Gaat niet door – door Frank (van IkFotograag.nl)
Gaat niet door – door Frank (van IkFotograag.nl)

Gaat niet door – door Frank (van IkFotograag.nl)

Ik zou het vandaag gaan hebben over de Canon Canonet 28 meetzoeker-camera. Maar toen ik hem uit mijn vitrine haalde was er een onaangename verrassing. De binnenkant van de filmdeksel/achterklep wordt normaliter lichtdicht gehouden met een randje schuim. Nou dat randje schuim is bij deze camera hartstikke rot. Ik had het niet in de gaten en pakte er met mijn vingersvol in. Ik had meteen mijn hele vingers vol met zwarte plakkerige smurrie. Die viezigheid kreeg ik er alleen nog met alcohol af. Dit maakt de camera eigenlijk waardeloos. Ik heb op internet wel een handleiding gevonden hoe je dit kunt repareren. Dat wil zeggen eerst smurrie verwijderen en dan iets anders er voor in de plaats plakken. Kennelijk hebben meer mensen dit probleem, met deze camera. Anders vind je zo’n handleiding echt niet. Nou ja die reparatie is iets voor een lange winteravond, als ik toch niets anders te doen heb. Het belooft een smerig karweitje te worden volgens de site.

Het schijnt trouwens dat veel camera’s uit de zestiger en begin zeventiger jaren dit probleem hebben. Kunstof schuim vergaat dus wel. Hier wat foto’s van het euvel. Op foto 2 en 3 wat resten schuim. Het is me nog niet helemaal duidelijk op welke kant het origineel hoort te zitten.

14 Comments

  1. Zo is mijn pentax me super ook niet meer lichtdicht, geen schuim maar ander materiaal dat ook niet meer doet waar het voor bedoeld was. Maar om het te (laten) maken? Het blijft een analoog hok, handmatig scherpstellen en zelf het fotorolletje transporteren. Antiek.
    .-= Frank103es laatste blog ..Echt waar!!! =-.

  2. Ja, dat moet toch op te lossen zijn!
    Leuk toch, dat je dat soort belachelijk gespecialiseerde dingen op Internet kunt vinden.
    Wat dat betreft zouden de uitvinders van het Google algoritme toch wel een Nobelprijs verdienen, wat die niet een hoeveelheid informatie toegankelijk hebben gemaakt.
    .-= Laurentes laatste blog ..Straatkrant =-.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.