Mijn ToneMaps – door Frank (van IkFotograag.nl)

Afgelopen zondag ben ik maar eens in Montzen op het station gaan kijken. Ik zou dit twee weken geleden gedaan hebben met Me!. Maar helaas was ik toen dusdanig ziek, zwak en misselijk, dat het niet verantwoord was om op een tochtig station oude wagons en treinen te fotograferen. Het station is een prachtige locatie om de eerste schreden te zetten in de Urbex-wereld. Ik had mijn camera ingesteld op bracketing. Steeds als ik afdruk in die stand, worden er drie foto’s gemaakt. Een normaal belicht, een twee stoppen onderbelicht en een twee stoppen overbelicht. Het doel van deze bracketing is om zogenaamde HDR (High Definition Range) foto’s te maken. In het kort komt het er op neer, dat je meerdere fotoes (minimaal drie) van hetzelfde onderwerp maakt, met een e twee EV stappen verschil. Belangrijk is dat de camera ingesteld staat met een vast diafragma (de A stand) A staat voor Aperture of in het Nederlands Diafragma. Je krijgt zo dus drie foto’s waarvan een met goed belichte schaduwpartij, een met goed belichte middentonen en een met de highlights goed belicht.

Deze drie foto’s worden met software op elkaar gelegd zodat de hele foto goed belicht is, vaak is het moeilijk om zowel de lucht als het landschap goed belicht te krijgen. HDR lost dit voor je op. Ik heb deze keer geoefend met de applicatie Photomatix. Een ietwat beperkte versie is gratis te downloaden bij hdrsoft.com. De trial versie doet het helemaal, maar maakt bij sommige instellingen een watermerk in de foto. Je kunt met Photomatix de foto’s op elkaar leggen en ook verder afwerken (Tone mapping). Je kunt de foto met Tone mapping redelijk standaard laten, maar je kunt middels een aantal schuifregelaars ook heel extreem gaan. Je kunt zo ook hele surrealistische effecten bereiken. Wat iemand mooi vindt, bepaalt iedereen voor zichzelf, ik heb hieronder een paar voorbeelden van wat er onder andere allemaal kan. Van normaal tot heel erg extreem.

De drie originele foto’s (verkleind)

Hieronder de Tone mapped versies:

Normaal; 3 foto's gecombineerd


in between


meer kleur


Extreem Grunge


17 Comments

 1. Leuk om mee te spelen 🙂 Mijn voorkeur gaat naar de ‘inbetween’, ookal zou ik de tone-mapping iets afzwakken.

 2. Het hokje wordt steeds leuke… bravo.
  .-= Brilliees laatste blog ..Totaal niet geschikt =-.

 3. Ook ik ga voor nr. 3..De eerste en vooral de laatste zijn voor mij te gemaakt.En toch heeft het ook wel weer wat als je zo bij elkaar ziet. Gr. Jan

 4. Dat begint op schilderkunst te lijken. :-
  .-= Irenees laatste blog ..Zwaar bewaakt =-.

 5. Een mooi resultaat krijg je wel, Lijkt mij wel erg handig idd.
  .-= Liesbethes laatste blog ..Denk aan psalm 129 =-.

 6. Heeii !
  Ik vond het zondag echt leuk !
  En ik vind deze fotoes allemaal super =D
  Vooral die met Grunge.

  Ik hoop dat ik nog een keer mee mag !

  Doeii xx

 7. Mooi speelgoed, maar niet alle onderwerpen lenen zich voor HDR.
  Deze scene leent zich er wel goed voor, vooral de derde foto mag er zijn.
  .-= Jan K.es laatste blog ..Van zweeftrein naar boemeltje =-.

 8. Ik ben naarstig op zoek hoe ik digitale foto,s zo kan maken dat ze “drie dee” zijn. Met dia,s is dat in ieder geval wel mogelijk.
  .-= Leibelees laatste blog ..Een e-mail aan Geert =-.

 9. Zelf ben ik helemaal weg van Tiffen Dfx, ben benieuwd of jij dat programma kent?
  .-= Chantales laatste blog ..Krassen, krassen, krassen =-.

 10. Ik ga voor de nummer 3, met meer kleur. Nummer twee is voor mij te onnatuurlijk.

 11. Leuke workshop weer! Kan bijna neit wachten tot m’n pensioenering om het allemaal eens uit te proberen…
  .-= Terrebeles laatste blog ..Geboren =-.

 12. Ik ga voor in between, een echte hdr plaat. Ik moet toch eens een statief aanschaffen om dit ook uit te proberen!
  .-= Frank103es laatste blog ..Emotie =-.

 13. Ik vind de bovenste dan toch het mooist.

 14. Fijn dat je dit tripje toch nog in kon halen.
  Mooie foto’s.
  .-= marjolijnes laatste blog ..Loslaten….. =-.

 15. Er zijn zo al heel wat van die programmatjes voorhanden. Het resultaat vind ik niet altijd even mooi, maar dat is smaakgevoelig natuurlijk
  .-= Redstares laatste blog .. =-.

 16. Het wordt er wel onnatuurlijker door, vind ik, maar een beetje licht kan geen kwaad natuurlijk.
  .-= Renesmurfes laatste blog ..Kraken =-.

Geef een reactie