Kodak Autographic – door Frank (van IkFotograag.nl)

Eastman Kodak is een van de oudste misschien wel de oudste cameraproducent ter wereld die nog steeds bestaat. De fabrikant bestaat al sinds 1881. In 1888 maakten ze hun eerste camera voor het grote publiek. Het motto wat bij de camera gevoerd werd was: “you press the button, we do the rest”. Het was een eenvoudige camera die compleet terug gestuurd werd als de film vol was en vervolgens kreeg je de foto’s samen met een nieuwe film in de camera terug. Zij deden inderdaad de rest.

Zo hebben ze in de loop der jaren veel verschillende camera’s gemaakt, en tegenwoordig zelfs digitale camera’s. Zo rond 1914 was hete type camera populair met een balg. Kodak bracht toen iets innovatiefs op de markt in de vorm van de Autographic camera. Deze camera’s maakten gebruik van zogenaamde Autographic film. Je kon daarmee tussen twee foto’s in steeds via een venstertje een eigen tekst plaatsen. Het pennetje om de tekst in te krassen werd meegeleverd en meestal achter op de camera bewaard. Tegenwoordig vind je dit type camera nog vaak bij verzamelaars, maar het pennetje is in de loop der tijd vaak verloren. Hoelang deze Autographic camera’s bij Kodak in productie zijn geweest, weet ik niet precies, maar de film hebben ze maar gemaakt tot 1934. Door de ontwikkelingen in de filmtechniek werden de modernere films te lichtgevoelig om er via een vensterje op de achterkant nog tekst op te kunnen krassen.

Als heel mooi voorbeeld van de Autographic camera’s hierbij een aantal afbeeldingen van een “Vanity Kodak Camera” hij is niet van mijzelf maar komt uit de verzameling van een vriend. Het is eigenlijk een Vest Pocket Kodak Serie III camera, maar dan in een kleur. Kodak heeft namelijk een tijdlang ook camera’s gemaakt in verschillende kleuren. Dit type kreeg je in grijs, bruin, rood, blauw ene groen.e Ze werden geproduceerd tussen 1928 en 1933. Tegenwoordig zijn ze bij verzamelaars zeer gevraagd. Bij deze zit het stiftje om tekst in de film te krassen er nog bij, het werd bij dit type in de camera zelf bewaard, wat toch minder kans op verlies geeft.

Vanity Kodak Camera

e


Het krasstiftje zit er nog bij

e


Heel wat in te stellen

11 Comments

 1. Als de eerste fotograven eens wisten wat we nu gebruikte, dan kwamen ze allemaal weer terug op aard.

 2. Wonderbaarlijk hoe het toch allemaal ontdekt en ontwikkeld is, de fotografie! En toen digitaal en compleet anders.

 3. oh leuk stukje weer, leer er weer van.
  ik heb hier een camera denk uit de jaren 60 van mijn ouders geweest.
  ooit ga ik er eens mee naar een fotograaf om te weten wat voor een soort het is

 4. Een fraai stukje techniek.Wat dat betreft is de schoonheid van de modellen die we tegenwoordig hebben een stuk minder.

 5. Mooi die oude camera’s!
  groetjes,
  Elmar

 6. Wat gaaf, ze waren hun tijd ver vooruit met dat pennetje. Lijkt wel op de mobiele telefoon van nu waar je ook zo’n pennetje bij hebt. Wel totaal anders natuurlijk, maar toch

 7. wat was dat toch mooi spul toen…

 8. Mooi stukje geschiedenis.
  Vooral dat krasvenstertje is mooi: exif-bestanden avant la lettre. 🙂

 9. Was nog niet zo’n slecht idee, om notities bij je foto’s te kunnen maken.
  Pracht van een camera op die foto’s.
  Weer een mooi stukje historie!

 10. Dat die al zo oud waren wist ik niet.
  Mooi stukje Frank..!!

 11. Prachtig stukje nostalgie!

Geef een reactie