ISO 3200 en meer – door Frank (van IkFotograag.nl)

Onlangs met het stukje over de Franka camera gaf ik al aan dat ik de foto’s van die camera gemaakt had met 3200 ISO als gevoeligheidsinstelling in mijn camera. Mijn camera, een Sony Alpha 700, kan maximaal tot 6400 ISO ingesteld worden. En dan zit er ook heel veel ruis in de foto’s. Volgens de geleerden kun je ruis wel achteraf weghalen met fotobewerken, maar mij is dat nog nooit fatsoenlijk gelukt. Nou kunnen veel camera’s ook ingesteld krijgen, dat ze de ruis moeten onderdrukken, maar dat resultaat is meestal ook niet dusdanig om er over te schrijven. Met als gevolg dat veel mensen niet verder gaan dan maximaal 800 ISO.

Nou ben ik een regelmatige bezoeker van een aantal forums. Zo kwam ik onlangs een post tegen op DPreview.com van iemand met de naam Agorabasta, die met zijn Sony Alpha 700 had zitten spelen, en daarbij ontdekt had, dat bij bepaalde instellingen de ruis zelfs bij 6400 ISO wel heel erg begon mee te vallen. Ik heb dat dan ook uitgeprobeerd, door mijn camera volgens zijn recept in te stellen:

Basis instelling: standaard
Saturation: +1
Sharpness: +2
Brightness: -2
Zone matching: -1
DR+ (compenseert weer de instelling van lage helderheid)
High ISO NR: high (NR = Noise reduction = ruisonderdrukking)

Het resultaat is zeker voor niet al te grote afdrukken m.i. bruikbaar. Het is soms het verschil of je met, of met zonder foto’s thuiskomt.e Dus als je ook een Sony Alpha hebt, is het de moeite waard om het eens te proberen. Wellicht dat je met andere merken soortgelijke resultaten kunt bereiken. Het loont zich dus soms wel om de diverse forums te bezoeken.

Hieronder wat vergelijkende foto’s, de eerste foto, de volledige is gemaakt met iso 200. Daaronder de ISO 6400 en 3200 met en zonder de bovengenoemde instelling. Daarna nog de reeks 1600, 800, 400 en 200 ingesteld met ruisonderdrukking.


15 Comments

 1. Die grote ISO waardes zijn eigenlijk nergens voor nodig. Enkel handig in pure noodgevallen. Die van mij gaat maar tot 1600 dus met 800 heb ik al niet meer zo’n fantastisch beeld.

 2. goh wat een verschil zeg
  jij laat het wel heel duidelijk zien
  .-= carlaes laatste blog ..reunie =-.

 3. Ik speel alleen poker online, zo wordt je nog eens tijdelijk rijk. Maar mooi spel kaarten.
  .-= Brilliees laatste blog ..Je hebt nog twee dagen =-.

 4. na het uitdrinken van die fles zou ik niet alleen mijn camera moeten instellen om scherp te zien.
  .-= franckyes laatste blog ..ABSURDISTAN deel twee =-.

 5. Ik hou niet zo van instellen, dus doe ik dat niet, als je maar ziet wat er te zien is!
  Je bent wel lekker bezig hoor, daar niet van.
  Vooral lekker mee doorgaan, het resultaat is er naar.
  .-= Renesmurfes laatste blog ..Tom Waits =-.

 6. ja hoor, vooral die Gato Negro makt de sfeer… is die van W. al op…

  • Gato Negro is in huize Fotograag “De huiswijn”, zowel de Cabernet Sauvignon als de Merlot. Zomers is lekker gekoeld, de witte Sauvignon en de Cabernet Sauvignon Rose van dit merk ook een absolute aanrader. Die van W. is nog niet op, maar dat duurt niet lang meer.
   .-= Frank (IkFotograag)es laatste blog ..Kodak Petite =-.

 7. Dat ga ik ook uitproberen, bedankt voor de tip!
  .-= Liesbethes laatste blog ..De lekkerste =-.

  • Deze methode is beschreven voor, in ieder geval de Sony Alpha 700 en 900. Het werkt misschien ook op andere merken camera’s mits ze ook zoiets hebben als Zone Matching en ruisonderdrukking. Het zal bij andere merken mogelijk ook anders kunnen heten. Maar het is de moeite waard om eens uit te proberen. Het staat tenslotte ook niet in de gebruiksaanwijzing van Sony.

   .-= Frank (IkFotograag)es laatste blog ..Kodak Petite =-.

 8. Waar het hart vol van is… als onderwerp een fles wijn…
  .-= Chantales laatste blog ..FOK! Jaaroverzicht =-.

 9. Geen Sony hier, maar ik kan mijn camera wel eens zo instellen om te testen.
  .-= Redstares laatste blog ..Goodbye =-.

 10. Mijn camera stelt zich zelf in, wel net zo makkelijk.
  Fijne jaarwisseling Frank en alle goeds voor 2010.
  .-= marjolijnes laatste blog ..Nog twee dagen…. =-.

 11. Het verschil is goed te zien, ga het ook eens met mijn camera uitproberen!
  .-= Frank103es laatste blog ..Meer plaatjes uit de omgeving =-.

Geef een reactie