had, staat de Sony Alpha standaard al zo goed ingesteld dat nascherpen zelfs niet nodig is . Nou ja misschien een beetje als ik ze laat afdrukken, maar dat is meer vanwege het drukprocede.

Het enige wat overblijft met mijn foto’s is opslaan op harde schijf en eventueel links of rechts, boven of onder, een beetje afsnijden (croppen) om een betere danwel perfecte compositie te krijgen. De regel van derden, diagonalen of het lijnenspel dusdanig toepassen, dat hiermee de puntjes op de i worden gezet. Of ik had de foto toch in “Portrait” moeten maken i.p.v. “landscape”. Megapixels genoeg dus kan ik er best een paar miljoen van missen. En eerlijk gezegd: de perfecte compositie lukt (mij) ook niet altijd ineens met de camera, je kunt er natuurlijk wel rekening mee houden en op het oog toepassen, maar met de computer weet je pas zeker dat je 100% goed zit, of niet. Daar komt nog wel eens bij dat je niet genoeg kon inzoomen op je onderwerp omdat de camera/lens te weinig zoom had. Ook wordt in de zoekers van veel camera’s vaak minder weergegeven dan er op de foto komt. Zo heb je dus al gauw een randje te veel. Met behulp van croppen krijg je dan wat eigenlijk de bedoeling was.

Natuurlijk moet je soms nog een vlekje wegwerken, zo als onlangs een vogel die door mijn beeld vloog terwijl ik afdrukte. Thuis pas gezien, en het resultaat was een onscherpe donkere vlek in mijn foto, weg ermee. Het gaat er tenslotte om dat de foto weergeeft wat je bedoeld en niet wat er toevallig net door vliegt. Maar voor tutorials zal ik het verder moeten gaan zoeken in het leuke dingen doen met foto’s. Hieronder een schermafdruk van croppen met Lightroom en Gimp. Beide applicaties projecteren hulplijnen over je foto als hulp om je sterke punten op de juiste plaats te krijgen. Wat wel opvalt hier is dat Gimp de RAW foto wat donkerder weergeeft. De Lightroomweergave is meer natuurgetrouw.

Diagonale hulplijnen in Lightroom
Regel van derden hulplijnen in Lightroom
Regel van derden hulplijnen in Gimp

14 Comments

 1. Ja, als je dan vergeet knopjes goed te zetten heb je nog niets aan al dat moois. Bij mijn foto van de duis stond de afstand verkeerd. Ik had net bloempjes van dicht bij gefotografeerd. toen ik het in de gaten kreeg kon ik nog net 1 foto maken, want aan de duif vragen of hij even in zijn terug wilde vliegen werkt natuurlijk niet. Dat betekent dat ik tevreden ben met toevaltreffers.

 2. Mijn foto’s zijn meestal onbewerkt, maar heel soms poets ook ik wel eens iets storends weg!
  Zo te horen geniet je van je nieuwe camera dus houden zo zou ik zeggen! šŸ˜‰
  groetjes,
  Elmar

 3. Ik moet de foto’s die ik maak met mijn Minolta 5d ook nabewerken voor internet, maar voor afdrukken via bijvoorbeeld het Kruidvat niet, wat mij doet vermoeden dat afdrukcentrales als van het Kruidvat ook nabewerken.

  Maar veel plezier met jouw nieuwe camera!

 4. Grappig! Voor mij is een foto juist de momentopname. Dus als er dan opeens een vliegend beest langskomt dan is dat maar zo. Daarbij doe ik ook zelden aan het achteraf bewerken van foto’s, daarbij geholpen door het feit dat ik graag lui ben…;-) Fijn dat de nieuwe camera zo goed bevalt!

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.