Gaat niet door – door Frank (van IkFotograag.nl)

Ik zou het vandaag gaan hebben over de Canon Canonet 28 meetzoeker-camera. Maar toen ik hem uit mijn vitrine haalde was er een onaangename verrassing. De binnenkant van de filmdeksel/achterklep wordt normaliter lichtdicht gehouden met een randje schuim. Nou dat randje schuim is bij deze camera hartstikke rot. Ik had het niet in de gaten en pakte er met mijn vingersvol in. Ik had meteen mijn hele vingers vol met zwarte plakkerige smurrie. Die viezigheid kreeg ik er alleen nog met alcohol af. Dit maakt de camera eigenlijk waardeloos. Ik heb op internet wel een handleiding gevonden hoe je dit kunt repareren. Dat wil zeggen eerst smurrie verwijderen en dan iets anders er voor in de plaats plakken. Kennelijk hebben meer mensen dit probleem, met deze camera. Anders vind je zo’n handleiding echt niet. Nou ja die reparatie is iets voor een lange winteravond, als ik toch niets anders te doen heb. Het belooft een smerig karweitje te worden volgens de site.

Het schijnt trouwens dat veel camera’s uit de zestiger en begin zeventiger jaren dit probleem hebben. Kunstof schuim vergaat dus wel. Hier wat foto’s van het euvel. Op foto 2 en 3 wat resten schuim. Het is me nog niet helemaal duidelijk op welke kant het origineel hoort te zitten.

14 Comments

 1. Dat merk is nog steets te koop.
  .-= Brilliees laatste blog ..Dat zou ik niet willen =-.

 2. Da’s een onaangename verrassing… Ik ken het wel, m’n vader heeft ook een kast vol oude camera’s waar regelmatig iets aan te repareren valt 😉
  .-= Sannees laatste blog ..Organisatietalent =-.

 3. Dan sta je toich wel even te kijken, zoiets verwacht je zeker niet. Toch leuk dat je nu kan googelen en meteen te lezen dat het geen onbekend probleem is.
  .-= Liesbethes laatste blog ..Ziels Eigenwijs =-.

 4. Dat is even een tegenvallen, nu kan je weer aan het prutsen om het maar weer voormekaar te krijgen. Toch zou ik denken aan de afvalbak.
  .-= Renesmurfes laatste blog ..Druiloor =-.

 5. He, vervelend zeg! Hopelijk krijg je hem nog hersteld! Succes ermee!

 6. Sneu verhaal. Hopelijk lukt het je om de zaak te herstellen. Er zijn in ieder geval genoeg lange donkere avonden op komst voor een dergelijke klus.
  .-= Jan K.es laatste blog ..Dag en nacht =-.

 7. ik had het ook met mijn sonyvideocamrea van ca. 12 jaar geleden… jammer hoor…
  .-= HUUBes laatste blog ..Graadmeter…??? =-.

 8. Bepaalde delen vergaan dus toch, wel jammer, hoop dat je het gefixt krijgt, omwille van de nostalgie van de camera
  .-= Chantales laatste blog ..Zoeken in Google =-.

 9. Heh gatsie! Als ik jou was zou ik de klus uitbesteden. Heb je kinderen, neefjes of nichtjes? 😉
  Overigens wel een kek camera’tje. Zelf heb ik nog steeds af en toe plezier van m’n ouwe Minolta XG1. Ook leuk.
  .-= Terrebeles laatste blog ..Brand (Een verhaaltje) =-.

 10. Ziet er niet fraai uit. Suc6 op die lange winteravond.
  .-= Johnes laatste blog ..Grote broer kijkt naar u =-.

 11. Zo is mijn pentax me super ook niet meer lichtdicht, geen schuim maar ander materiaal dat ook niet meer doet waar het voor bedoeld was. Maar om het te (laten) maken? Het blijft een analoog hok, handmatig scherpstellen en zelf het fotorolletje transporteren. Antiek.
  .-= Frank103es laatste blog ..Echt waar!!! =-.

 12. Ja, dat moet toch op te lossen zijn!
  Leuk toch, dat je dat soort belachelijk gespecialiseerde dingen op Internet kunt vinden.
  Wat dat betreft zouden de uitvinders van het Google algoritme toch wel een Nobelprijs verdienen, wat die niet een hoeveelheid informatie toegankelijk hebben gemaakt.
  .-= Laurentes laatste blog ..Straatkrant =-.

 13. Daar ben je dan mooi klaar mee.
  Succes met deze schoonmaak klus Frank.
  .-= marjolijnes laatste blog ..Dag Sandra…… =-.

 14. Dat is minder. Maar aan de andere kant mss wel logisch na zoveel jaren. Ik heb geen idee wat men toen dacht over de levensverwachting van die camera.
  .-= Redstares laatste blog .. =-.

Geef een reactie