De lampisterie was de plaats waar de mijnwerker als hij klaar was met de dienst de mijnlamp kon inleveren. De lampisterie werd in de begin jaren vijftig van de vorige eeuw omgebouwd voor het onderhoud van hand-gedragen gaslampen naar elektrische petlampen. In de lampisterie werden de lampen in ontvangst genomen, geladen en gecontroleerd en daarna weer als nieuw aan de mijnwerker uitgereikt als die op dienst kwam. Voor het opladen van de lampen stonden er grote omvormers om van wisselstroom naar gelijkstroom te komen om de grote hoeveelheid accu’s te kunnen laden. Op de foto is te zien dat deze accu’s wat groter zijn dan de batterijen die we er nu in zouden stoppen. Overigens was dit geen wegwerpcultuur. Alles werd in eigen beheer gemaakt en onderhouden. Tot de cellen van de accu’s toe. Om een beeld te krijgen, er werden op de staatsmijn Emma zo’n 6200 mijnlampen onderhouden.(click picture) Lampisterie

19 Comments

  1. Lampisterie … mooi woord waar ik nog nooit van had gehoord.
    Bij het zien van de foto van die accu’s kwam bij – net als bij Ton de vraag op – hoe e.e.a. in de praktijk verder werkte met die zware accu’s, want die zullen ze toch op de een of andere manier hebben meegenomen …

Reageren mag, stay safe!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.