Vergeten cameramerken – door Frank (van IkFotograag.nl)
Vergeten cameramerken – door Frank (van IkFotograag.nl)

Vergeten cameramerken – door Frank (van IkFotograag.nl)

Veel cameramerken van tegenwoordig bestaan al heel lang. Kodak zelfs al van voor 1900. Ze hebben de ontwikkelingen van de tijd gevolgd en maken heden ten dage meer of minder goede digitale camera’s. Maar veel merken hebben niet overleefd, of zijn op gegaan in andere concerns. Sony bijvoorbeeld maakt nog niet zolang camera’s, maar ze hebben een aantal jaren geleden wel “Konica Minolta” overgenomen en bouwen nu onder naam “Sony Alpha”e nog steeds camera’s, die gerekend mogen worden tot nog steeds de betere camera’s die heden ten dag op de markt zijn.

Een merk wat niet meer bestaat is Franka. Dit Duitse merk maakte vanaf omstreeks 1910 tot 1966 camera’s. Maar Wel onder wisselende eigenaren. En ook wisselende namen, via Frankonia-Kamerawerk naar Franka-kamerawerk (Werk is Duits voor fabriek).

Mijn Franka is een model Solida record ergens uit de eind 40er jaren. Precies kan ik het niet vinden, maar op de achterkant staat “Made in Germany US-Zone” Een aanduiding die in de jaren 1946 en 1947 werd gebruikt om producten buiten Duitsland te kunnen verkopen, want er was een embargo tegen Duitse producten toen. Maar met dat logo mocht het dus wel. De camera maakte met rolfilm 6 x 6 negatieven.(click picture) Franka Solida Record

Op de volgende foto zie je de fotograag weerspiegeld in de lens:(click picture) Spezial-Objektiv 1:8/80mm
(click picture) Made in Germany US – Zone

De foto’s bij dit artikel zijn gemaakt met een instelling van 3200 iso op de camera. Ik wilde dat eens testen, ik vind het meevallen wat ruis betreft.


10 reacties

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.