Fotografica – door Frank (van IkFotograag.nl)
Fotografica – door Frank (van IkFotograag.nl)

Fotografica – door Frank (van IkFotograag.nl)

In de loop van de tijd, heb ik naast het verzamelen van oude camera’s, ook veel aan de fotografie gerelateerde spullen verzameld. Denk hierbij aan flitsers, lichtmeters, enz. maar ook wat oude foto’s. Dat de fotografie al 180 jaar oud is weten veel mensen niet. De oudst bekende foto is gemaakt rond 1829. Uren belicht, maar toch iets herkenbaars zichtbaar. Een van mijne oude foto’s kreeg ik ooit van vrienden. Ik heb hem al jaren in de vitrine. Toen ik vorige week de foto’s maakte van de Autographic camera, heb ik deze foto met het doosje waar hij inzit ook gefotografeerd. Op de foto van het dooje zag ik dat er een tekst op staat: F. B. Smith & Hartmann, N.Y. Aanleiding om eens te kijken wat het allemaal precies is.e Het kastje is gemaakt van Genuine(echt) Union of ook wel Guttapercha genoemd. Guttapercha is een natuurproduct. Het is het melksap van de guttaperchaboom, wat in tegenstelling tot rubber wel hard wordt. De afbeelding is gegoten. De mal gemaakt door F. B. Smith & Hartmann, N.Y. De reliefafbeelding stelt waarschijnlijk een oogstfeest voor. Mensen die dansen op de muziek van een vioolspeler. De rand wordt gevormd door wijnranken, mais en graanplanten. Guttapercha zou de voorloper van onze huidige kunststoffen genoemd kunnen worden.


Guppapercha doosje, beide zeiden zijn gelijk

e

In het doosje zit een foto van een vrouw. Voor zover ik het kan beoordelen (ik ben geen expert), is de foto een zogenaamde Ambrotype ofwel een natte collodium plaat. Het was de opvolger van de daguerrotype foto’s. Ze waren veel goedkoper en sneller te maken dan de oudere manier, de daguerrotype foto’s. Ambrotype foto’s waren relatief maar korte tijd populair. De meeste zijn gemaakt tussen 1855 en 1865. Op een glasplaat werd een vochtige, lichtgevoelige collodiumlaag aangebracht. De plaat werd, terwijl hij nog nat was, in de camera geplaatst, en de opname werd gemaakt. Het resultaat na ontwikkeling was een negatief op glas. Door vervolgens de achterkant van het glas zwart te maken kreeg je een positief beeld. De kwetsbare glazen plaat werd vervolgens ter bescherming in een decoratief doosje gestopt. Elke ambrotype foto is uniek! De ambrotype werd opgevolgd door de zogenaamde Tintype. Tintype was het zelfde procede als ambrotype maar op metaal in plaats van glas, dus minder breekbaar.


Van binnen met fluweel beschermd


Ambrotype, foto op glas

e

Wie de vrouw op de foto is heb ik niet kunnen achterhalen. Wel de maker ervan. Als je de foto uit het kastje haalt dan wordt een tekst zichtbaar MR. H. Glenny. Photographic Artist, Kyneton. Kyneton ligt in Australie. Glennye had in die plaats een fotostudio. De foto is dus waarschijnlijk van een Australische die zo’n 150 jaar geleden leefde. Deze foto heeft een reis om de wereld gemaakt.

Het visitekaartje van de Artist


12 Comments

  1. fotograferen met al zijn ‘gedoe’ is voor mij niet weggelegd helaas. Ik ben meer van het snelle fototjes maken. Waar ik wel uren over kan mijmeren is wie zo’n vrouw is en hoe haar leven eruit zal hebben gezien.
    Wat leuk om te hebben!!

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.