Mijn ToneMaps – door Frank (van IkFotograag.nl)
Mijn ToneMaps – door Frank (van IkFotograag.nl)

Mijn ToneMaps – door Frank (van IkFotograag.nl)

Afgelopen zondag ben ik maar eens in Montzen op het station gaan kijken. Ik zou dit twee weken geleden gedaan hebben met Me!. Maar helaas was ik toen dusdanig ziek, zwak en misselijk, dat het niet verantwoord was om op een tochtig station oude wagons en treinen te fotograferen. Het station is een prachtige locatie om de eerste schreden te zetten in de Urbex-wereld. Ik had mijn camera ingesteld op bracketing. Steeds als ik afdruk in die stand, worden er drie foto’s gemaakt. Een normaal belicht, een twee stoppen onderbelicht en een twee stoppen overbelicht. Het doel van deze bracketing is om zogenaamde HDR (High Definition Range) foto’s te maken. In het kort komt het er op neer, dat je meerdere fotoes (minimaal drie) van hetzelfde onderwerp maakt, met een e twee EV stappen verschil. Belangrijk is dat de camera ingesteld staat met een vast diafragma (de A stand) A staat voor Aperture of in het Nederlands Diafragma. Je krijgt zo dus drie foto’s waarvan een met goed belichte schaduwpartij, een met goed belichte middentonen en een met de highlights goed belicht.

Deze drie foto’s worden met software op elkaar gelegd zodat de hele foto goed belicht is, vaak is het moeilijk om zowel de lucht als het landschap goed belicht te krijgen. HDR lost dit voor je op. Ik heb deze keer geoefend met de applicatie Photomatix. Een ietwat beperkte versie is gratis te downloaden bij hdrsoft.com. De trial versie doet het helemaal, maar maakt bij sommige instellingen een watermerk in de foto. Je kunt met Photomatix de foto’s op elkaar leggen en ook verder afwerken (Tone mapping). Je kunt de foto met Tone mapping redelijk standaard laten, maar je kunt middels een aantal schuifregelaars ook heel extreem gaan. Je kunt zo ook hele surrealistische effecten bereiken. Wat iemand mooi vindt, bepaalt iedereen voor zichzelf, ik heb hieronder een paar voorbeelden van wat er onder andere allemaal kan. Van normaal tot heel erg extreem.

De drie originele foto’s (verkleind)

Hieronder de Tone mapped versies:

Normaal; 3 foto's gecombineerd


in between


meer kleur


Extreem Grunge


17 reacties

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.